Nem csak hintjük a rizsát

Rizs

„Aki rizst eszik, bölcs lesz” – az idézet Konfuciustól való, vagyis jó 2500 évvel ezelőtt már az egyik alap élelmi cikknek számított a rizs, ha még a bölcs tanító is említést tesz róla. Azóta sem veszítette el előkelő helyét a konyhában, sőt az egész világot meghódította. Lehet, hogy a kínaiak most mosolyognának a rizzsel kapcsolatos trükkjeinket olvasván, mert nekik a kisujjukban van minden tudnivaló, de talán önök között még akadnak olyanok, akiknek tudunk újat mondani, nem csak hintjük a rizsát.

Gyümölcsrizs Amerikai csirkemellcsíkok skacoknak Rizskoch (a maradék felhasználás jegyében)

Ha a rizs erősen forr, és kihabzik az edényből, csak pillanatokra segít, ha bele-belefújunk. Többre megyünk, ha egy kis darab vajat adunk hozzá, ráadásul még az íze is jobb lesz.Ha a rizs odaégett, vegyük le az edényt a tűzről, dobjunk bele egy kenyérvéget, vagyis egy serclit, rakjuk vissza a fedőt és hagyjuk öt percig állni. Eltűnik az égett szag, de természetesen ne kapargassuk fel a leégett részt, csak a használható mennyiséget szedjük le róla – és persze a kenyérdarab nélkül tálaljuk. Ha a rizst nem találjuk elég fehérnek, kávéskanálnyi citromlevet tegyünk a forró vízbe, ettől fehérebb lesz, és kevésbé tapad össze.Ha a rizs nem puhul egyformán, tehát a felső réteg még nyers, akkor túl sok gőz illan el. Ha még elegendő mennyiségű víz van rajta, keverjük össze és tegyünk alufóliát vagy egy konyharuhát a lábosra (de úgy, hogy lelógó csücskeit egymásra felhajtjuk, nehogy megégjenek!). Tegyük rá a fedőt és főzzük tovább. (Amúgy kis lángon, keverés nélkül kell párolni a rizst, mivel a szemek főzés közben megdagadnak, és a közöttük kialakuló gőzcsatornákat, ha megbolygatjuk, nem fő egyenletesen – ezért jó szorosan lefedni.) A maradék főtt rizst két napig a hűtőben tarthatjuk, de mélyhűteni nem szabad.A rizst mutatósan is tálalhatjuk. Miután megfőtt, keverjük össze tetszés szerinti szósszal, esetleg zöld fűszerekkel, melyek harmonizálnak a főétellel, nyomjuk jó szorosan egy csészébe, majd fejjel lefelé csúsztassuk ki lassan az összeállt rizsfélgömböt a tányérra vagy egy tálra.A rizs (de más gabonaféle is) hamarabb megfő, ha a főzés előtt 20 percre hideg vízbe beáztatjuk.A főtt rizst mindig csak villával lazítsuk fel. Ahhoz, hogy a főtt rizst hamar kihűtsük, hagyjuk a szűrőn lecsurogni, majd többször dugjuk a fakanál nyelét a rizsbe, hogy a forró gőz és a szemek közötti hő könnyebben távozhasson.A rizst mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Adjunk 25 dk rizst és 4,5 dl forró vizet egy nagyobb, mikrohullámhoz alkalmas tálkába. A legmagasabb fokon főzzük 9 percig, a barna rizst 15–20 percig.Maradék főtt rizst jól fel lehet használni: adjunk a rizshez lazac- vagy tonhaldarabkákat, főtt zöldborsót és főtt kukoricát. Összekeverjük, majd felmelegítjük, de ekkor már nem szabad főnie. Főételnek, de hideg salátának is alkalmas.Egy kis gyógykúra végül: a rizs gyomorégés esetében is segít. A fehér rizst előzetes átmosás nélkül főzzük meg, a keményítőt tartalmazó főzővizet öntsük le egy edénybe, hagyjuk hűlni és adjuk inni a páciensnek.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Napi Tippünk a befőzéssel kapcsolatosan érkezik nektek: így, nyár vége fele közeledve sokan döntenek úgy, hogy a nyár legszínesebb-illatosabb-zamatosabb alapanyagait télen is élvezni szeretnék, így elteszik a finomságokat. Jöhetnek tartósított kedvenceink, a lekvárok! Na de hogy álljunk neki az üvegek sterilizálásának?