Nincs kétség afelől, hogy az olívaolaj rengeteg dologhoz jól jön. Gondolj csak bele: számtalan receptben használod, és még a konyhán kívül is hasznos lehet – például a bőr hidratálására vagy éppen a haj ápolására. Sokan pedig úgy tartják, hogy természetes tisztítószerként is működhet az olívaolaj. Valójában viszont nem a legideálisabb tisztító- vagy polírozószer. Azt is eláruljuk, miért.

Nem igazán tisztít
Amikor az emberek az olívaolajjal való „tisztításról” beszélnek, valójában inkább portalanításra, polírozásra gondolnak. Viszont ha a tisztítástól azt várod, hogy eltávolítsa a baktériumokat, a vírusokat és más kórokozókat, akkor nem az olívaolaj lesz a megoldás – ez ugyanis nem tartalmaz ismert antibakteriális vagy antivirális összetevőket, így nem képes fertőtleníteni vagy sterilizálni semmit.
Nyomot hagyhat
Ha olívaolajat viszel fel a rozsdamentes acél berendezéseidre, az nem árt nekik, de lehet, hogy nem is polírozza őket úgy, ahogyan szeretnéd.
Azt tapasztalhatod, hogy amint az olaj megszárad, ragacsos maradványt hagy maga után, ami kitöltheti a felület apró karcolásait – ez pedig egy átlagos háztartási környezetben port és szöszöket vonzhat magához.
Ráadásul, ha túl sok rétegben viszed fel az olajat a konyhai eszközökre, az zsír- és szennyeződésréteget építhet fel, amitől a korábban csillogó felületek fakóvá válhatnak.
Megéghet
Megértjük, hogy csábító lehet az olívaolajjal bekenni a sütőrácsokat, hogy az ételmaradékok ne tapadjanak rájuk, de ha belegondolsz, ez mégsem jó ötlet. Hiszen bármilyen sütési hőmérséklet, ami meghaladja a 190 °C-ot, lebontja az olajat, ami füstölni kezd, így nem lesz túl kellemes a főzési élmény.
Mi tehetsz helyette?
Manapság annyi hatékony, nem mérgező és természetes tisztítószer elérhető a boltok polcain, hogy tényleg nincs értelme az olívaolajra hagyatkozni. Ehelyett használhatsz nedves ruhát, gőztisztítást vagy ecetes keveréket.
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: