Római a római tál?

Mi is az a római tál? Idejétmúlt vagy menő? Vajon egy évben hányszor vesszük elő, és ha csak ritkán, akkor miért? Mit lehet benne egyáltalán készíteni? Válaszok.

Az egykori Római Birodalomhoz tartozó Dacia provincia területén számtalan ilyen agyagedényt találtak az ásatásokkor, a használatára való utalásokkal együtt - bizonyos tehát, hogy már több ezer éve is léteztek ezek az úgynevezett római tálak. Akkor nem lehet véletlen, hogy máig fennmaradtak, igaz?

Római tál, pataki tál, cseréptál vagy römertopf - nevezzük ahogy akarjuk, a lényeg ugyanaz: egy kézzel készített fedeles agyagedényről beszélünk, amelynek anyaga porózus, így rendkívül jól magába szívja a nedvességet, amit sütésnél pára formájában fokozatosan ont ki magából, így az ételek sosem száradnak ki. Figyelem: az edényt használat előtt mindenképp áztassuk legalább fél órát hideg vízbe!

Ezekben az égetett agyagból készült mázatlan edényekben szuper finom és nagyon egészséges ételeket lehet készíteni - az ételek ízgazdagok, vitamindúsak, omlósak és táplálóak lesznek, mivel nincs szükségünk hozzáadott zsírra illetve olajra.Sőt, nemcsak sütni-főzni, de még tálalni is lehet bennük!

Ezeket olvastad már?

A római tálban készíthetünkhúsos egytálételeket, dejöhetnek a halak, sertések, marhák, csirkékés pulykákis, ezen kívül kiválóan megfelel köretek és rakott zöldségek sütésére, párolására is.

Nem elég, hogy nagyon egészséges és ízletes fogásokat készíthetünk benne, még van egy érv ami mellette szól: használata is rendkívül egyszerű, hiszen csak annyi kell, hogy szépen sorban belerakosgassuk az alapanyagokat, lefedjük, bedobjuk a sütőbe, és nincs vele több dolgunk - csak ki kell várnunk, míg szépen megsül benne minden.

Ezeket az edényeket a mai napig kézzel gyártják. Mutatósak, szépek, így a sütőből közvetlenül az asztalra is tehetjük, és felszolgálhatjuk ebből az ételt.

Számtalan helyen kapni, többek között aNoSalty webshop-ban is. Mi arra buzdítanánk mindenkit, hogy legalább egyszer próbálja ki, és süssön-főzzön római tálban, nem fogja megbánni!

Agyagedény

Ez a hagyományos agyagedény ideális csirkék, pulykák sütésére akár egészben is, és egészséges, ízzel teli ételek készítésére. Tradicionális, elegáns kialakításának köszönhetően akár tálalásra is alkalmas.

Tisztítása

A római tálat mindenképpen kíméljük a mosószeres víztől, mivel az agyagedény porózus felülete nemcsak a tiszta vizet szívja magába, hanem a vegyszereket is. Mosogatás előtt várjuk meg, hogy a tál kihűljön, majd forró vízzel és szivaccsal jól dörzsöljük át. Mosogatás után szabad levegőn hagyjuk jól kiszáradni, vagy tegyük a meleg sütőbe, és ott szárítsuk meg, mert könnyen előfordulhat, hogy a nedvesen eltett edény a konyhaszekrényben megpenészedik.

További római tál recepteket itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!