Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan sokféle étel kiegészítője lehet a pesto. A klasszikus olasz szósz eredetileg bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, parmezán és fenyőmag keverékéből áll, de készíthetjük paprikából, szárított paradicsomból, petrezselyemből, rukkolából, medvehagymából vagy más zöldfűszerből is. Ha például koriandert, bazsalikomot és mentát dobálunk a turmixgépbe, majd krémes állagúra pépesítünk egy kis tökmaggal, máris kész a tökéletes vendégváró alapja. A pikáns pesto a bárányburger húspogácsájával, a fetakrémmel és az édes bucikkal egyszerűen ellenállhatatlan lesz!

Ha már téged is elkapott a pestománia, akkor fedezz fel új ízeket, és próbáld ki a chimichurrit is! A rejtélyes hangzású dél-amerikai szósz nemcsak küllemében, de elkészítésében és felhasználásában is hasonló a pestohoz. A mesterrecept elkészítéséhez itt is elég a petrezselymet, fokhagymát, olajat, sót, borsot és citromot összeturmixolni, és a pestohoz hasonlóan ezúttal is variálhatók az ízek. Megbolondíthatod például hagymával, babérlevéllel, oreganóval vagy paradicsommal is, esetleg tehetsz bele chili-paprikát és lime-ot, ha a tökéletes kísérőt szeretnéd elkészíteni a grillezett marha steakhez.

Ha kipróbáltál mindent, és még több inspirációra vágysz, nézz körbe az Electrolux videóreceptrovata, az Egy falat inspiráció oldalán. Klasszikus alapanyagokból készített, néha talán furcsának tűnő receptjeinkkel izgalmas fogásokkal bővítheted repertoárod! (X)
Hozzászólások (1)
Óh, hát én is rajongok a pestóért! Mi sem tükrözi ezt jobban az oldalon, mint Páva-termi szélesmetélt receptem: a színkör alapján összeállított hozzávalók között a bazsalikomos pesto (na jó, a babérlevél mellett) képviseli a zöldet. Az a praktikus benne, hogy nem kell külön zsírozni a f?z?edényt más zsiradékkal, mivel a pesto eleve zsiradékot ereszt, elég tehát csak lelapogatni a s?r?jét, a feljöv? olajat meg leszedni és az edénybe önteni. Vagy ha jön fel vele s?r?je, az sem gond, akkor ki szoktam kenni egy ev?kanálnyival a teflonedényt, ha a Páva-termi széleshez csinálom a szószt. S?t, a tészta f?z?vizébe is rakok a pestózsírból, ha nagyon vastag réteg borítja a s?r?jét, így spórolósabb is és az ízek is jobban összeérnek.