Római a római tál?

Mi is az a római tál? Idejétmúlt vagy menő? Vajon egy évben hányszor vesszük elő, és ha csak ritkán, akkor miért? Mit lehet benne egyáltalán készíteni? Válaszok.

Az egykori Római Birodalomhoz tartozó Dacia provincia területén számtalan ilyen agyagedényt találtak az ásatásokkor, a használatára való utalásokkal együtt - bizonyos tehát, hogy már több ezer éve is léteztek ezek az úgynevezett római tálak. Akkor nem lehet véletlen, hogy máig fennmaradtak, igaz?

Római tál, pataki tál, cseréptál vagy römertopf - nevezzük ahogy akarjuk, a lényeg ugyanaz: egy kézzel készített fedeles agyagedényről beszélünk, amelynek anyaga porózus, így rendkívül jól magába szívja a nedvességet, amit sütésnél pára formájában fokozatosan ont ki magából, így az ételek sosem száradnak ki. Figyelem: az edényt használat előtt mindenképp áztassuk legalább fél órát hideg vízbe!

Ezekben az égetett agyagból készült mázatlan edényekben szuper finom és nagyon egészséges ételeket lehet készíteni - az ételek ízgazdagok, vitamindúsak, omlósak és táplálóak lesznek, mivel nincs szükségünk hozzáadott zsírra illetve olajra.Sőt, nemcsak sütni-főzni, de még tálalni is lehet bennük!

Ezeket olvastad már?

A római tálban készíthetünkhúsos egytálételeket, dejöhetnek a halak, sertések, marhák, csirkékés pulykákis, ezen kívül kiválóan megfelel köretek és rakott zöldségek sütésére, párolására is.

Nem elég, hogy nagyon egészséges és ízletes fogásokat készíthetünk benne, még van egy érv ami mellette szól: használata is rendkívül egyszerű, hiszen csak annyi kell, hogy szépen sorban belerakosgassuk az alapanyagokat, lefedjük, bedobjuk a sütőbe, és nincs vele több dolgunk - csak ki kell várnunk, míg szépen megsül benne minden.

Ezeket az edényeket a mai napig kézzel gyártják. Mutatósak, szépek, így a sütőből közvetlenül az asztalra is tehetjük, és felszolgálhatjuk ebből az ételt.

Számtalan helyen kapni, többek között aNoSalty webshop-ban is. Mi arra buzdítanánk mindenkit, hogy legalább egyszer próbálja ki, és süssön-főzzön római tálban, nem fogja megbánni!

Agyagedény

Ez a hagyományos agyagedény ideális csirkék, pulykák sütésére akár egészben is, és egészséges, ízzel teli ételek készítésére. Tradicionális, elegáns kialakításának köszönhetően akár tálalásra is alkalmas.

Tisztítása

A római tálat mindenképpen kíméljük a mosószeres víztől, mivel az agyagedény porózus felülete nemcsak a tiszta vizet szívja magába, hanem a vegyszereket is. Mosogatás előtt várjuk meg, hogy a tál kihűljön, majd forró vízzel és szivaccsal jól dörzsöljük át. Mosogatás után szabad levegőn hagyjuk jól kiszáradni, vagy tegyük a meleg sütőbe, és ott szárítsuk meg, mert könnyen előfordulhat, hogy a nedvesen eltett edény a konyhaszekrényben megpenészedik.

További római tál recepteket itt találsz!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...