Ez az oka, hogy nem szabadna olívaolajjal takarítani

Sokszor javasolják, még a takarítás legnagyobb szakértői is, de nem mindig jó ötlet.

Nincs kétség afelől, hogy az olívaolaj rengeteg dologhoz jól jön. Gondolj csak bele: számtalan receptben használod, és még a konyhán kívül is hasznos lehet – például a bőr hidratálására vagy éppen a haj ápolására. Sokan pedig úgy tartják, hogy természetes tisztítószerként is működhet az olívaolaj. Valójában viszont nem a legideálisabb tisztító- vagy polírozószer. Azt is eláruljuk, miért.

Szagelszívót takarít egy nő
Ez az oka, hogy nem szabadna olívaolajjal takarítani

Nem igazán tisztít

Amikor az emberek az olívaolajjal való „tisztításról” beszélnek, valójában inkább portalanításra, polírozásra gondolnak. Viszont ha a tisztítástól azt várod, hogy eltávolítsa a baktériumokat, a vírusokat és más kórokozókat, akkor nem az olívaolaj lesz a megoldás – ez ugyanis nem tartalmaz ismert antibakteriális vagy antivirális összetevőket, így nem képes fertőtleníteni vagy sterilizálni semmit.

Nyomot hagyhat

Ha olívaolajat viszel fel a rozsdamentes acél berendezéseidre, az nem árt nekik, de lehet, hogy nem is polírozza őket úgy, ahogyan szeretnéd.

Azt tapasztalhatod, hogy amint az olaj megszárad, ragacsos maradványt hagy maga után, ami kitöltheti a felület apró karcolásait – ez pedig egy átlagos háztartási környezetben port és szöszöket vonzhat magához.

Ráadásul, ha túl sok rétegben viszed fel az olajat a konyhai eszközökre, az zsír- és szennyeződésréteget építhet fel, amitől a korábban csillogó felületek fakóvá válhatnak.

Megéghet

Megértjük, hogy csábító lehet az olívaolajjal bekenni a sütőrácsokat, hogy az ételmaradékok ne tapadjanak rájuk, de ha belegondolsz, ez mégsem jó ötlet. Hiszen bármilyen sütési hőmérséklet, ami meghaladja a 190 °C-ot, lebontja az olajat, ami füstölni kezd, így nem lesz túl kellemes a főzési élmény.

Mi tehetsz helyette?

Manapság annyi hatékony, nem mérgező és természetes tisztítószer elérhető a boltok polcain, hogy tényleg nincs értelme az olívaolajra hagyatkozni. Ehelyett használhatsz nedves ruhát, gőztisztítást vagy ecetes keveréket.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek