Mi gusztustalannak tartjuk, máshol totál természetes, most pedig még divat is lett - te ennéd?

Ez európaiak "finnyáskodnak", viszont hiszed vagy sem, óriási divatja van a rovarfogyasztásnak: külföldön komolyan gasztronómiai kultúra épül erre.

Az emberek étrendjében igen sokféle rovar volt már jelen, a bogárevésnek elég nagy hagyományai vannak. Gondoljunk csak Afrikára vagy Ázsiára, ahol a rovarok fontos szereplői a táplálkozásnak, hiszen adott esetben nem volt mit enni.

Az európai kultúrától igaz, távol áll ez a fajta étkezés, és inkább csak külföldi népek furcsa szokásának tekintjük.

Egyébként ha ételként nem is, de szerintem mindenki találkozott már a rovarfogyasztással, mint jelenséggel: filmekben, riportokban láthattuk, vagy esetleg Bear Gryllsnél, amint elfogyaszt néhány példányt a dzsungelben.

Bear Grylls bogarat eszik

Ma is divat!

A tokiói Ramen Nagi étterem legújabb bogaras-tésztás ételéért viszont most megőrülnek az emberek: négy óra alatt száz adagot adtak el, vagyis 2,5 percenként fogyott egy.

Az étterem tulajdonosa, a 22 éves Sinohara Jutaa rendszeresen szervez bogárevést népszerűsítő vacsorákat, ahol különlegességeket szolgálnak fel hagyományos tálalásban, úgy mind csokoládéban, süteményben, vagy épp koktélban.

A híres tokiói bogaras ramen

Sinoha gyerekként kezdte el rovarokkal kiegészíteni az étrendjét, és azóta már előszeretettel népszerűsíti ezt az újfajta, alternatív gasztronómiát.

Apropó gasztronómia!

Ez az egyre népszerűbb étel egyre több hely kínálatában fordul elő, de a legtöbb étterem már feldolgozott formában tálalja: sütve, főzve, párolva, vagy akár alkoholos italok palackjába töltve. Ha Kínába vagy Thaiföldre utazunk, ott például népszerű és teljesen hétköznapi a rovarok fogyasztása.

Miért eszik ezeket az ízéket?!

Meglepődve olvastam több forrásból is, hogy ezek az ínyencségek rengetek ásványi anyagot, vitamint (például: A, B1, B2, D) tartalmaznak, de ezenfelül magas a fehérje- és a kalóriatartalmuk is, így kiváló és olcsó energiaforrásnak számítanak.

Számomra elképzelhetetlen lenne, hogy most megegyek egy gilisztát vagy akár egy skorpiót, de lehet, hogy ha ilyen helyre utaznék, nem hagynám ki a lehetőséget, hogy megkóstoljam.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek