Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Most eláruljuk, mit nézz meg és hol egyél, ha Máltára utazol

Közel és mégis távol – egy Máltai repülőút csak két és fél óra, de ami ott fogad, felér nyolc város megtekintésével, ételeinek végigkóstolásával. Mi ezeket ajánljuk! (x)

Máltán tapasztalhatjuk az igazi mediterrán életérzést. Az emberek hangosak, kedvesek és segítőkészek. Nyáron családostól a parton grilleznek, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és nagyokat csobbannak a vízben. Vasárnaponként délben szentírásszerűen együtt ebédelnek. Régebben ez mindig otthoni környezetben zajlott, manapság azonban egyre gyakrabban vonulnak étterembe. Ami még nagyon izgalmas lehet egy magyar turistának, aki nyáron Máltát felkeresi, az a májustól októberig tartó, szó szerint mindennapos tűzijáték-sorozat és utcai vigadalom. Valamelyik szentnek vagy városnak ugyanis mindig van egy ünnepe, ami tűzijátékért kiált.

Valletta, a főváros

A szigetország legnagyobb városa 2018-ban elnyerte az előkelő európai kulturális főváros címet. Az egyébként is nyüzsgő településen egyre-másra nyíltak az új vendéglátóhelyek. Mi ajánlott: nappal város- és múzeumnézés a két kötelező elemmel, a Szent János-társkatedrálissal és a Barakka Gardennel, este a szieszta után a csodálatosan kivilágított városban teraszozás, bár- vagy jazzklublátogatás, finom helyi borok és sajtok kíséretében.

Éttermek: Noni, The Rootz, Beati Paoli, Taproom

Mdina és Rabat

A főváros után az egyik leggyakoribb turisztikai úti cél a korábbi főváros: Mdina. Szűk, ódon utcácskáin csak gyalogosan közlekedhetünk. A középkori barokk épületek között gyakoriak a kosztümös felvonulások. Ha már itt járunk, érdemes átnézni a várossal szorosan összenőtt Rabatba. Itt találhatóak ugyanis az ókeresztény időkből fennmaradt Szent Pál es Szent Ágota katakombák, melyek megtekintése az ókori történelem szerelmeseinek nagyszerű programlehetőség.
Éttermek: The Medina, Castelletti, Adelina, The Fork & Cork, Grotto

Comino és a Kék Laguna

Egy cseppnyi sziget, melyen régen garmadával szedték a köményt, innen kapta nevét. Ma pont ilyen sokan látogatnak el ide, hogy láthassák a tenger felejthetetlen színű vizét a Kék Lagúnában. Ha szeretnénk a turistatömeget elkerülni, érdemes többen, barátokkal, családtagokkal összeállni, és saját hajót bérelni, így a sziget túloldalán található Santa Marija öböl homokos strandjára is eljuthatunk.

Büfé: Santa Marija Bay Eatery

A három város

Valettával szemben a Nagy kikötő másik oldalán található a három város, Isla (Senglea), Birgu (Vittoriosa) és Bormla (Cospicua) találkozása. Ide legkönnyebben Valettából, komppal juthatunk el, de busszal vagy akár vízitaxival is átruccanhatunk. A három város közül a legizgalmasabb Vittoriosa, ahol az Inkvizítorok palotája mellett ott a Tengerészeti Múzeum illetve a St Angelo Erőd. Itt rendezik meg minden októberben a gyertyafesztivált. Ilyenkor az egész városban lekapcsolják az áramot, az utcák világítását pedig átveszi több millió gyertya. A három kis városka nemcsak középkori utcácskái miatt vonzó látványosság, éttermei miatt is szívesen járnak vissza az odalátogatók.
Éttermek: Il-hnejja, Tal-Petut, Osteria.VE, dCentre

Gozo, Xlendi és a Wied Il-Mielah

Ha kalandozásra vágyunk, vegyük irányba Málta második legnagyobb szigetét, Gozo-t. Lassan mélyülő partjai és nyugalmasabb légköre miatt gyermekes, családos üdüléshez is nagyszerű úti cél. A híres Azúr-ablak sajnos 2017 tavaszán leomlott, de szerencsére van helyette egy másik hasonló csoda. Gharb falu közelében található az a mészkőformáció (Wied Il-Mielah), mely hasonlóan ablakot nyit a tengerre. Ide a legkönnyebben autóval juthatunk el. Gozo egyik legismertebb üdülő települése Xlendi, ami a bizánci xelandion hajótípusról kapta nevét. A sziget déli partjának legnagyobb nyitott öbölpárjánál épült. Ezen kívül a Gozo-ra látogatóknak még mindenképpen érdemes megnézniük a vörös homokos Ramla öblöt, és a part fölötti hegyen található Kalupszo barlangját.
Éttermek: Bancinu, The Boathouse, Stanley’s Chippy, Country terrace

Ghar Lapsi

Málta dél-keleti oldalán található a csipkézett sziklákkal és egy hatalmas barlanggal körülölelt strand, Ghar Lapsi, melyet jórészt csak a helyiek látogatnak. Egy csendes kis sziget a szigeten belül. Mivel kiesik a turistalátványosságok környezetéből, így búvárkodáshoz is nagyszerű terep. A legfinomabb halételek a Carmen’s Bar-ban találhatóak.

Dingli Cliffs

Nem messze Ghar Lapsitol, egy nagyon nyugalmas helyen találjuk a Dingli sziklákat, melyek 220 méterre emelkednek ki a tengerből, csodás panorámát és naplementét nyújtva az odalátogatóknak a kellemes időtöltéshez vagy egy nagy sétához.

Keress még több úti célt Máltán, kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!