Így tároljuk a salátát a hűtőben, hogy sokáig friss maradjon

Már az első barnuló levélszélek is bosszantóak, nem beszélve arról, mikor a salátánk egyik napról a másikra teljesen elfonnyad. Szerencsére, ennek nem feltétlenül kell így lennie, már mutatjuk is mai Napi Tippünkben, mit kell tenned!

A saláta az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb köret, amit bármikor az asztalra tehetünk. Legyen szó vegyes salátáról, jégsalátáról vagy rukkoláról, mindig frissességet és könnyedséget ad az étkezéshez – nyáron pedig önálló fogásként is megmentheti az ebédet vagy a vacsorát. Egy gond azonban gyakran előfordul: a saláta hamar elkezd fonnyadni és elszíneződni a hűtőben, így gyakran a kukában végzi. Ha el akarjuk kerülni a pazarlást, fontos, hogy megfelelően tároljuk – hiszen ez a zöldség kifejezetten érzékeny, és csak rövid ideig bírja. Nézzük, milyen módszerekkel tudjuk meghosszabbítani a saláta élettartamát, és mely fajták bírják tovább a hűtőben.

Saláta letakarva a hűtőben
Így tároljuk a salátát a hűtőben, hogy sokáig friss maradjon

A saláta előkészítése: az első lépés a tartós frissességhez

Mielőtt eljutnánk a tárolásig, lényeges a megfelelő előkészítés. Akár a piacról hoztuk haza, akár a kertből szedtük, először szabaduljunk meg a külső, sérült levelektől, amelyek jobban ki vannak téve a szállítás és a csomagolás viszontagságainak. Ezután bontsuk le a fejet levélről levélre, és hideg vízben mossuk át alaposan, amíg a víz szinte teljesen tiszta nem lesz.

A salátát mindenképp szárítsuk meg – akár tiszta konyharuhával, akár salátacentrifugával.

A nedvesség ugyanis gyorsan előidézi a levelek rothadását, így a szárítás kulcsfontosságú lépés.

Hogyan és miben tároljuk?

A megfelelő tárolási módszer nagyban befolyásolja, meddig marad ropogós a saláta. Többféle megoldás közül választhatunk:

  • Levelek üvegedényben: béleljünk ki egy zárható üveg- vagy műanyag dobozt konyhai papírtörlővel, majd rétegezzük bele a leveleket úgy, hogy ne préseljük össze őket. Tegyünk közéjük is papírt, amely felszívja a nedvességet, végül zárjuk le légmentesen.
  • Konyharuhába csomagolva: egy tiszta, enyhén nedves konyharuhába is betekercselhetjük a leveleket. Fontos, hogy szorosan, de ne túl erősen tekerjük be, így a saláta tovább marad friss.
  • Egész fejben: ha az egész salátafejet szeretnénk megőrizni, nem kell előre megmosni. Elég, ha eltávolítjuk a sérült leveleket, majd az egész fejet egy nedves konyharuhába tekerjük.

Bármelyik módszert választjuk, a salátát mindig a hűtő zöldséges fiókjában helyezzük el. Ez a rész ugyanis ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít, szemben a túl hideg alsó polcokkal vagy a hűtőajtó melegebb részeivel.

Receptajánló:

Mely saláták bírják tovább?

Nem minden saláta egyformán tartós: a vastagabb, erősebb levelű fajták – például a radicchio, a római saláta vagy az endívia – akár egy hétig is frissek maradhatnak, ha egész fejben tároljuk őket.

A finomabb, zsengébb levelű saláták – mint a madársaláta, a galambbegy, a jégsaláta vagy a fejes saláta – jóval rövidebb életűek: általában legfeljebb három napig bírják a hűtőben.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...