Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gulyásleves 1.

Gulyásleves 1.
Gulyásleves 1.
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ritkán készítek gulyáslevest, egyrészt mert a család nagy része nem lelkesedik érte, másrészt elég hosszadalmas procedúra. Viszont a mostani gulyásleves olyan jól sikerült, hogy mindenki többször szedett belőle.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Tejföllel tálalva is nagyon finom.


receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás-leves, gulyás leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
  2. A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felenegedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a pirosaranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
  4. Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
  5. Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
  6. Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojásból, lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk és külön kis fazékban, forrásban lévő vízben kifőzzük az előzetesen elcsipkedett tésztát. Leszűrjük és a leveshez adjuk.
  7. Forrón tálaljuk.

  • költség: 1280 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 245
össznézettség: 344 785
elküldve: 52
receptkönyvben: 1 513
elkészítve: 116/153
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ivettli
ivettli Sat, 2014-11-08 15:17

Köszönöm a receptet! Most először készítettem/készítettünk gulyáslevest Párommal. Féltem, hogy messze nem lesz "hazai" ízű...de szerencsére nagyon finom lett, laktató, és nem utolsó sorban szép! :) mindent egybe főztem, a csipetkét is, és így is meg vagyok elégedve az eredménnyel. Köszönöm, máskor is ezzel a recepttel fogom főzni! :)

Zsuzska69
Zsuzska69 Thu, 2014-05-01 14:57

Mindig féltem a gulyástól, hogy az túl macerás és sosem lesz olyan finom mint a Nagymamámé! Mivel a férjem nagyon szerette volna, hát kerestem egy receptet. Bevallom őszintén, a fénykép alapján döntöttem. Nagyon jól néz ki, pont olyan, amilyet főzni szerettem volna. Elkészítettem a leírás szerint, csak a vegetát és a pirosaranyat hagytam ki. Isteni lett!!!!!!

starbo
starbo Sun, 2013-05-26 15:40

Nagyon jó recept, köszönet érte! Az egész családnak nagyon ízlett.

Ria111
Ria111 Fri, 2013-01-11 15:30

10 éve nem ettem ilyen finom gulyáslevest.Nagyon jó ez a recept.Millió köszönet!

Muci
Muci / Muci Fri, 2013-01-11 18:33

Kedves Ria111 !
Örülök, hogy jól sikerült és ízlett a leves.
Üdv.: Muci

picsuszmerci
picsuszmerci Sat, 2013-01-05 21:44

Koszonom a receptet!a leheto legjobb gulyasleves recept amit itt olvastam. Sok mindent foztem mar, ezt speciel pont nem mert feltem hogy nem lesz az igazi.amolyan nagyifoztje ami feluluberelhetetlen:)alaptalan volt a felelmem,siker garantalt volt:)sajnalattal olvastam a commenteket,es bar en nem vagyok szakacs de azt szeretnem megsugni hogy szabolcsban az igazi kolomper 6oras fozes utan sem fo szet:) termeszetesen nem a tescos feher mu krumplirol beszelek hanem az igazi aranysargarol. Igy az otven perc teljesen rendben van. Koszi hogy megosztottad:) T.Budapestrol:)

lilmir
lilmir Sat, 2012-08-04 10:42

Életem első gulyáslevese és ISTENI FINOM!!!!
Köszönöm szépen Muci!!!!! :)

Muci
Muci / Muci Sat, 2012-08-04 16:07

Kedves "lilmir " !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy kipróbáltad és ízlett.
Üdv.: Muci

Greeeen
Greeeen Thu, 2012-08-02 10:09

Kedves Muci!
Tegnap elkészítettem ezt a remekművet, mindent úgy csináltam, ahogyan írtad. A párommal már a felét meg is ettük... Ez valami isteni finom!!! Ezentúl mindig így fogom készíteni a gulyáslevest!!! Köszönöm ezt a csodás receptet! Üdvözlettel: Bernadett

Muci
Muci / Muci Sat, 2012-08-04 16:10

Kedves Bernadett !
Örülök, hogy bevált a recept. További jó sütés főzést.
Üdv.: Muci

mariann szelindi
mariann szelindi Sun, 2012-04-29 13:38

Ez a recept így tökéletes, ahogy van. Aki nem így csinálja, készítse el ahogy szokta, de egyáltalán nem biztos, hogy finomabb lesz .Külön főzni a húst azért remek megoldás, mert nem mindegy hogy zöldséges lében főzzük a húst, vagy a szaftos pörköltet dúsítjuk zöldséges levessel.

zsofkaart
zsofkaart Sun, 2012-02-26 13:11

Nagyon jó ez a recept, csak nekem is az a fura, hogy külön főzöd a húst, külön a zöldségeket és a csipetkét, majd a végén összerottyantod. Én ilyet még nem is láttam. Adj nekik egy esélyt, és főzd össze az egészet! Biztos így is nagyon finom, de az ízek úgy érvényesülnek igazán!

