Ők a Törley pezsgőjáték nyertesei!

Kisorsoltuk a Törley játékának nyerteseit. Minden játékosunknak köszönjük a részvételt, nyerteseinknek pedig külön gratulálunk!

A sokak által kedvelt pezsgő készítése egy igazán érdekes, de sok elemében rejtélyes folyamat, amelynek ismerete különleges esszenciával fűszerezheti meg a fogyasztás pillanatait. A szinte változatlan formában továbbélő évszázados hagyományok biztosítják, hogy a borgyöngyöző buborékkal megáldott italként szülessen újra.

Méthode traditionnelle

Kezdjük az ismerkedést a tradicionális eljárással, azaz a hagyományos, champagne metódussal (méthode traditionnelle), ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik, amelyben a fogyasztók asztalára kerül. A kiváló minőségű alapbor technológiailag érett szőlőből készül, magas a savtartalma, és viszonylag kevés alkoholt tartalmaz, valamint nem túl fajtajelleges. Mindez azért szükséges, hogy a pezsgővé válás során a finom illataromákat és zamatos ízvilágot hűen megőrizhesse. Fontos alkotóelem a tirázslikőr, valamint a speciális élesztő, amelynek az erjedés során bírnia kell a hideget, az alkoholt, az egyre növekvő nyomást, és jól kell ülepednie. Ez a 3 összetevő alkotja azt a töltőbort, amelynek literje 24 gramm cukrot tartalmaz. A több hónapos erjedés, majd több éves érlelés után az elhalt élesztő (seprő) szakszerű eltávolítását (degorzsálás) követi a végleges cukortartalom beállítása (dozázs). Végül az egyenként 4-5,5 bar nyomással rendelkező palackok a polcokra kerülnek. Ezzel az eljárással készül a csúcsminőséget képviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut és a François pezsgők is.

Méthode transvasée

A méthode transvasée néven ismert eljárás átmenetet képez a hagyományos és a tartályos módszer között. A pezsgőt másfél literes ún. magnum palackokban erjesztik, majd az érlelési folyamat lezárultával áttöltik egy nyomásbiztos, hűthető tartályba. Ezt követően elvégzik a fajtának megfelelő cukortartalom beállítását és szűrővel eltávolítják az erjedéskor az italban keletkezett seprőt. Az újbóli palackozással abba a palackba töltik a pezsgőt, amelyben kereskedelmi forgalomba kerül. Az eljárásnak köszönhetően érlelt, élesztős illat- és ízjegyek figyelhetőek meg a kóstolás folyamán.

A Hungaria pezsgők, valamint a Törley Casino Sec, a Törley Réservé Demi Sec, a Törley Orfeum Rosé Sec és a Törley Tokaji Doux termékek készülnek ezzel az eljárással.

Méthode charmat

A harmadik és egyben leggyakrabban alkalmazott módszer a méthode charmat, amikor az alapbort a tirázslikőr és az élesztő hozzáadása után fémtartályban erjesztik. A kierjedt pezsgőt több hónapig érlelik, beállítják a megfelelő cukortartalmat, majd szűréssel seprőtelenítik. A rövidebb érlelésnek köszönhetően üde, friss és gyümölcsös ízélményben lehet részünk. Így készülnek a legnépszerűbb Törley termékek: a Charmant Doux, Gála, Talisman és a Muscateller. A Törley Fortuna speciálisan nem borból, hanem mustból erjed.

A szintén egyre népszerűbb gyöngyöző- és habzóborok technológiai értelemben teljesen másképp készülnek, hiszen ezekbe a termékekbe a szén-dioxid többnyire nem az erjedés során, hanem mesterséges úton kerül.

Kisorsoltuk a 18 ajándékpalack Törley Orfeum Rosé Secnyerteseit, akiket e-mailben is értesítettünk! Gratulálunk!

NYERTESEINK:

  • Szabó Antalné

  • Hajdu Krisztina

  • Hornyik Jánosné

  • Kiss Tamásné

  • Jenei Annamára

  • Lajtos Erzsébet

  • Vernyik Katalin

  • Németh Péter

  • Nagy Piroska

  • Koncz Jánosné

  • Barabás Zoltán

  • Rédli Kálmánné

  • Gézárt Istvánné

  • Budai Emília Erzsébet

  • Bálint Gyöngyi

  • Rákos Judit

  • Kovács Gézáné

  • Pap Istvánné

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek