Mit rejt a kis gömböc?

Hamuban sült pogácsa, fekete-, nyak- és kőleves, na meg a kis gömböc. Mindenki jól ismeri őket a mesékből, szólás-mondásokból. De mi micsoda, és honnan származnak egyáltalán?

Kezdjük talán a levesekkel: régen a 'lé', illetve a 'leves' verést, fenyítést jelentett, egy idő után pedig teljesen összekapcsolódott a szülői kéztől származó pofonokkal. Talán nem nehéz kitalálni, hogy így alakult ki a 'nyakleves' , később pedig a 'pofonleves' kifejezésünk is.

De mi van a 'feketelevessel'? Ezt a kifejezést akkor használjuk, amikor valami rossz dologra számítunk, de ki gondolná, hogy igaziból a fekete leves nem más, mint a kávé? Az elnevezés története: a 17. században a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelemségét, így meghívta magához ebédre. Amikor Thököly ezt megsejtette, sietve távozni próbált a helyszínről, azonban visszatartották, mondván: "Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!" A kávé elfogyasztása után pedig láncra verve hurcolták el az isztambuli Héttoronyba.

Mi jut eszünkbe a kőlevesről? Nekünk egy ételbár a Kacinczy utcában, és persze a magyar népmese, amelyben egy katona, bekéredzkedik a házakhoz egy kis elemózsiáért, de senki nem akarja megszánni, míg végül egy öregasszony csak beengedi. A legény úgy tesz, mintha csak főzni akarna egy jó levest a néni konyhájában, de valójában nincsen hozzá alapanyaga, csak egy darab kő. A turpisságot nem lőjük le, inkább nézzétek meg a videót.

Ha ti is szívesen készítenétek ehhez hasonló levest – természetesen kő nélkül -, akkor nézzétek meg receptválogatásunkat!

Kis gömböc, a rosszindulatú

Amikor a disznósajt eszi az embert, és nem fordítva. Ezt az igen negatív karaktert valószínűleg azért kapcsolták össze pont a disznósajttal a mesében, mert ez az étel tulajdonképpen hulladékból, nyesedékből készül - tisztelet a kivételnek. A rosszul elkészített disznósajt azonban legfeljebb kutya kajának felel meg.

Egészen pontosan az sertés gyomrából vagy vakbeléből készül, ebbe töltik a kásás tölteléket, vagyis némi vért, sertés torka alji húst, fűszereket, és néha egy kevés csontos húst is. Kézzel töltik, majd bevarrják, kifőzik, végül füstölik.

A hamuban sült pogácsa az édesanya szeretetének fokára utal, aki ezzel indítja útnak fiait, amikor szolgálatkeresésre indulnak - édes gyermekeinek tiszta búzalisztből, míg a kicsi mostohagyereknek csak korpából készített pogácsát csomagol. Ő, a kis mostohagyermek azonban – a mesében - ezt is megosztja a koldussal, rókával, kisegérrel, hangyákkal, mindenkivel, aki útja során segíti őt. Süssünk szeretteinknek pogácsát bármilyen lisztből, szerintünk nem lesz belőle sértődés!

Ezeket olvastad már?

Itt a vége, fuss el véle!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...