Rokfortos sajtfánkocskák

E heti gasztrobloggerünk a Két cica konyhája azoknak kedvez, akik a farsang főszereplőjét, a fánkot más módon is kipróbálnák. Sós, sajtos, roppanós..., tökéletes!

A farsang fénypontja a finom szalagos fánk folyós baracklekvárral – ehhez nem fér kétség. Az ünnepi baráti-családi összejövetelek alkalmával azonban jó, ha kerül az asztalra egy sós változat is – nekem egyébként ez a rokfortos tészta a kedvencem, ami száraz vörösbor mellé is kiváló. A hozzáadott szerecsendiópedig megfékezi a rokfort fanyarságát, és mennyei illatot kölcsönöz a süteménynek.

Az enyémhez hasonló cicás háztartásokban az elkészítése külön odafigyelést igényel, én csak zárt ajtók mögött merek nekiállni: a két cica ugyanis imádja a rokfortot, ha megérzi a szagát, fékezhetetlenné válik.

Rokfortos sajtfánkocskák

Hozzávalók 50 darabhoz:

  • 70 g vaj
  • 3 tojás
  • 2,5 deci tej (3,5 % zsírtartalmú)
  • 180 g liszt
  • 180 g reszelt rokfort sajt
  • ½ kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés lépésről lépésre:

1. A tejet melegítsük fel egy lábasban, és olvasszuk bele a vajat.

2. A lisztet keverjük össze a sóval és a szerecsendióval.

3. Kis adagokban, robotgéppel keverve adjuk hozzá a lisztet a tejhez, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat is.

4. A sajtot reszeljük bele a lisztes masszába, és tegyük vissza a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan leverve addig melegítsük, míg sikerül a sajttal is teljesen simára keverni a masszát (ez a rokfort esetében, mely egy rosszul reszelhető, morzsalékos sajt, kicsit több időt vesz igénybe).

5. Egy sütőlapra fektessünk sütőpapírt (én egy kis vizet szoktam aláfröcskölni, hogy ne csúszkáljon), és a masszánkat habzsákba töltve kb. 5 centi átmérőjű rózsákat formázunk belőle – így kb. 50 darab fánkocskánk lesz.

6. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Töltött rokfortos sajtfánkocskák

Ugyanúgy készítjük elő a tésztát, csak a habzsákból nagyobb, kivajazott, bagel alakú sütőformákba nyomjuk a masszát – így 8 nagy fánkot ad ki ez a mennyiség. Ugyanúgy 180 fokos sütőbe, tesszük, de kb. 35 perc alatt lesz kész.

Ha kihűltek a fánkok, félbe vágva megtölthetjük őket rokfortkrémmel: a reszelt sajtot szobahőmérsékleten kikeverjük a puha vajjal és a szerecsendióval, majd megkenjük vele a félbe vágott fánkokat.

Töltött rokfortos sajtosfánkocskák készítése lépésről - lépésre

A Két Cica Konyhája blog >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A receptb?l kimaradt a tojás darabszáma:-)így csak saccolni lehet:-)

Törölt felhasználó

a rokfort sajt is jól reszelhet? lesz ha el?tte beteszed a mélyh?t?be . különben ez a recept nagyon tetszik és ki is próbálom .

Jolimami

Köszönöm a receptet, nagyon klassz, jól sikerült! Bár már sokszor készítettem besamelt, a m?velet felénél gyanús lett az állaga, de végül tökéletesen kezelhet? lett a massza és finom a végeredmény. Bevallom, a recept és a cicafotók egy:egy arányban motiváltak a fánkocskák kipróbálásában... Üdv: Jolimami (P. Éva)

simonnora

Érdekl?döm, hogy tudnám a receptedet elmenteni a receptkönyvembe? Sehol nem találom a mentéses ikont.

márta59

Másféle sajttal is ellehet készíteni? Mert mi nem vagyunk rokfort rajongók.

Címlapról ajánljuk

További cikkek