Mire figyelj, amikor adományt viszel a tranzitzónákra!

Hogyan tudsz leginkább segíteni egy napok óta utcán alvó, idegen országban létezni próbáló embernek, családnak?

Mire van szükségük?

Természetesen arra, amire mindenki másnak egyébként: energiára és megfelelő tápanyagokra.

Jó választások energia- és fehérjepótlásra:

  • szeletelt kenyér, zsemle, kifli - lényeg, hogy jól adagolható, kezelhető legyen az élelmiszer,
  • kemény sajtok, lehetőleg szintén szeletelve,
  • natúr háromszögsajtok,
  • kis kiszerelésben csomagolt müzliszeletek, kekszek, édes áruk (meleg esetén a nagyon olvadósak kevésbé jó választások),
  • dió, mandula, sótlan mogyoró, törökmogyoró, sótlan, hántolt napraforgó- vagy tökmag, mazsola, aszalt almakarika,
  • semleges ízű kekszek.

Vitamin- és ásványianyag-pótlásra nyersen fogyasztható, a szállítást, pakolást jól bíró:

  • zöldségek: például kígyóuborka, paprikafélék, sárgarépa - természetesen mosva, tisztítva,
  • gyümölcsök: alma,banán és narancs,
  • dió, mandula, mogyoró, olajos magvak - nem sózva, hanem natúr.

Mi az, amit inkább NE vigyél?

  • a sós keksz, krékerkevésbé jó választás, mert a magasabb sófogyasztás fokozott folyadékigénnyel is párosul, ennek kielégítésére pedig nem biztos, hogy van lehetőség,
  • gyümölcsök közül a szilva talán kevésbé jó választás, mert sokaknál hasmenést okozhat,
  • az aszalt szilva, aszalt sárgabarack is hasfájást, hasmenést okozhat,
  • húsféléket, húsipari termékeket, húst tartalmazó késztermékeket.

Mi kell még?

  • Folyadék. Sok. Lehetőleg szénsavmentes ásványvíz fél literes kiszerelésben, ekkor nem csak a folyadékot, hanem némi ásványi anyagot is pótolhatunk a leterhelt szervezetekben.
  • Mehet még gyümölcslékis kiszerelésben, akár vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított változatok.
  • Mivel az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak, szükség lehet nedves törlőkendőre, fertőtlenítőkendőre, fertőtlenítőfolyadékra, szalvétára, papírzsebkendőre.
  • További információitt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!