Hogyan lehet megakadályozni, hogy a forrásban lévő víz kifusson? A tudománynak erre is van egy egyszerű és hatékony trükkje

Bizonyára veled is előfordult már, hogy egy óvatlan pillanatban, főzés közben kifutott a víz. Hogy lehet ezt megakadályozni? A tudománynak van erre egy egyszerű, de kézenfekvő válasza. Otthon Tippünk következik!

A közösségi médiában elterjedt népszerű trükk szerint, ha egy fakanalat helyezünk a fazék fölé, akkor nem fut ki a víz. De tényleg működik? Jay Deagon és Gemma Mann a CQUniversity Australia vezető oktatói adják meg a választ.

Kifutott a forrásban lévő víz? Nem biztos, hogy segít a fakanál

Miért fut ki a forrásban lévő víz?

Az élelmiszerek fő összetevői a víz, a szénhidrátok, a fehérjék, a lipidek (zsírok és olajok), valamint kisebb mértékben a vitaminok és ásványi anyagok. Ezek közül a szénhidrátok és a fehérjék a leginkább felelősek azért, hogy felforr a víz. Amikor a szénhidrátok vagy fehérjék (vagy mindkettő) érintkezésbe kerülnek felforrt vízmolekulákkal, szerkezetük megváltozik. Ha a hőmérséklet magas, a vízmolekulák gyorsan forrni kezdenek, és buborékokat képeznek.

A túlcsordulást okozó buborékokat főként növényi keményítők képezik, amelyek olyan élelmiszerekben vannak jelen, mint a búza, rizs, burgonya vagy kukorica. Ha tejjel főzünk valamit, a kazein nevű fehérje is hozzájárulhat a buborékok képződéséhez.

A buborékok nemcsak buborékok: ragadós, levegővel megtöltött részecskék, keményítőzselével borítva.

Ahogy melegszik a víz, ezeket a buborékok elkezdenek egymásra épülni, és emelkedni a fazék oldalán.

Hogy segít a fakanál?

Ha egy fakanalat egy fazék forrásban lévő víz fölé helyezünk, az buborékkapcsolóként működik. A kanál segít csökkenteni a felületi hőmérsékletet: amikor a fa érintkezésbe kerül a buborékokkal, az azokat kitöltő levegő felszabadul, ami megakadályozza, hogy a buborékok tovább emelkedjenek. Mivel a fakanál is hőnek, nedvességnek és a buborékokban lévő ragacsos keményítőknek, kazeinnek van kitéve, gyorsan eléri ugyanazt a hőmérsékletet, mint a fazékban lévő folyadék. Amikor ez megtörténik, a kanál már nem tudja csökkenteni a felületi hőmérsékletet, és nem lesz elég porózus ahhoz, hogy a buborékok kipukkanjanak.

Tehát ez a trükk csak késlelteti, hogy a víz felforrjon, azaz nem akadályozza meg!

Deagon és Mann szakértők szerint a fazékban lévő víz folyamatos keverése sokat segíthet abban, hogy ne fusson ki a víz, ahogy az is, ha nagyobb edényt választunk a főzéshez, és csökkentjük a hőt.

A legjobb stratégia azonban az, ha nem hagyjuk magára a készülő ételünk a konyhában, és figyelmünket a főzésre irányítjuk.

Forrásunk volt.


Olvass még a témában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...