Aggasztó: sok-sok élelmiszerben fellelhető, mégis elősegítheti a leukémia terjedését

Újabb ijesztő hír érkezett az élelmiszer-biztonság világából: a Rizikometer oldala ezúttal egy a taurinról szóló kutatás aggasztó felfedezését osztotta meg olvasóival.

Mi is az a taurin?

A taurin az emberi szervezetben természetesen is képződő és előforduló kéntartamú aminosav (= a fehérjék egyik alkotórésze), legnagyobb mennyiségben pedig az agyban, a csontvelőben, az izmokban, a szívben és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurinnal számolhatunk.

Egy új tanulmány most azt állítja, hogy a bizonyos ételek fogyasztásával is bevihető taurin kulcsfontosságú szabályozója a mieloid rákos megbetegedések, például a leukémia kialakulásának

- írja a Rizikometer.

A taurin legjelentősebb forrásai

  • a tenger gyümölcseiben, azaz kagyló- és rákfélékben és a halakban
  • egyéb húsokban is megtalálható
  • a tojásban is van taurin
  • az anyatejben is természetes formában fordul elő - a második legnagyobb mennyiségben képviselt aminosav az anyatejben!
  • népszerű összetevője a legtöbb energiaitalnak és sok fehérjepornak is

Mi a taurin szerepe?

A taurin fő szerepe az energiatovábbítás és méregtelenítés, stabilizálja a sejtmembránokat, szabályozza a kalciumkoncentrációt, de részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamataiban is.

Úgy tűnik, a taurin daganatserkentő is lehet

A mostani kutatás adatai arra utalnak, hogy a szervezetben jelen lévő mieloid leukémia a taurin hatására növekszik, vagyis a taurint tartalmazó élelmiszerek és a taurinkiegészítők fogyasztása felgyorsíthatja a mieloid leukémia terjedését

- írja a Rizikometer.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy eddig nem tudtak a taurin daganatserkentő hatásáról, ezért most teljes erővel olyan módszereken dolgoznak, melyek megakadályozzák a taurin bejutását a rákos sejtekbe.

Forrásaink voltak.


Olvass ételekről, amelyek védik a tested:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...