Optikai csalódás miatt hízunk!

Tényleg. Ha nem hiszed, olvass tovább!

Én nagy tányérról szeretek enni.

Szeretem, ha elfér rajta minden, nem zsúfolódik az étel, nem kell figyelni, ha leteszem a szendvicset két falat között, szeretem, ha a tányér színes.

Cserébe megelégszem azzal, hogy nem pakolom púposra, meleg étel esetén sem. Hogy miért fontos ez?

Mert egy optikai csalódás miatt hajlamosak vagyunk túl sokat enni.

A Delboeuf illúzió

Ez a furcsa nevű jelenség Joseph Remi Leopold Delboeuf belga professzorról kapta a nevét, aki a XIX. század végén írta le először. Az illúzió lényege a relatív méret-érzékelés, amelynek szemléltetésére köröket használt. Azaz adott, két teljesen azonos átmérőjű kör (a sötét körök az ábrán), viszont ha az egyik kör köré egy nagyobb, világos szegélyező karimát rajzolunk, akkor az ebben fekvő kör máris kisebbnek látszik, mint az egyébként teljesen ugyanakkora, kisebb karimával szegélyezett kör.

Hogy jön ez az elhízáshoz?

Egyszerűen – ez az illúzió kiválóan értelmezhető a tányérjainkon elhelyezett ételek vizuális érzékelésekor. A nagyobb tányért hajlamosak vagyunk jól megpakolni, mert különben túl kicsi adagnak látszik benne az étel. Ráadásul mi idehaza duplán bajban vagyunk, hiszen hagyományosan akkor jó egy konyha, akkor jó egy vendéglátás, ha púposra halmozott az étel a tányéron (bár a gyorséttermekben a világon mindenhol népszerűek a „supersize" (szuperadag) menük), a kiszedett ételt a tányéron hagyni pedig pazarlás és illetlenség (titeket is így neveltek?). Ez pedig jelentős túlevéshez vezethet, anélkül hogy tudatában lennénk ennek.

Egy fittnessz táborban kivitelezett kísérlet során a táborozók egy részének nagyobb tálban szolgálták fel a reggeli pelyheket, ők ennek következtében 16%-al többet fogyasztottak, mint azok a táborozók, akik kisebb tálból reggeliztek. Ezen felül, a nagyobb tálból evők – annak ellenére, hogy többet ettek – úgy érezték, hogy valójában kevesebbet reggeliztek, mint társaik. Azaz a Delboeuf jelenség nem csak nagyobb adagok fogyasztására késztet minket, hanem még abba az illúzióba is ringatjuk magunkat, hogy kevesebbet ettünk.

Teendők?

  1. Válasszunk kisebb tányért – a tányér átmérőjének 5 cm-s csökkentésével 20%-kal csökkenthetjük az elfogyasztott étel mennyiségét,
  2. vagy ha hozzám hasonlóan nagy tányérról szerettek enni, akkor ne ragaszkodjatok a csomolungmai méretekhez,
  3. étteremben kérjünk kis adagot,
  4. otthon, vendégségben pedig inkább szedjünk többször kisebb adagokat, minthogy az illendőség kedvéért többet együnk annál, ami szükséges vagy ami jólesik.

Előnyök?

  1. Kevesebb kalória – kevesebb elhízott ember, alacsonyabb szintű háztartási és társadalmi egészségügyi kiadások.
  2. Kevesebb ételpazarlás – fenntartható környezet.
  3. Kevésbé sovány pénztárca – ezt mindenki érti.
  4. Több boldogság.

(via) (fotó)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.