Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákkeltő anyagot találtak a Tesco saját márkás termékében!

Rákkeltő anyagot tartalmaz a Tesco egyik saját márkás terméke - derül ki a Nébih közleményéből. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata során a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a Tesco saját márkás zsírszegény kakaóporában, melyet a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt – írja a 24.hu

A Nébih tájékoztatása szerint a PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) leginkább a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Ebbe a csoportba több száz vegyület tartozik, mindenütt megtalálhatóak a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén – olvasható a Nébih honlapján.
 
  • Az érintett termék: Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék
  • A szabálytalanság: A hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.
 
A hatóság egyelőre nem rendelt el visszahívást a termékkel kapcsolatban, így az is elképzelhető, hogy a kakaópor nem került ki az áruházak polcaira.
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!