Szakács kerestetik!

Mint a mesében: aki tud, most bizonyíthat. A Külügyminisztérium és a Metro Vevőakadémia közös szervezésében szakácsversenyen keresték a diplomaták leendő szakácsait.

A diplomaták élete kívülről akár irigylésre méltónak is tűnhet, de nagyon kemény munkát végeznek. Akárcsak segítőik – különösen a szakácsok, hiszen egy-egy banketten, fogadáson, vacsorán nagyon sokat elárul az adott országról, hogy milyen lakomára várják a vendégeket. Az elmúlt években hazánkban is kitört a gasztroforradalom, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is egyre több olyan étterem nyílik, amelyikben a magyar konyha túlmutat a gulyásleves - paprikás csirke - Gundel-palacsinta háromszögön, hiszen az autentikus magyar konyhának olyan izgalmas alapanyagai vannak, mint a köles, a libamáj, esetleg a csiga. Mindamellett érdemes megemlíteni a századforduló polgári konyháját az osztrák és francia behatással, amely kicsit felújítva, újabb főzéstechnológiákkal megspékelve korszerűvé és egyedülállóvá teheti a magyar konyhát az európai konyhák között. A Külügyminisztérium ezt a vonalat szeretné megerősíteni a külképviseleteken is – hiszen a fehér abroszok mellett legalább annyi fontos döntés születik, mint a tárgyalóasztaloknál.

Az év séfje: Széll Tamás >>

Most az oslói, ottawai, genfi és hágai követség keres szakácsokat – a jelentkezők egy főzőversenyen mérték össze tudásukat. Mindenki ugyanazt a feladatot kapta: pontyból készített meleg előétel és tanyasi csirkéből készült főétel. A többi hozzávalót és a köretnek valót egy nagy kosár zöldség közül választhatták ki, melyet a Metro Vevőakadémia biztosított. Az előétel elkészítésére 2 órát kaptak, a főételre pedig 40 percet. Győri Enikő EU-államtitkár szerint azért volt szükség erre az újításra, mert egy önéletrajznál jóval többet mutat a szakács tudásából, hogy milyen ételt készít el megadott idő alatt, meghatározott alapanyagokból. Természetesen a versenyen való indulásnak is voltak előfeltételei, és a végeredmény sem csak azon fog múlni, hogy ki készítette a legfinomabb falatokat, hiszen egy diplomata konyháját vezető szakácsnak megfelelő nyelvismerettel kell rendelkeznie, és nem árt, ha a szervezésben is jeleskedik. A versenyzők Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró, Cseh János és Ruprecht László séfek által alkotott zsűri előtt vizsgáztak. A győztesről még nincs információnk, de reméljük, hogy a legkreatívabb szakácsok kerülnek a megüresedett posztokra!

Bíró Norbert, a született séf >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!