Nem gondolnád, de ezt az egy hozzávalót kellene hozzáadnod a levesedhez, hogy ízesebb legyen

A nagymamák tökéletes tippje az ízesebb levesnek, de sokan elfelejtették, pedig a híres séfek is ehhez a mindennapi konyhai alapanyaghoz nyúlnak, ha ízesebb levesre vágynak.

A leves lehet teljesen átlagos – vagy olyan finom, hogy az utolsó cseppig ki akarod kanalazni a tányérodból. Az első és a második közötti különbség néha csak egyetlen összetevő, és a titok gyakran a paradicsomban vagy a paradicsompürében rejlik. Ahogy a híres séfek mondják, ez a kiegészítő összetevő nemcsak gyönyörű színt ad, hanem extra ízvilágot, kellő édeskésségét és a híres umami ízt is.

leves paradicsommal
Paradicsomtól lesz izgalmasabb íze a házi leveseknek

A híres séfek mindig paradicsomot adnak a házi levesekhez. Tudod, miért?

Paradicsom = több umami

A paradicsom az umami egyik legjobb természetes forrása. Ez a „lédús” zöldség még egy egyszerű levest is olyan étellé varázsol, amiből másnap is szívesen ennénk.

Édes és füstös íz

A Bon Appétit magazin például azt javasolja, hogy a levesekhez használjunk sültebb, vagy pirított paradicsomot, mert így igazán intenzív ízt kapunk. Amikor a paradicsomokat karamellizáljuk, felszabadul a természetes cukortartalmuk és gazdag alapot képeznek a leveseinknek.

Ezért a profi szakácsok gyakran kicsit pirítják vagy sütik a paradicsomot, mielőtt a fazékba teszik.

Az eredmény egy karakteresebb leves, amely még a legigényesebb kanalazók számára is emlékezetes.

Ramsay trükkje

A híres séf, Gordon Ramsay egy másik trükkre esküszik: amikor a leves már majdnem kész, egy teáskanál balzsamecetet ad hozzá. Szerinte ez kihozza a leves összes ízét, és a enyhe savasság és a finom édeskésség komplexebbé teszi az eredményt, és a fogás éttermi szintű lesz.

Lassú főzés a tökéletes egyensúlyért

Stanley Tucci a lassú főzést ajánlja. Ha a paradicsomos alapot legalább 30-40 percig pároljuk, az segít lágyítani a természetes savasságot és kihozza a kellemes édes ízét. Ez különösen fontos a pürésített vagy turmixolt paradicsom esetében, amely eleinte kissé túl savanyú lehet.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...