Sex in the City, a Cosmopolitan

Tudtad, hogy New York kedvenc koktél-bestsellere nem is a híres városból származik? Bizony, a Cosmopolitan őshazája néhány száz mérfölddel délebbre található!

Manhattan, pratikból mindig jeles

Ha az algonkin indiánok 1626-ban tudták volna, hová fajulnak a dolgok, biztos nem adják el Manhattant és Staten Islandet ártalmatlan képű fapapucsos hollandusoknak némivicik-vacakholmiért, de legalábbis kizárólagos jogot tartottak volna fenn maguknak a taxizásra, a szemétszállításra, valamint Sarah Jessica Parker alig használtan levetett cipőinek, ruháinak és táskáinak second hand értékesítésére.Vagy a Cosmopolitan koktél árusítására, amit a méltán sikeres sorozat szereplői csak azért nem ittak, mert az 1980-1990-es években mindenki azt fogyasztotta a Nagy Almában, aki látni vagy látszani akart.

Cosmopolitan és az Y forma, mintha csak ráöntötték volna

De jól nézel ki, mit iszol?

A Cosmo divatja nem a csoda, hanem hideg számítás eredménye a forró délről. A Miami Vice pink dizájnjának lázában égő 1980-as évek közepi Miamiban nagyon menő volt martinis (Y alakú) pohárral a kézben billegve vetíteni a szórakozóhelyeken. Egy bizonyos Cheryl Cook nevű mixerlánynak támadt az az ötlete, hogy színt visz a dologba a felszálló ágban lévő imidzsű áfonya (cranberry) juice segítségével, amivel az 1985, 1986 és a következő évek ital-bestsellerét hozta világra. A titok a pohárforma, a sikkes pinkszín és a könnyű,laza íz elegye és főleg hölgyvendégek, valamint a helyi melegközösségek képviselői kezében hatott bemutatkozó levélként, amikor berobbant a nyugati és a keleti parton, majd a földgolyó koktélokkal ellátott pontjain.

Valószínűleg jó parti lehetett

Tudtad? A vörösáfonya hegyvidéki erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje. Bogyójának magas antioxidáns-, nyomelem-, aminosav- és vitamintartalma miatt nemcsak nagyon finom, hanem rendkívül egészséges is. Népies nevei lehetnek: havasi meggy, kövi málna. Otthon is érdemes foglalkozni vele, jó lekvárnak, szörpnek, bornak, plusz ami még eszünkbe jut.

Elkészítése

A jó Cosmopolitan nem édes és nem igazán száraz. Az International Bartenders Association így véste kőbe receptjét.

Hozzávalók

 • 4 rész vodka (lehet citromos is)
 • 1,5 rész Cointreau (lehet egyszerűbb más triple sec is)
 • 1,5 rész frissen nyert citromlé (lehet lime, illetve Rose’s Lime Juice is)
 • 3 rész vörösáfonyalé

Mixermunka

Ne aprózzuk, úgy is el fog fogyni. Az Y formájú koktélpohárba/poharakba tegyünk jeget, hadd hűljenek. Shakerünket töltsük meg jéggel (inkább kocka, mint latyakos kása legyen) és öntsük fel az összetevőkkel. Rázzuk meg jól, mintha a paksi atomerőműből nyersen kijövő áram rázna át minket, majd szűrjük a kihűtött, üres poharakba. Egy kis szelet narancshéjjal (citrushéjjal) megspriccelhetjük az italt, hozzáad. Díszíthetjük, ha akarjuk, visszafogott citrushéj- vagy szeletkompozícióval, esetleg egy szem vörösáfonyával. Koktélcseresznyével természetesen tilos! A tökéletes végeredmény egy sejtelmesen ködös, rózsaszín ital. Aki túltölti áfonyajuice-zal, az elrontja, pont a halványság a lényeg ízben, kinézetben egyaránt.

Variációk Cosmopolitanre

 • Cosmocello: limoncellóval citromlé helyett.
 • Blue Cosmopolitan: fehéráfonyalé a vörös- és blue curacao a Cointreau helyett.
 • Virgin Cosmopolitan: alkohol nélkül, csak áfonyával, citrommal. Ezen a mixerek magukban mindig elmosolyodnak egy jó nagyot.
 • Cosmopolitan rusztikusan: nem rázva, keverve, kvázi long drinkként egy minél nagyobb vizespohárba (pl. Tom Collins pohár).

Névrokonok

 • Cosmopolitan magazin: 1880 óta tudja, mi kell a nőknek.
 • Kozmopoliták: emberek, akik a világban és nem egy országban élnek.
 • Cosmo étterem: nevéhez méltóan sikkes, jó kis hely volt Budapesten, a Cyrano tesója.
 • Kozmosz: a Világegyetem más néven.
 • Cosmo Nő: Cosmopolitant olvas, és tudja mind a 100 nyári tippet, hogy hogyan csavarjuk el a pasik fejét.

Vigyázzanak, a nagy melegben minden könnyen a fejünkbe száll!

Italszeretettel: Al

Az ital a budapesti The Barban készült, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek