A közösségi médiában elterjedt népszerű trükk szerint, ha egy fakanalat helyezünk a fazék fölé, akkor nem fut ki a víz. De tényleg működik? Jay Deagon és Gemma Mann a CQUniversity Australia vezető oktatói adják meg a választ.

Miért fut ki a forrásban lévő víz?
Az élelmiszerek fő összetevői a víz, a szénhidrátok, a fehérjék, a lipidek (zsírok és olajok), valamint kisebb mértékben a vitaminok és ásványi anyagok. Ezek közül a szénhidrátok és a fehérjék a leginkább felelősek azért, hogy felforr a víz. Amikor a szénhidrátok vagy fehérjék (vagy mindkettő) érintkezésbe kerülnek felforrt vízmolekulákkal, szerkezetük megváltozik. Ha a hőmérséklet magas, a vízmolekulák gyorsan forrni kezdenek, és buborékokat képeznek.
A túlcsordulást okozó buborékokat főként növényi keményítők képezik, amelyek olyan élelmiszerekben vannak jelen, mint a búza, rizs, burgonya vagy kukorica. Ha tejjel főzünk valamit, a kazein nevű fehérje is hozzájárulhat a buborékok képződéséhez.
A buborékok nemcsak buborékok: ragadós, levegővel megtöltött részecskék, keményítőzselével borítva.
Ahogy melegszik a víz, ezeket a buborékok elkezdenek egymásra épülni, és emelkedni a fazék oldalán.
Hogy segít a fakanál?
Ha egy fakanalat egy fazék forrásban lévő víz fölé helyezünk, az buborékkapcsolóként működik. A kanál segít csökkenteni a felületi hőmérsékletet: amikor a fa érintkezésbe kerül a buborékokkal, az azokat kitöltő levegő felszabadul, ami megakadályozza, hogy a buborékok tovább emelkedjenek. Mivel a fakanál is hőnek, nedvességnek és a buborékokban lévő ragacsos keményítőknek, kazeinnek van kitéve, gyorsan eléri ugyanazt a hőmérsékletet, mint a fazékban lévő folyadék. Amikor ez megtörténik, a kanál már nem tudja csökkenteni a felületi hőmérsékletet, és nem lesz elég porózus ahhoz, hogy a buborékok kipukkanjanak.
Tehát ez a trükk csak késlelteti, hogy a víz felforrjon, azaz nem akadályozza meg!
Deagon és Mann szakértők szerint a fazékban lévő víz folyamatos keverése sokat segíthet abban, hogy ne fusson ki a víz, ahogy az is, ha nagyobb edényt választunk a főzéshez, és csökkentjük a hőt.
A legjobb stratégia azonban az, ha nem hagyjuk magára a készülő ételünk a konyhában, és figyelmünket a főzésre irányítjuk.
Olvass még a témában: