Így étkezz, hogy sokáig friss maradjon az elméd – Ezt ajánlja a MIND-diéta

A megfelelő táplálkozás nemcsak a testet, hanem az agyat is fiatalon tartja – a MIND-diéta pontosan ezt a célt szolgálja. A Semmelweis Egyetem szakértői szerint az étrenddel lassítható az időskori szellemi hanyatlás.

Ahogy telnek az évek, a szervezet működése lassul, az étvágy csökken, és a folyadékbevitel is elmaradhat a szükségestől. Sok idős ember így észrevétlenül alultáplálttá válik és/vagy kiszárad, ami nemcsak a fizikai, hanem a szellemi állapotot is gyengíti.

Idős férfi otthonában, nyugodt hangulatban étkezik
Így étkezz, hogy sokáig friss maradjon az elméd – Ezt ajánlja a MIND-diéta
Getty Images

A Semmelweis Egyetem szakemberei szerint a tudatos, gyulladáscsökkentő étrend nemcsak a testet erősíti, hanem védelmet nyújthat az agynak is – sőt, csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét.

Amikor az étkezés is nehézzé válik

Az időskori demencia nem csupán a memória gyengülését jelenti – sokaknál az étvágy, sőt a nyelési képesség is romlik.

Dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinikájának igazgatója arra figyelmeztet, hogy a nyelési nehézség (diszfágia) miatt sok beteg nem jut elegendő tápanyaghoz.

A szakértő szerint fontos, hogy az ételek állaga igazodjon az egyéni szükségletekhez: a krémlevesek, pürék, párolt zöldségek kíméletesek, miközben tápanyagdúsak. A folyadékokat érdemes kissé sűríteni, hogy elkerülhető legyen a félrenyelés – súlyosabb esetekben pedig a zseléállagú víz is segítséget nyújthat.

Mit bizonyítanak a kutatások?

A tudományos eredmények egyre inkább alátámasztják, hogy bizonyos étrendi minták támogatják az agyműködést, és lassítják a kognitív hanyatlást. A dió például kifejezetten jót tesz az agy egészségének – nem véletlenül vizsgálják hatását a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán is.

De nem csak a dió számít: a teljes étrend egészében hat az agyra – ezt foglalja rendszerbe a MIND-diéta.

A MIND-diéta: két bevált étrend tökéletes ötvözete

A MIND-diéta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) a mediterrán étrend és a DASH-diéta legjobb elemeit egyesíti, hogy megelőzze a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.

A hangsúly a természetes, friss alapanyagokon van:

  • Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta, saláta)
  • Bogyós gyümölcsök: antioxidánsban gazdagok (pl. áfonya, málna, eper)
  • Olívaolaj: mint fő zsiradék
  • Diófélék, magvak, hüvelyesek – a növényi fehérjék forrásai
  • Halak és tengeri ételek: heti néhány alkalommal

Ezzel szemben csökkenteni érdemes a vörös hús, a sajt, az édességek és a gyorsételek fogyasztását.

A cél nem a szigor, hanem a tudatos egyensúly: olyan étrend kialakítása, amely hosszú távon védi az agyat, és támogatja a szív- és érrendszert is.

Az éles elme nem kor kérdése

A MIND-diéta nem kizárólag az időseknek szól – minden korosztály profitálhat belőle.
A sok zöldség, teljes értékű gabona és egészséges zsírforrás javítja a koncentrációt, a memóriát és a hangulatot is.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...