Muci
Muci / Muci Sat, 2012-03-03 21:30

Szia " zsofkaart " !
A marhahúst sokkal tovább kell főzni, mint a zöldségeket, főzési ideje legalább 2 óra. Kevés vízzel pörköltként elkészítve ízletesebb lesz és hamarább megpuhul a hús. Ha figyelmesen olvastad a receptet, nem csak összerottyantom a zöldséges lével, hanem amikor a zöldség félig puha hozzáadom a krumplit és a pörköltet és addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul. A csipetkét nyugodtan lehet a levesbe belefőzni, de én külön szoktam.
Üdv.: Muci

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2011-12-04 17:09

A gulyásleves marhalábszárból a legfinomabb.Én darált paradicsomot és hazai paprikakrémet használok bele.
A paradicsomot ledarálni és sóval elkeverni( 1 kg paradicsomhoz 30 dkg só kell),műanyag üvegekbe tölteni ,nem kell dunsztolni sem. Ebből öntök a levesekbe,pörköltbe,gulyaslevesbe. Nem használok gulyáskrémeket,sem leveskockát.

betikeee
betikeee Wed, 2011-10-12 15:13

mit jelent a tk????
lécci írjatok
meg az h mk
ezek mit jelentenek segítsetek

Muci
Muci / Muci Wed, 2011-10-12 18:20

Szia !
A tk= teáskanál, az mk = mokkáskanál, az ek = evőkanál
Üdv.: Muci

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2011-10-29 16:09

Sziasztok!Szerintem ne próbáld meg fehérpecsenyéből!A fehérpecsenye,mint azt a neve is jelzi nem gulyásba való.Gulyást szaftos húsból készítünk.Lábszár a legjobb erre a célra,de rostélyosból,szegyből vagy nyakából is lehet sőt vegyesen még jobb.A vegetát meg a piros aranyat felejtsd el.Ja....és a húskockát is.

Kota
Kota Wed, 2011-11-23 14:45

Szia!Maximálisan igazad van, mint a hús, mint az "ízesítők" terén!:)Nem szabad a finom húst elrontani ilyen mű dolgokkal!!!
A legjobb bográcsban elkészíteni ezt a finomságot.

szgigi1
szgigi1 Wed, 2011-09-21 17:30

Életem első gulyáslevesét ez alapján készítettem el, annyi különbséggel, hogy sertés combot használtam, és mindent egy edényben főztem meg, valamint a végén nokedlit szaggattam bele. A végeredmény isteni finom lett, a férjem 3x is szedett :) Nagyon köszönöm a receptet!!

koveszt
koveszt Sat, 2011-09-17 15:49

Kedves Nóc!

Én is kuktában gondoltam elkészíteni, és az lenne a kérdésem, hogy a húst és a zöldségeket együtt rakod bele, vagy csak a húst puhítod a kuktában?

Köszi!

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-09-13 17:36

Kedves Nóc !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy ízlik nektek ez a leves. Kuktás megoldással biztos sok időt lehet spórolni.
Én nem használok kuktát, lehet ,ha egyszer kipróbálnám megszeretném.
Üdv.: Muci

Nóc
Nóc Tue, 2011-09-13 10:55

Kedves Muci!

Tegnap ismét elkészítettem ezt a levest, nagyon szeretjük :)
Viszont én kuktában csinálom, és úgy kb. 45 percig kell csak főzni.

Köszönet a receptért :)

Katacica
Katacica Wed, 2011-08-10 20:47

Én ezt ma kuktában készítettem el, zöldségekkel együtt, végén ment bele a csipetke. Finom lett nagyon!

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-04-12 16:21

Szia "cassiopeia " !
Örülök, hogy sikert arattál családod körében ezzel a hagyományos levessel.
Üdv.: Muci

cassiopeia
Cassiopeia / cassiopeia Sun, 2011-04-10 15:00

Sziasztok!
A múlt héten főztem először gulyáslevest. Bevallom szóról-szóra követtem a leírtakat (ami miatt mosoly tárgya lettem apukám és a párom szemében). De olyan isteni lett a végeredmény, hogy a párom 3 tányérral evett meg, és még a a mai napig emlegeti. Köszönöm, hogy tanáraim lettetek, és általatok kényeztethetem a családomat.

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2011-03-09 08:34

Most főzök először gulyáslevest és sajnos ezt a receptet akkor olvasom, amikor már a húst igen bő lében felkészítettem a hagymával és pirospaprikával. Ebbe fogom beledobni a zöldségeket, tehát együtt fogom főzni, de ehhez a recepthez tartom magam, mert nagyon tetszik, csak a vegetát hagyom ki belőle! Remélem, hogy így is finom lesz. Ha nem, akkor is el fogom még készíteni így külön, ahogy Te írtad. Köszi a receptet! Üdv, WM

Borisbogi
Borisbogi Mon, 2010-12-06 13:41

Én így készítettem el a gulyást szobaton 20 emberre és isteni lett! Szinte mindenki repetázott és emlegetik azóta is. Tetszett a teatojásos megoldás, mert így azokat a fuszereket nem kell szedegetned a fogaid kozul, de az ízuk remekul benne van az ételben! Koszi

csato
csato Sat, 2010-10-23 09:43

Szia!

