Piskóta kisokos

Neki sem állok, biztos megint összeesik, kiszárad vagy fojtós lesz – legrosszabb esetben mindhárom. Ismerősen cseng? Most leszámolunk a félelmekkel és megmutatjuk, hogyan készíthetsz habkönnyű piskótát!

Kiindulási pont

Ahhoz, hogy tökéletes piskótát süssünk, nem árt tisztában lenni az áhított végeredmény ismérveivel és az alapokkal:

 1. A jó piskóta könnyű, levegős, lyukacsos és cseppet sem fojtós. (Akik azt állítják, azért nem szeretik a piskótát, mert fojtós, nem ettek még igazit.)
 2. Hozzávalók: tojás, cukor, liszt, 1:1:1 arányban, azaz 1 tojáshoz 1 evőkanálnyi cukorral (2 dkg) és 1 evőkanálnyi liszttel (2 dkg) számoljunk. (Legtöbbször 6 tojásos piskóta készül.)
 3. A közhiedelemmel szemben nem kell bele sütőpor, csipet sót viszont adhatunk a tésztához.

Fantasztikus oreós-csokoládés pite >>

A piskótakészítés fortélyai

 • Levegő, levegő, levegő: a piskótakészítés alfája és ómegája. A cél minél több levegő juttatása a tésztába. Ennek érdekében a tojássárgáját és a fehérjét mindig külön-külön habosítsuk, illetve a lisztet szitáljuk át. (A tojássárgáját nem elég összekeverni a cukorral, fehéredésig járassuk a gépet! )
 • Számít a sorrend: a fehérjehabhoz keverjük a felhabosított cukros tojássárgákat, ne pedig fordítva (különben szökik a levegő az előzőből), és a végén ehhez szitáljuk hozzá a lisztet. Mindezt nagyon óvatosan végezzük, hogy ne törjön össze a hab, félkörös, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük a tésztát, és közben a tálat is lehet forgatni.
 • A sütőforma alját bélelhetjük sütőpapírral, de előkészíthetjük a vajazós-lisztezős módszerrel, ám csak a forma aljára kerüljön vaj és liszt, az oldalára sosem.
 • Mindig előmelegített sütőbe (180 fok, nem légkeverés!) dugjuk a tésztát. Az ajtót résnyire kitámaszthatjuk egy fakanál nyelével vagy hurkapácával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon (a piskótatészta nem szereti a gőzt).
 • Sütőajtót nyitogatni tilos, kukucskálni az üvegajtón szabad.
 • A sütési idő felénél (kb. 15 perc után) csökkenthetjük 10-15 fokkal a hőt.
 • Mielőtt késznek nyilvánítanánk, végezzünk tűpróbát!
 • A formában hagyjuk hűlni a piskótát, langyosan már áttehetjük rácsra, hogy ott hűljön ki teljesen.

Finomabbnál finomabb piskótákért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Im%C3%A1dnival%C3%B3%20pisk%C3%B3t%C3%A1k, 0,1,2,3,4 }

Zöldségből is süthetsz sütit! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Fantasztikus piskóta receptekért kattints ide >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek