Neki sem állok, biztos megint összeesik, kiszárad vagy fojtós lesz – legrosszabb esetben mindhárom. Ismerősen cseng? Most leszámolunk a félelmekkel és megmutatjuk, hogyan készíthetsz habkönnyű piskótát!
Kiindulási pont
Ahhoz, hogy tökéletes piskótát süssünk, nem árt tisztában lenni az áhított végeredmény ismérveivel és az alapokkal:
- A jó piskóta könnyű, levegős, lyukacsos és cseppet sem fojtós. (Akik azt állítják, azért nem szeretik a piskótát, mert fojtós, nem ettek még igazit.)
- Hozzávalók: tojás, cukor, liszt, 1:1:1 arányban, azaz 1 tojáshoz 1 evőkanálnyi cukorral (2 dkg) és 1 evőkanálnyi liszttel (2 dkg) számoljunk. (Legtöbbször 6 tojásos piskóta készül.)
- A közhiedelemmel szemben nem kell bele sütőpor, csipet sót viszont adhatunk a tésztához.
Fantasztikus oreós-csokoládés pite >>
A piskótakészítés fortélyai
- Levegő, levegő, levegő: a piskótakészítés alfája és ómegája. A cél minél több levegő juttatása a tésztába. Ennek érdekében a tojássárgáját és a fehérjét mindig külön-külön habosítsuk, illetve a lisztet szitáljuk át. (A tojássárgáját nem elég összekeverni a cukorral, fehéredésig járassuk a gépet! )
- Számít a sorrend: a fehérjehabhoz keverjük a felhabosított cukros tojássárgákat, ne pedig fordítva (különben szökik a levegő az előzőből), és a végén ehhez szitáljuk hozzá a lisztet. Mindezt nagyon óvatosan végezzük, hogy ne törjön össze a hab, félkörös, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük a tésztát, és közben a tálat is lehet forgatni.
- A sütőforma alját bélelhetjük sütőpapírral, de előkészíthetjük a vajazós-lisztezős módszerrel, ám csak a forma aljára kerüljön vaj és liszt, az oldalára sosem.
- Mindig előmelegített sütőbe (180 fok, nem légkeverés!) dugjuk a tésztát. Az ajtót résnyire kitámaszthatjuk egy fakanál nyelével vagy hurkapácával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon (a piskótatészta nem szereti a gőzt).
- Sütőajtót nyitogatni tilos, kukucskálni az üvegajtón szabad.
- A sütési idő felénél (kb. 15 perc után) csökkenthetjük 10-15 fokkal a hőt.
- Mielőtt késznek nyilvánítanánk, végezzünk tűpróbát!
- A formában hagyjuk hűlni a piskótát, langyosan már áttehetjük rácsra, hogy ott hűljön ki teljesen.
Finomabbnál finomabb piskótákért kattints a képre!
