A puliszka nem csak mesehősöknek való!

Ehetjük tálkából, bográcsból, fazékból, na meg lófiak és monyók hasáról. Na mi az?

Hát persze, hogy a kása, pontosabban a puliszka. Ezt főztem, illetve sütöttem most én is, de stílszerűen kerestem hozzá egy régi magyar receptet a Dunántúli szakácskönyvből. Itt a dödölle és a lisztes gánca mellett szerepel a puliszka, jól demonstrálva a húsmentes, laktató, szegényebb konyhákra jellemző ételek sorát.
A puliszka megnevezés alapvetően kukoricakását takar, de mint régi magyar ételnek, amelyet írásos szövegekben már az 1600-as években is említenek, sokféle változata létezik. Éppen hagyományossága miatt minden szakács és szakácskönyv a saját verzióját tartja az eredetinek, kizárólagosnak, igazinak, épp úgy, mint a csirkepörkölt, gulyásleves vagy szilvás gombóc esetében.
A túrós sült puliszka receptjéért kattints!

A Dunántúli szakácskönyv és Alsószopori Nagy Ferencné verziója például ilyen:

„Félliter kukoriclisztet egy lábasban tüzön addig hevitünk folytonos kavarás mellett, míg oly forró lesz, hogy kezünkre téve keveset belőle, az alig állja el. Ekkor forró sós vizzel annyira föleresztjük, hogy összeálljon. Majd egy formát megzsirozunk és a puliszkatésztából zsiros kanállal egy sort teszünk a formába ugy, hogy egy-egy kanálfejjel kiveszünk a tésztából és az csuszaalakban leválik arról, erre rájön jó turóból egy sor, ujra tészta, de mindig zsiros kanállal egyenkint szakasztva bele a csuszát, erre ismét egy sor turó jön, míg megtellik a forma. Akkor betesszük a sütőbe és ha rövid fél óráig bent van, tálra boritjuk. Sok férfinak kedvelt tésztása.”

A túrós sült puliszka receptjéért kattints ide!
Elvileg az utolsó mondatnak minden jóérzésű háziasszonyt meg kell győznie arról, hogy azonnal lássanak hozzá a puliszkagyártáshoz, még akkor is, ha ehhez szükségszerűen meg kell égetni a kezünket. Ez a részlet, hogy a bőrünkkel ellenőrizzük a dara hőfokát, és ha már nem bírjuk az égetést, akkor jó, annyira bizarrnak tűnt, de persze nem tudtam neki ellenállni, hogy így készítsem én is.
A túrós sült puliszka receptjéért kattints ide!
Nagyon finom ez a túrós puliszka, kevés szalonnával és tejföllel megtoldva tökéletes ebédnek való. Bár ez nem az a fajta, amit ráönthetnénk bárki hasára, de ha a kézégetés nem volt elég a főzés során, megpróbálkozhatunk vele. Azért csak óvatosan.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!