Mire van szükségük?
Természetesen arra, amire mindenki másnak egyébként: energiára és megfelelő tápanyagokra.
Jó választások energia- és fehérjepótlásra:
- szeletelt kenyér, zsemle, kifli - lényeg, hogy jól adagolható, kezelhető legyen az élelmiszer,
- kemény sajtok, lehetőleg szintén szeletelve,
- natúr háromszögsajtok,
- kis kiszerelésben csomagolt müzliszeletek, kekszek, édes áruk (meleg esetén a nagyon olvadósak kevésbé jó választások),
- dió, mandula, sótlan mogyoró, törökmogyoró, sótlan, hántolt napraforgó- vagy tökmag, mazsola, aszalt almakarika,
- semleges ízű kekszek.
Vitamin- és ásványianyag-pótlásra nyersen fogyasztható, a szállítást, pakolást jól bíró:
- zöldségek: például kígyóuborka, paprikafélék, sárgarépa - természetesen mosva, tisztítva,
- gyümölcsök: alma,banán és narancs,
- dió, mandula, mogyoró, olajos magvak - nem sózva, hanem natúr.
Mi az, amit inkább NE vigyél?
- a sós keksz, krékerkevésbé jó választás, mert a magasabb sófogyasztás fokozott folyadékigénnyel is párosul, ennek kielégítésére pedig nem biztos, hogy van lehetőség,
- gyümölcsök közül a szilva talán kevésbé jó választás, mert sokaknál hasmenést okozhat,
- az aszalt szilva, aszalt sárgabarack is hasfájást, hasmenést okozhat,
- húsféléket, húsipari termékeket, húst tartalmazó késztermékeket.
Mi kell még?
- Folyadék. Sok. Lehetőleg szénsavmentes ásványvíz fél literes kiszerelésben, ekkor nem csak a folyadékot, hanem némi ásványi anyagot is pótolhatunk a leterhelt szervezetekben.
- Mehet még gyümölcslékis kiszerelésben, akár vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított változatok.
- Mivel az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak, szükség lehet nedves törlőkendőre, fertőtlenítőkendőre, fertőtlenítőfolyadékra, szalvétára, papírzsebkendőre.
További információitt.