Szereted-e a tojásos nokedlit?

És el is tudod jól készíteni? Tarts velünk és megtudhatod, mire tanácsos ügyelni, ha nekiállsz, és mitől lesz még finomabb. Sőt azt is eláruljuk, hogyan tisztíthatod el bosszankodás nélkül a nokedlitésztás tálat!

A tészta

A két legfontosabb mozzanat nokedli gyártásakor, hogy közvetlenül szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát (tehát ne pihentessük, mint a palacsintáét), és ne dolgozzuk ki nagyon, épphogy csak keverjük el a hozzávalókat fakanállal.

Az alaprecept szerint (4 fő részére) 50 dkg liszthez 1,5 tk sóval, 2-3 tojással számoljunk, és kb. 3,5–4 dl víz szükséges ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. (Fontos, hogy ne legyen se nem túl folyós, se nem túl kemény a tészta!)

Törökparadicsomból krémet! >>

Szaggatás, de mivel?

Kétségkívül a tojásos nokedli készítésének legutálatosabb része (a tésztástál elmosása után), de legalább választhatunk három módszer közül is, ízlés kérdése, kinek melyik válik be leginkább:

 1. A kiskéssel deszkáról való szaggatás az autentikus megoldás, a nagymama konyhája rajongóinak és időmilliomosoknak ajánljuk.
 2. Ha szempont a gyorsaság, nokedliszaggatóval dolgozzunk.
 3. És ott van még a kanál is mint szaggatóeszköz, nem a leghatékonyabb módszer, de van, aki erre esküszik.

Bármelyik szaggatási procedúra mellett döntünk, a következőkre ügyeljünk:

 • Mindig forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát.
 • Több adagban szaggassuk, ne zsúfoljunk egyszerre sok nokedlit a lábasba.
 • Ahogy feljönnek a galuskák a víz felszínére, máris szedhetjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni. (Van, aki hideg vízzel átöblíti a kifőtt nokedlit, ez a lépés opcionális.)

4 tipp fehér liszt helyett >>

Jöjjön a lényeg!

Tojást a nokedlire! Fejenként 1,5–2 tojással kalkuláljunk (vagyis fél kg lisztből készülő galuskára 6–8 tojás kerüljön).

 • Számít a sorrend: a serpenyőben felhevített zsiradékon (ez lehet vaj, olaj, zsír) átforrósított nokedlire kerüljenek a lazán felvert tojások, és ne fordítva (tehát ne rántottát készítsünk először és a végén abba forgassuk bele a galuskát), mert a végeredmény nem ugyanaz lesz.
 • Vigyázzunk, ne süssük túl, akkor az igazi, ha lágyan veszi körbe a tojás a galuskákat.

5 tipp, hogyan készíts pestót >>

Turbózd fel!

Még finomabb lesz a végeredmény, ha a serpenyőben kisütjük némi szalonna zsírját, hagymát dinsztelünk benne, és ezen a füstös alapon készül a tojásos nokedli.

További ötletekért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:V%C3%A1ltozatok%20a%20tavasz%20legfinomabb%20%C3%A9tel%C3%A9re, 0,1,2,3,4,5 }

Mosogatás bosszúság nélkül

Az alábbi három megoldás bármelyikével garantáltan bosszankodás mentesen tisztíthatod el a nokedlitésztától ragadó tálat:

 1. Felengeded hideg vízzel (nem langyos vagy meleg vízzel, mert attól csak még rosszabb lesz), hagyod állni egy kicsit, majd először kézzel megszabadítod a tálat a felázott tésztától, s csak aztán jöhet a szivacs.
 2. Kettő az egyben megoldás, ha ezt választjuk, nem kell annyira kikaparni a tésztát a tál aljából: itt ugyanis a nokedlitésztás tálba lisztet hintünk, és ezzel dolgozzuk le az edény faláról a tésztát, az egészet összegyúrjuk, és kész is a csipetketészta, amit elcsipkedünk, kifőzzük a galuska főzővizében, és mehet a fagyasztóba.
 3. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk: félreteszed a tálat úgy, ahogy van, és hagyod, hogy beleszáradjon az egész. Másnap nem kell mást tenned, mint kézzel kidörgölni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!