4 jel, hogy a növényeinknek trágyázásra van szüksége

Hogyan ismerjük fel, ha tápanyaghiányosak a növényeink, és mit tehetünk ellene?

A növénygondozásnak annyi rétege van, hogy könnyű elveszni bennük: a megfelelő fajta kiválasztása a klímánknak megfelelően, a talaj állapotának javítása, a metszés megfelelő időben… Nem csoda, ha már csak legyintünk, ha valaki újabb tennivalót említ a kerttel kapcsolatban. Pedig a tápanyagpótlás kihagyása hiábavalóvá teheti az összes korábbi munkánkat.

Nyári kert
4 jel, hogy a növényeinknek trágyázásra van szüksége

Mikor van szükség trágyázásra?

Általános szabályként elmondható, hogy a kerti növényeket évente legalább két-négy alkalommal érdemes tápozni:

  • kora tavasszal a növekedés beindításához,
  • kora nyáron a virágzás és termés érdekében,
  • késő nyáron vagy ősszel pedig a nyugalmi időszakra való felkészítéshez (ez függ a növény fajtájától és a klímától is).

A szerves tápanyagok és talajerő-javítók használata ilyenkor hosszú távon is javítja a talaj minőségét, nemcsak pillanatnyi javulást hoz.

4 árulkodó jel, hogy a növénynek több tápanyagra van szüksége

1. Tápanyagszegény talaj

A növény egészsége a talaj állapotán múlik. A legjobb, ha talajvizsgálattal kezdjük – ez megmutatja, mi hiányzik a földből, és mire van szüksége a növénynek.
Még a látszólag egészséges talaj is lehet hiányos: ha a tápanyag nem elérhető a növény számára, az hosszú távon visszaveti a fejlődést.

2. Színváltozások a leveleken

A levelek színe sokat elárul. A sárgulás – főleg az alsóbb, idősebb leveleken – gyakran nitrogénhiány jele. Ha lilás vagy vöröses árnyalat jelenik meg, az foszforhiányra utalhat, míg a barnás szélű vagy pödrődő levelek alacsony kálium- vagy kalciumszintet jelezhetnek.

3. Kevés virág vagy termés

A virágzó és termő növények több tápanyagot igényelnek.

Ha nem hoznak megfelelő mennyiségű virágot vagy gyümölcsöt, és a locsolás, illetve a kártevők kizárhatók, érdemes tápanyagpótlásban gondolkodni.

A szerves növénytápok nemcsak a hiányt pótolják, hanem ellenállóbbá is teszik a növényt hosszú távon.

4. Gyenge gyökérrendszer

Ritkán látjuk közvetlenül a gyökereket, de ha egy növény nem fejlődik jól, érdemes megnézni, mi zajlik a föld alatt. A barnás, nyálkás vagy kellemetlen szagú gyökerek bajt jeleznek. Ilyenkor érdemes lassan felszívódó, szerves tápanyagokat használni, amelyek serkentik a gyökérfejlődést is.

Büdöske és saláta a kertben
Érdemes a föld alatti részt is feltérképezni

Hogyan trágyázzunk helyesen?

A túl sok vagy nem megfelelően alkalmazott tápanyag éppolyan káros lehet, mint a hiány. Mindig olvassuk el a csomagoláson szereplő utasításokat, és tartsuk be azokat!

A legjobb időpont a kora reggel vagy a késő esti órák, amikor hűvösebb van. A talaj legyen nedves, és a tápanyag kijuttatása után is öntözzünk, hogy a hatóanyagok a gyökerekhez jussanak, és ne égessék meg a növényt.

A szemcsés tápanyagot pedig dolgozzuk bele a talajba a növény töve körül, majd locsoljuk be. A folyékony tápot vízhez keverve egyszerűen öntsük a talajra. Érdemes rendszeresen figyelni a növény visszajelzéseit, és ha szükséges, finomhangolni a trágyázást.

Melyik tápanyag a megfelelő?

A legtöbb növénytáp három fő alkotóelemet tartalmaz, amit az NPK-arány jelez:

  • N – nitrogén: a lomb fejlődéséhez,
  • P – foszfor: a gyökérzethez és virágzáshoz,
  • K – kálium: az általános ellenállóképességhez.

A szintetikus tápanyagok gyorsan hatnak, de hosszú távon tönkretehetik a talajéletet. Ezzel szemben a szerves trágyák lassan szívódnak fel, de javítják a talajszerkezetet, növelik a mikrobiológiai aktivitást, és hosszabb távon egészségesebbé teszik a növényeket.

Bizonytalanok vagyunk? Kezdjünk egy kiegyensúlyozott, például 4-4-4 arányú NPK-tartalmú trágyával, és nézzük meg, hogyan reagálnak a növényeink!

Ha odafigyelünk a jelekre, és a növényeink igényei szerint tápozunk, bízhatunk abban, hogy egészséges, virágzó és termékeny kerttel hálálják meg a törődést – évszakról évszakra.

Forrásunk volt.


Még több kertészkedéssel kapcsolatos érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek