Szakács kerestetik!

Mint a mesében: aki tud, most bizonyíthat. A Külügyminisztérium és a Metro Vevőakadémia közös szervezésében szakácsversenyen keresték a diplomaták leendő szakácsait.

A diplomaták élete kívülről akár irigylésre méltónak is tűnhet, de nagyon kemény munkát végeznek. Akárcsak segítőik – különösen a szakácsok, hiszen egy-egy banketten, fogadáson, vacsorán nagyon sokat elárul az adott országról, hogy milyen lakomára várják a vendégeket. Az elmúlt években hazánkban is kitört a gasztroforradalom, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is egyre több olyan étterem nyílik, amelyikben a magyar konyha túlmutat a gulyásleves - paprikás csirke - Gundel-palacsinta háromszögön, hiszen az autentikus magyar konyhának olyan izgalmas alapanyagai vannak, mint a köles, a libamáj, esetleg a csiga. Mindamellett érdemes megemlíteni a századforduló polgári konyháját az osztrák és francia behatással, amely kicsit felújítva, újabb főzéstechnológiákkal megspékelve korszerűvé és egyedülállóvá teheti a magyar konyhát az európai konyhák között. A Külügyminisztérium ezt a vonalat szeretné megerősíteni a külképviseleteken is – hiszen a fehér abroszok mellett legalább annyi fontos döntés születik, mint a tárgyalóasztaloknál.

Az év séfje: Széll Tamás >>

Most az oslói, ottawai, genfi és hágai követség keres szakácsokat – a jelentkezők egy főzőversenyen mérték össze tudásukat. Mindenki ugyanazt a feladatot kapta: pontyból készített meleg előétel és tanyasi csirkéből készült főétel. A többi hozzávalót és a köretnek valót egy nagy kosár zöldség közül választhatták ki, melyet a Metro Vevőakadémia biztosított. Az előétel elkészítésére 2 órát kaptak, a főételre pedig 40 percet. Győri Enikő EU-államtitkár szerint azért volt szükség erre az újításra, mert egy önéletrajznál jóval többet mutat a szakács tudásából, hogy milyen ételt készít el megadott idő alatt, meghatározott alapanyagokból. Természetesen a versenyen való indulásnak is voltak előfeltételei, és a végeredmény sem csak azon fog múlni, hogy ki készítette a legfinomabb falatokat, hiszen egy diplomata konyháját vezető szakácsnak megfelelő nyelvismerettel kell rendelkeznie, és nem árt, ha a szervezésben is jeleskedik. A versenyzők Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró, Cseh János és Ruprecht László séfek által alkotott zsűri előtt vizsgáztak. A győztesről még nincs információnk, de reméljük, hogy a legkreatívabb szakácsok kerülnek a megüresedett posztokra!

Bíró Norbert, a született séf >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...