{ GALÉRIA = title:Im%C3%A1dnival%C3%B3%20pisk%C3%B3t%C3%A1k, 0,1,2,3,4 }
Zöldségből is süthetsz sütit! >>
Hozzászólások (9)
én mindig ezzel az aránnyal sütöm :) és mindig szép a piskótám :)
Kedves Petra, végre, végre!:) Örülök, hogy leírtad NEM!! kell süt?por a piskótába. A jó keményre felvert tojáshabtól lesz habkönny?, nem fojtós. Ezért kell arra vigyázni, hogy amikor a habhoz adjuk a cukros sárgáját és a lisztet óvatosan - ne törjük össze nagyon a habot - keverjük hozzá. Mindig alulról fölfelé, a tálat forgatva. Talán az ev?kanál helyett, mert abból úgye többféle van, arányaiban én mindig úgy használom: 1 tojás + 2 dkg. cukor + 2 dkg. liszt. Tehát logikusan: 6 tojás, 12 dkg. liszt, 12 dkg. cukor A leírásod alapján valóban tökéletes piskótát lehet sütni:) Kellemes hétvégét, üdv: Gabi
Kedves Gabys, Köszönöm az észrevételeid, jogos az ev?kanál, be is írtam a mennyiségeket, így tiszta sor, és az óvatos beleforgatással is kiegészítettem a tudnivalókat:-). Neked is kellemes hétvégét és jó sütés-f?zést kívánok! Üdv, Petra
Szia Gabi! Akkor a Te arányod :-) , ( ill Petra teljes leírása is ) a receptemmel megegyezik. De jó! :-) Szió:-) Vici
Szia Vici:) Nagyon nagyon régen ezt a "számba rágták" amikor még én is szenvedtem a piskótával. Mindig így csinálom, pl. a gyümölcsös-túrós piskótámnál is. Nagyon ritkán térek el ett?l az aranyszabálytól. Ezt mindig precízen méricskélem, általában a sütik tésztáját, aztán a többit nem annyira. Néha pont ez okoz gondot, ha receptet teszek fel, mert úgye az ember már érzéssel f?z, és nem pl. kanál mértékegységgel, mert mittudomén mennyit tettem bele:))) Pont ezért szeretem a Te receptjeidet is, hasonló az ízvilágunk, elkészítési módunk, és mikor megcsinálom nem kell mérjek:) Az ötlet, alap Nálad, a többi már megy. Kivéve a raffaellós sütid, az bet?re olvasgattam:)) Megérte! Bár Petránál kicsit ellentmondásos nekem hogy fakanállal támasszuk ki a süt?ajtót (én sosem teszem) viszont ne nyitogassuk. Ebbe nem szólok bele, ezt mindenki a saját (közös tapasztalatotok) rutinja alapján dönti el. Én az üvegajtón át lesem x id? múlva, aztán ha jónak látom t?próbázok. Nahh jól kiveséztük a piskótát:)) Remélem segítettünk másoknak:) Szió:) Gabi
Én is ilyen aránnyal sütöm. amivel bolondíthatjuk, ha mintásra sütjük: http://www.nosalty.hu/recept/mintas-piskotatekercs
én sokféle receptet kipróbáltam többek között ezt is:) csak nem tudom mért ha ezt a fajtát sütöttem hogy annyi liszt meg cukor mint amennyi tojás mindig olyan volt mintha nem lett volna bent liszt mintha csak tojást sütöttem volna arrról nem is beszélve hogy akárhogy vigyáztam mindig összeesett. nem tudom mit csinálok rosszul másoknak olyan jól sikerül :)
Sziasztok! Hát nekem is összeesik akár hogy készítem el. Gyönyör? amíg a süt?ben van, majd mikor elkapcsolom a gázt, szép lassan elt?nik a tortakarikába, de a szó szoros értelmében. Úgy hogy piskótakarikát mindig veszek. A sima tekercsnek megtudom csinálni, azzal nincsen baj.
Sziasztok! Az arányok nálam is ezek, és ne kövezzetek meg, de én sosem verem külön a habot! Csupán lustaságból, és utálok mosogatni is! A titok, hogy sok leveg?t kell "beleverni" ! A süt?ajtót sem hagyom nyitva, mégis jó lesz a piskótám, ami nem csak az én véleményem! :-)
Kedves Petra, Köszönöm szépen ezt a cikket. Tegnap elkészítettem és végre tökéletes lett a piskótám :) Szép napot, szkitti
Szeretnék némi kiegészítést tenni a gluténmentes változathoz: A változtatások: harmadrész kukoricaliszt, harmadrész rizsliszt, harmadrész gluténmentes keverék (eddig nekem bármelyikkel m?ködött), és a gabonával készültekkel ellentétbe ehhez szükséges némi süt?por, a némi hat tojáshoz fél csomagot jelent. A szokásos piskótával azonos élvezet? süteményt kapunk.
Volt anyósomtól tanultam így sütni a piskótát, és mindig tökéletes! Ez e tuti recept!