Aggasztó: sok-sok élelmiszerben fellelhető, mégis elősegítheti a leukémia terjedését

Újabb ijesztő hír érkezett az élelmiszer-biztonság világából: a Rizikometer oldala ezúttal egy a taurinról szóló kutatás aggasztó felfedezését osztotta meg olvasóival.

Mi is az a taurin?

A taurin az emberi szervezetben természetesen is képződő és előforduló kéntartamú aminosav (= a fehérjék egyik alkotórésze), legnagyobb mennyiségben pedig az agyban, a csontvelőben, az izmokban, a szívben és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurinnal számolhatunk.

Egy új tanulmány most azt állítja, hogy a bizonyos ételek fogyasztásával is bevihető taurin kulcsfontosságú szabályozója a mieloid rákos megbetegedések, például a leukémia kialakulásának

- írja a Rizikometer.

A taurin legjelentősebb forrásai

  • a tenger gyümölcseiben, azaz kagyló- és rákfélékben és a halakban
  • egyéb húsokban is megtalálható
  • a tojásban is van taurin
  • az anyatejben is természetes formában fordul elő - a második legnagyobb mennyiségben képviselt aminosav az anyatejben!
  • népszerű összetevője a legtöbb energiaitalnak és sok fehérjepornak is

Mi a taurin szerepe?

A taurin fő szerepe az energiatovábbítás és méregtelenítés, stabilizálja a sejtmembránokat, szabályozza a kalciumkoncentrációt, de részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamataiban is.

Úgy tűnik, a taurin daganatserkentő is lehet

A mostani kutatás adatai arra utalnak, hogy a szervezetben jelen lévő mieloid leukémia a taurin hatására növekszik, vagyis a taurint tartalmazó élelmiszerek és a taurinkiegészítők fogyasztása felgyorsíthatja a mieloid leukémia terjedését

- írja a Rizikometer.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy eddig nem tudtak a taurin daganatserkentő hatásáról, ezért most teljes erővel olyan módszereken dolgoznak, melyek megakadályozzák a taurin bejutását a rákos sejtekbe.

Forrásaink voltak.


Olvass ételekről, amelyek védik a tested:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...