Rakottan szép az élet

A rakott ételek minden ősszel reneszánszukat élik, mintha akkor támadnának fel. Tartalmas étel húsevőknek vagy vegetáriánusoknak.

Reneszánsz ide vagy oda, nekem minden vicc új, ugyanis rakottban újonc vagyok. Egyvolt munkahelyemen az egyik kolleganőm falatozott a kis konyhaasztalnál valami mennyei illatú ételt. Teljesen értetlenül nézett rám, amikor elmeséltettem magamnak, hogyan is készül a rakott savanyú káposzta. Nekem ez akkor annyira új volt, hogy tényleg lépésről lépésre el kellett, hogy mondja, mit, hogyan csinál.

Ha nagyon őszinte vagyok, és mélyen magamba nézek, ritkán, mondhatni soha nem csinálok rakott ételeket. Nálunk a férjem a rakottkrumpli-felelős, azt viszont imádom. Nekem egyszerűen nincs türelmem 3 külön lábosban előkészíteni a minimum 3 féle összetevőt, hogy aztán egy negyedikben összerakjam, és még egy órán keresztül süssem is. Viszont nem is mindig várok babát, speciel pont most másodszor. És már a kisfiamnál is megtapasztaltam, hogy ilyenkor ízes, magyaros ételekre vágyom, és nincs olyan akadály, amit ne tudnék ilyenkor legyőzni. 3 éve nyáron, egy hétvégi napon, az éppen záró hentes ereszkedő rácsa alatt csusszantam be, hogy hurkát és kolbászt vegyek a 39 fokos hőségben. A türelmetlenségem messze kisebb akadály, mint egy üzlet rácsa, és azt kell, hogy mondjam, megérte.

Rakott savanyú káposzta. Savanyú, és paprikás, szaftos is,ráadásul kolbásszal... mi kellhet még egy terhes nőnek? Előttem volt a volt kolléganőm tányérja, mint egy filmben, rázoomoltam az emlékképben, és eldőlt: nekem rakott savanyú káposzta kell. S lőn.

És nem mondom, hogy egyszerű, de még csak azt se mondom, hogy gyors, sőt, nem is könnyű étel. De nekem maga volt a boldogság, és ebben a férjem, és a kisfiam is osztozott, mert 1 nap alatt fogyott el az egész tepsi.

Úgyhogy megjött a kedvem a további rakott ételekhez, és miközben keresgéltem, eszembe is jutottak régi rakott ételes élmények. Ezek közül kiemelkedett a rakott padlizsán és a rakott cukkini. Aztán ott a rakott karfiol. De eszembe jutottak a rakott tésztaételek is, úgyhogy boldogan vágok neki az újabb rakott kalandoknak. Nektek is van rakott kedvencetek?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek