Mutatjuk, mely húskészítmények összetétele és ára változik meg keddtől

Augusztus 1-jén lép hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv változtatása, s ezzel több hústermék összetétele is más lesz.

Keddtől több húst kell tartalmaznia a virsli és párizsi mellett több más hústerméknek. Lejár ugyanis az egy éves türelmi idő, és hatályba lép a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó változtatása. Augusztus elsejétől az alábbiak szerint változik az egyes húsáruk összetétele:

  • a párizsinaklegalább 51% hústartalommal,
  • a virslinek legalább 51% hústartalommal,
  • a krinolinnaklegalább 55% hústartalommal,
  • a Zala felvágottnaklegalább 60% hústartalommal,
  • a májasoknaklegalább 25% hústartalommal,
  • a nyári turista szaláminak legalább 65% hústartalommal kell rendelkeznie.

A májkrémeknél eddig elég volt a 12 százalékos hústartalom is, így jelentős változtatásnak tekinthető, hogy a hús arányát a duplájára növelték. Pulyka, sertés és szarvasmarha májpástétomnak ezentúl azt a terméket lehet nevezni, aminek a májtartalma minimum 35 százalék, a csirke, liba és kacsa esetén ez az érték minimum 50 százalék.

A Magyar Élelmiszerkönyv fontos változása még, hogy ezentúl10 százalékban korlátozzák a csontról mechanikusan lefejtett hús (MSM) mennyiségét szinte mindegyik termékben. Ez mindenképpen jó hír, hiszen ez a hús rosszabb minőségű, ráadásul a csontból így csontmaradék is kerül a párizsiba vagy a virslibe.

Amelyik gyártó nem teljesítette az Élelmiszerkönyvben előírt feltételeket, annak augusztusig át kellett neveznie a terméket. Így fordulhat elő, hogy már megjelentek a boltokban a "Hot Dog", "rudacska", "készítmény", "pálcika" és különböző más fantázianevű áruk.

A megnövekedett hústartalom miatt várhatóan az árak is emelkednek. A Zoom.hu portál ugyanakkor úgy értesült, a piaci szereplők egy része attól tart, hogy a fogyasztók nem veszik majd jó néven azt, ha a drágább előállítás miatt a termékek is drágulnak, így nem lehet a megnövekedett költségeket a vásárlókra hárítani.

A hústartalom ellenőrzése elég költséges lehet, s egyelőre nem is teljesen világos, hogy hogyan és milyen gyakran fogják azt ellenőrizni. Az MSM felhasználása viszont egy egyszerű kalciumvizsgálattal nyomon követhető lesz majd.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?