Szakács kerestetik!

Mint a mesében: aki tud, most bizonyíthat. A Külügyminisztérium és a Metro Vevőakadémia közös szervezésében szakácsversenyen keresték a diplomaták leendő szakácsait.

A diplomaták élete kívülről akár irigylésre méltónak is tűnhet, de nagyon kemény munkát végeznek. Akárcsak segítőik – különösen a szakácsok, hiszen egy-egy banketten, fogadáson, vacsorán nagyon sokat elárul az adott országról, hogy milyen lakomára várják a vendégeket. Az elmúlt években hazánkban is kitört a gasztroforradalom, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is egyre több olyan étterem nyílik, amelyikben a magyar konyha túlmutat a gulyásleves - paprikás csirke - Gundel-palacsinta háromszögön, hiszen az autentikus magyar konyhának olyan izgalmas alapanyagai vannak, mint a köles, a libamáj, esetleg a csiga. Mindamellett érdemes megemlíteni a századforduló polgári konyháját az osztrák és francia behatással, amely kicsit felújítva, újabb főzéstechnológiákkal megspékelve korszerűvé és egyedülállóvá teheti a magyar konyhát az európai konyhák között. A Külügyminisztérium ezt a vonalat szeretné megerősíteni a külképviseleteken is – hiszen a fehér abroszok mellett legalább annyi fontos döntés születik, mint a tárgyalóasztaloknál.

Az év séfje: Széll Tamás >>

Most az oslói, ottawai, genfi és hágai követség keres szakácsokat – a jelentkezők egy főzőversenyen mérték össze tudásukat. Mindenki ugyanazt a feladatot kapta: pontyból készített meleg előétel és tanyasi csirkéből készült főétel. A többi hozzávalót és a köretnek valót egy nagy kosár zöldség közül választhatták ki, melyet a Metro Vevőakadémia biztosított. Az előétel elkészítésére 2 órát kaptak, a főételre pedig 40 percet. Győri Enikő EU-államtitkár szerint azért volt szükség erre az újításra, mert egy önéletrajznál jóval többet mutat a szakács tudásából, hogy milyen ételt készít el megadott idő alatt, meghatározott alapanyagokból. Természetesen a versenyen való indulásnak is voltak előfeltételei, és a végeredmény sem csak azon fog múlni, hogy ki készítette a legfinomabb falatokat, hiszen egy diplomata konyháját vezető szakácsnak megfelelő nyelvismerettel kell rendelkeznie, és nem árt, ha a szervezésben is jeleskedik. A versenyzők Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró, Cseh János és Ruprecht László séfek által alkotott zsűri előtt vizsgáztak. A győztesről még nincs információnk, de reméljük, hogy a legkreatívabb szakácsok kerülnek a megüresedett posztokra!

Bíró Norbert, a született séf >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...