Óvatosan a növényi italokkal, ők sem veszélytelenek - Akár ilyen betegséget is okozhatnak

Manapság egyre többen fogyasztják a különféle tejpótló növényi italokat tehéntej helyett. Egy új kutatás azonban azt állítja, ezek sem veszélytelenek.

Manapság már nemcsak azok isszák a növényi italokat, akik allergiások a tejre, hanem azok is akik fogyókúráznak, vagy vegánként nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Bár azok számára, akik tényleg érzékenységgel küzdenek, nagy segítség lehet, mégsem teljesen veszélytelenek a növényi italok, hiszen a hozzájuk adott adalékanyagok miatt ultrafeldolgozott élelmiszernek minősülnek, és akár rákot is okozhatnak.

Óvatosan a növényi italokkal, ők sem veszélytelenek - Akár ilyen betegséget is okozhatnak

A növényi tejekben nem tudjuk, pontosan mi található, hacsak nem sajátkezűleg otthon készítjük. Az sem feltétlenül igaz, hogy mindegyik alacsony kalóriatartalommal rendelkezik.

Ami azonban a legfontosabb, hogy egyes növényi italok olyan adalékanyagokat és emulgeálószereket tartalmaznak, amelyek az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé repítik őket.

Több vizsgálat is bebizonyította, hogy ezek az élelmiszerek szerepet játszanak az egyre fiatalabb korban megjelenő vastagbélrák kialakulásában is. A különböző, bennük található adalékanyagok ártalmasak lehetnek a mikrobiomnak, ezáltal rossz esetben sérülékenyebbé teszik az egész szervezetet.

Dr. Maria Abreu, a Miami Egyetem orvostudományi, mikrobiológiai és immunológiai professzora szerint bármennyire divatosak is ezek az alapanyagok, ha emulgeálószereket, más adalékanyagokat adnak hozzájuk, az idegen anyagok a bél gyulladását és vastagbélrákot is okozhatnak.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...