Hogyan lehet megakadályozni, hogy a forrásban lévő víz kifusson? A tudománynak erre is van egy egyszerű és hatékony trükkje

Bizonyára veled is előfordult már, hogy egy óvatlan pillanatban, főzés közben kifutott a víz. Hogy lehet ezt megakadályozni? A tudománynak van erre egy egyszerű, de kézenfekvő válasza. Otthon Tippünk következik!

A közösségi médiában elterjedt népszerű trükk szerint, ha egy fakanalat helyezünk a fazék fölé, akkor nem fut ki a víz. De tényleg működik? Jay Deagon és Gemma Mann a CQUniversity Australia vezető oktatói adják meg a választ.

Kifutott a forrásban lévő víz? Nem biztos, hogy segít a fakanál

Miért fut ki a forrásban lévő víz?

Az élelmiszerek fő összetevői a víz, a szénhidrátok, a fehérjék, a lipidek (zsírok és olajok), valamint kisebb mértékben a vitaminok és ásványi anyagok. Ezek közül a szénhidrátok és a fehérjék a leginkább felelősek azért, hogy felforr a víz. Amikor a szénhidrátok vagy fehérjék (vagy mindkettő) érintkezésbe kerülnek felforrt vízmolekulákkal, szerkezetük megváltozik. Ha a hőmérséklet magas, a vízmolekulák gyorsan forrni kezdenek, és buborékokat képeznek.

A túlcsordulást okozó buborékokat főként növényi keményítők képezik, amelyek olyan élelmiszerekben vannak jelen, mint a búza, rizs, burgonya vagy kukorica. Ha tejjel főzünk valamit, a kazein nevű fehérje is hozzájárulhat a buborékok képződéséhez.

A buborékok nemcsak buborékok: ragadós, levegővel megtöltött részecskék, keményítőzselével borítva.

Ahogy melegszik a víz, ezeket a buborékok elkezdenek egymásra épülni, és emelkedni a fazék oldalán.

Hogy segít a fakanál?

Ha egy fakanalat egy fazék forrásban lévő víz fölé helyezünk, az buborékkapcsolóként működik. A kanál segít csökkenteni a felületi hőmérsékletet: amikor a fa érintkezésbe kerül a buborékokkal, az azokat kitöltő levegő felszabadul, ami megakadályozza, hogy a buborékok tovább emelkedjenek. Mivel a fakanál is hőnek, nedvességnek és a buborékokban lévő ragacsos keményítőknek, kazeinnek van kitéve, gyorsan eléri ugyanazt a hőmérsékletet, mint a fazékban lévő folyadék. Amikor ez megtörténik, a kanál már nem tudja csökkenteni a felületi hőmérsékletet, és nem lesz elég porózus ahhoz, hogy a buborékok kipukkanjanak.

Tehát ez a trükk csak késlelteti, hogy a víz felforrjon, azaz nem akadályozza meg!

Deagon és Mann szakértők szerint a fazékban lévő víz folyamatos keverése sokat segíthet abban, hogy ne fusson ki a víz, ahogy az is, ha nagyobb edényt választunk a főzéshez, és csökkentjük a hőt.

A legjobb stratégia azonban az, ha nem hagyjuk magára a készülő ételünk a konyhában, és figyelmünket a főzésre irányítjuk.

Forrásunk volt.


Olvass még a témában:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...