Én nem értem miért kell két "részletben" főzni!Már,hogy külön a hús,külön a zöldség.Egy fazékban főzöm.És igen a csipetkét én is magában a levesben főzöm meg.
üdv Csató

Muci
Muci / Muci Wed, 2010-08-25 14:47

Szia Sziszó !
A teatojás összecsavarható kis tojásalakú fém tartály, amibe az olyan tealevelet szokták beletenni
ami nincs kis tasakba zárva és így lógatják a vízbe. Az apró fűszerek bezárására is megfelel, így az
ízük belefő a levesbe, de tálalás előtt könnyedén eltávolítható.
Remélem segítettem a rejtély megfejtésében.
Üdv, : Muci

sziszo88
sziszo88 / sziszo88 Thu, 2010-08-12 14:41

szia

nagyon jó a recepted csak 1 hibája van arra nem jöttem rá, hogy mi az a "teatojás"?

Szandra83
Szandra83 Sun, 2010-07-25 07:03

Kedes Muci!

Kiprobáltam ezt a receptet is (elöször csináltam), nagyon finom ugy mint a kokuszos sütid!!
Lehet, hogy recet könvet kelle irnod! :-))

Ja, én annival modósitottam,hogy tettem bele 2tk majorannát.

Köszi mégegyszer
Szandi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-05 23:45

3 tagu a csaladom, megis 8-10 liternyi gulyas elfogy 2 nap alatt. Kuktaban szoktam fozni, akkor fele ennyi ido. De megeri tobb oran keresztul fazekban is fozni.

davila
davila Wed, 2010-06-23 14:41

Ma Muci-féle gulyásleves lesz a vacsi, előzetes kóstolgatások alapján bátran mondhatom: igen ízletesre sikeredett! :)) Igaz, a csipetkét belefőztem, s nem külön és a csípős paprikából is kevesebbet használtam, lévén kisgyerek is eszik belőle. Ja, a vegetát pedig ebből is! kihagytam. Nem szeretjük :S
De hálás vagyok a receptért!.)

anniigirl
anniigirl Fri, 2010-06-18 19:14

elkészítettem, hát hosszú ideig tartott.. tudni kell rólam hogy kezdő 'szakács' vagyok így elég nagy fába vágtam a fejszémet..:) de megérte, bátyám most falatozik és mindenkinek nagyon izlik.. köszönöm a receptet;)

Armoka
Armoka Fri, 2010-05-28 09:53

Isteni lett, köszönöm szépen a receptet! Életem első gulyáslevese, féltem tőle nagyon eddig. Jó, jó, kicsit sokáig készül.....De ez a marhahús "hibája". Viszont megérte a végeredmény. Még egyszer köszönöm! Ja és a csipetkét én is a végén beleszaggattam, az utolsó 10 percben a levessel együtt megfőtt....

partaim
partaim Sat, 2011-09-24 11:32

próbáld meg nem lábszárral, hanem pl. fehérpecsenyével, akkor nem fog annyi ideig tartani - és a kukta csodákra képes. :-) főzd bele a levesbe rögtön a tésztát, úgy finomabb, mert átvesz a leves ízéből.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-05 10:18

Angol nyelvterületen a goulash (gulyás) -ról mindenki a hungarian goulash -ra (magyar gulyásra) asszociál. Ez alatt nem csak a mi gulyásunkat értik, hanem a pörköltöt is. Amit mi gulyásnak hívunk az ott jobb esetben a hungarian goulash soup, de azt is több féle képpen készítik. Ez után azt hiszem megnyalnák mind a tíz ujjukat, és eszükbe sem jutna a tasakos gulyás leves :-)
Kedvet kaptam hozzá, hétvégén már biztos, hogy "hungarian goulash soup" lesz nálunk, de abból sem a vegetáriánus.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-01-23 07:23

Én bele szoktam főzni a gulyáslevesbe a csipetkét, mert úgy sokkal finomabb. Legközelebb próbáld ki. Tehetsz bele még gulyáskrémet, még ízletesebb lesz.

414
marhalábszár 60 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 0.5 kis db
burgonya 30 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fűszerpaprika 2 tk
bors 15 szem
köménymag 1 kávéskanál
babérlevél 1 db
1.5 tk
ételízesítő 1 teáskanál
paprikakrém 1 teáskanál
hegyes erős paprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
sertészsír 1.5 ek
víz 2 l
tojás 1 db
finomliszt 2 púpozott ek
1 kávéskanál