Az élelmiszerárak az egekben, de mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy az erdőben igazi csemegékre bukkanhatsz, teljesen ingyen? Az erdő tele van gombákkal, amelyek közül számos fajta biztonságosan fogyasztható, ráadásul rendkívül ízletes fogás lehet. A nagy őzlábgomba gyakori, viszonylag könnyen felismerhető gombafajta, amiből ízletes ételeket készíthetsz. Most összeszedtünk minden fontos tudnivalót a nagy őzlábgombáról, amit tudnod kell, a gyűjtésétől az elkészítéséig.
Csak óvatosan!
Hol és mikor keresd a nagy őzlábgombát?
Nyár elejétől késő őszig lehet vele találkozni, különösen az ősz kezdetén gyakori. Elsősorban réteken, műveletlen gyepeken, füves, ritkás ligetes erdőkben, akácosokban, bokrok környékén vagy az erdő szélén lehet rábukkanni. Ezen felül az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt, kertekben is felbukkan óriás kalapjával.
Mikor érdemes leszedni a gombát?
Másrészt a gombák csak akkor tudnak szaporodni, ha spóráikat kibocsátják, és csak akkor tudják kibocsátani spóráikat, ha a kalapjuk már teljesen kinyílt. Ha azt szeretnéd, hogy egy hely akár évekig is ellásson gombával, akkor a saját érdeked is, hogy csak olyan gombákat szedj, amelyeknek már volt lehetőségük kibocsátani spóráikat.
Ezen felül az egyes gombáknál figyelj, hogy jó állapotú legyen a példány: győződj meg arról, hogy a gomba nem penészes, a lemezeken nincs nyálka, és a kalap nem kezdett el hervadni.
Egy jó tanács: gyakran előfordul, hogy egy-két giliszta van a kalapban, amit csak akkor vesz észre az ember, amikor otthon elkezdi felvágni a gombát. Ezek általában az idősebb példányokban találhatók. Ha csak egy-kettő van, akkor azokat ki lehet szedni, és így is fogyasztható a gomba, de ez mindenkinek a saját személyes preferenciáján múlik.
Hogyan ismerheted fel a nagy őzlábgombát?
Nos, angol neve elég árulkodó, parasol, mivel kalapja miatt egy napernyőre hasonlít. A kalap közepén egy jellegzetes barna „bimbó” található.
A krémfehér kalapot világosbarna pikkelyek borítják. Fontos a kalap mérete. Teljesen kinyílva 15–35 cm átmérőjűre nőhetnek, tehát nagyon nagyok lesznek.
Ezzel a gombával bizony az egész család jól fog lakni
A kalap alatt a tönk körül gyűrűben szabadon álló, összenőtt, sűrű lemezekék láthatóak, amelyek krémfehér színűek. A tönktől egy udvar választja el ezeket. A gomba húsa nem színeződik el, ha megsérül, hanem krémfehér marad.
A tönk szintén krémfehér színű, és úgy néz ki, mintha kígyóbőr mintázat borítaná. Elég magasra nőhet, 10 cm-től akár a 25 cm-es magasságot is elérheti.
Általában egy gyűrű veszi körül a tönköt. Ez óvatos mozdulatokkal akár le is választható a tönkről, és akkor szabadon fel-le mozog. Ez egy másik jó módszer a gomba beazonosítására.
A vadon termő gombák azonosításának elsajátításakor ne felejtsd el használni az orrodat. Egyes gombáknak nagyon jellegzetes illatuk van, mint például a pisztricgomba, amely meglepő módon dinnyeillatú. A nagy őzlábgombának kellemes gombaillata van, amely egyesek szerint meleg tejet idéz.
Hogyan használd a nagy őzlábgombát főzéshez?
A nagy őzlábgomba kellemesen kemény textúrájú, íze pedig gombás – jó értelemben, feltéve, hogy az ember szereti a gombát. Jól szárítható, illata és íze megmarad. A megmaradt gombákat ezért érdemes szárítóba tenni, így a tél folyamán is élvezni lehet ezt a nyalánkságot.
Sokan csak a kalapot eszik meg, de a tönk is ehető, sőt, egyes szakértők szerint a gomba tönkjében több tápanyag található, mint a kalapjában.
A tönk húsa azonban nem olyan puha, mint a kalapé, ezért sokan gombaleves készítéséhez használják.
Mint a legtöbb gomba, ez a fajta is remekül illik omlettbe, quiche-be, wokos ételekbe vagy pörköltekbe. Próbáld ki rántva, zsemlemorzsa-kabátban, citrommal és fokhagymás majonézzel tálalni. A kalapjuk mérete miatt kiválóan helyettesítik a mezei csiperkét a reggeli ételekben. Egy igazán sokoldalú alapanyag, amit számos ételben felhasználhatsz.
Figyelem: könnyű összetéveszteni más gombákkal
Mint minden vadon termő gomba gyűjtésénél, itt is fontos, hogy ne csak az általad keresett fajról legyenek ismereteid. Ahogy a régi mondás tartja:
Vannak öreg gyűjtők és merész gyűjtők, de nincsenek öreg, merész gyűjtők.
Érdemes észben tartani ezt a mondást gombászásnál és a gombák feldolgozása közben.
Ne keverd össze a rokonnal!
Ennek az őzlábgombának a megjelenése bozontosabb. A tönk töve is jellemzően gömbölyűbb, mint a nagy őzlábgomba esetében.
Nem nő olyan nagyra, mint az általad keresett rokona, a kalap átmérője is kisebb, csupán 8-15 cm, a tönk magassága pedig 12-18 cm.
Tehát könnyen elkerülheted, hogy piruló őzlábgombák kerüljenek a kosaradba, ha ennél nagyobb gombákat szedsz csak.
Emlékszel, hogy a nagy őzlábgomba húsán nem keletkeznek zúzódások, ha megérintik? A piruló változat esetében ez nem így van. A lemezek vörössé változnak zúzódás hatására, és a hús narancssárga/vörös színűvé válik, ha felvágják. Ennek a gombának is van gyűrűje a tönk körül, de a nagy őzlábgombával ellentétben ez a gyűrű nem válik le a tönkről. Tehát ez egy másik hatékony módszer a kettő megkülönböztetésére.
A legbiztosabb persze, ha gombaszakellenőrrel bevizsgáltatod a zsákmányt!
Amennyiben mégis kipróbálnád a piruló őzlábgombát, először kóstolj belőle egy kicsit, aztán várj 48 órát, hogy lásd, hogyan reagál a gyomrod. Ha nem tiltakozik, akkor csemegézhetsz belőle. Fontos, hogy a piruló őzlábgombát előbb mindig meg kell főzni.
A mérgező hasonmás
Hogyan lehet összetéveszteni a nagy őzlábgombával?
Ennek a fajtának is van egy jellegzetes barna foltja a kalapja közepén. Azonban lényegesen kisebb, mint a nagy őzlábgomba. Általános szabály, hogy kerüld a 12 cm-nél kisebb átmérőjű őzlábgombákat.