13 gyomorforgató dolog, amit megeszel

Hernyós spenót, atkás brokkoli, baracklén úszó penészgomba, patkányszőrös fahéj - ennéd? Nem akarunk megijeszteni, de valószínűleg többször eszed, mint gondolnád.

Bevallom, nem ritkán gondolok bele abba, simán mazochista okokból, hogy mik lehetnek azok a nem odaillő dolgok vagy akár pici élőlények, amiket étkezés közben egy-egy falattal együtt tudtunkon kívül bekapunk. Közhelyes példa a gyerekkorunk óta rettegett cseresznye+kukac páros, vagy a csirke ropogós bőrén ágaskodó maradék tollazat. Na, hát ez a lista most alaposan kibővül. Az étvágyunk pedig elmegy. Nézzük!

1. Rovarpete a konzerv/üveges spárgában

A spárgabogár – igen, városiak, létezik ilyen! – a spárga legjelentősebb kártevője, lárvája a spárgából táplálkozik, mindenhol megrágja a növényt, ezért alkalomadtán sajnos találkozhatunk vele spárgakrémleves készítése előtt is a még nyers növényen.

2. Bogár- és rovardarabok az almavajban

Az almavajról már itt írtunk nektek, de sajnos előfordulhat, hogy a bolti almavaj (ami Amerikában már igen elterjedt, nálunk kevésbé) készítése során benne ragadnak cuki kis rovarok és azok testrészei, óvatosan a habzsolással.

3. Atkák a fagyasztott brokkolin

Ez is előfordul, igen. Az USA-ban a szabályzás szerint 100 gramm brokkolin 60 vagy annál több atka jelenléte számít nem megengedhető mértékűnek. Mi mondjuk jobban örülnénk, ha egy sem lenne rajta.

4. Férgek a cseresznyebefőttben

Ez egy művészfilm címe is lehetne, de sajnos nem az. A cseresznyéből készített üveges élelmiszerekben (a koktélcseresznye és befőtt is ide sorolható) igenis előfordulhatnak benne ragadt kukacok, lárvák.

5. Rágcsálószőr a fahéjban

A már említett szabályzás szerint elvileg ha 50 gramm fahéjban 11 vagy több szál szőrt (pl. egér, patkány) találnak, betiltják az élelmiszert. Kedves tőlük, nem? Minket megnyugtatott.

6. Túl sok szár a szegfűszegben

Végre valami, ami nem mozog. Az amerikai szabályzás szerint a fás szárrész a csomagolt szegfűszegben nem lehet több, mint 5%. Mert a fának ugye nincs karácsonyíze, akkor meg mi értelme.

7. Túl sok tehénlepény a gyömbérben

Az előre csomagolt, gyömbért tartalmazó élelmiszerekben találhatjuk ezt a kedves kis szeretetcsomagot, tehát ez is egy létező probléma, így arányát szintén szigorúan limitálják.

8. Penészgomba a körte- vagy őszibaracklében

Sajnos ezek a gyümölcslevek hajlamosak a penészedésre, így ennek koncentrációjára is törvényt hoztak.

9. Gyűrűsférgek a barackkonzervben

Gyakori vendég kishazánkban is (mármint a konzerv), csak az a giliszta ne lenne benne! Így hát ezt is szabályozták.

10. Homok a mazsolában

Az előre csomagolt mazsolákban előfordulhat a fogak alatt annyira jellemzően ropogó-harsogó homok - az USA szerint ez nem lehet több, mint 40 mg 100 gramm sima vagy aranymazsolában.

11. Hernyó a mirelit spenótban

A spenótleveleken előszeretettel időző lárvák és hernyók gyakorta az ipari fagyasztóban végzik. Ha mázlink van, nem vesszük észre őket. Ezek darabszámát szintén szabályozták.

12. Légylárvák a konzervparadicsomban

Ezt sem annyira kedvelném, viszont tényleges gondot jelent, így 500 gramm termékben nem haladhatja meg a 10 lárvát. Mi az nekünk, nem igaz? 10 az még pont belefér. (Nem.)

13. Rágcsálóürülék a búzában

Kilónként több mint 9 mg-nyi rágcsálópiszok már tiltott, ha búzáról van szó, márpedig nem ritkán keverednek a malmok közelébe ezek a kedves, apró négylábúak.

(via BuzzFeed)

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Nem tudom, nekem nem vette el a kedvem. :) Egyes népeknél az ilyen csúszó-mászós étrend normális, tehát alapvet?en nem feltétlenül ártalmas, így -ha nem látom, hogy az ott egy naaagy kukac- én sem halok szörnyedt ijedtemben, ha utólag kiderül. A penész, meg a többi mikroszkópikus méret? jószág mindenhol ott van környezetünkben, persze, a mennyiségét nem árt szabályozni, de steril élelmiszer nemigen létezhet. Persze, kell a korlátozás, de azért aki a fentiek miatt nem eszik több meggybef?ttet, annak úgy kell :D (Több marad másoknak :) ) Érdekes cikk, jó fordítás.

Törölt felhasználó

És akkor mi van ?! Ahogy kisszunyi is írta ... több marad másnak :D Ha tudnád hogy az ágyadba és az emberi testen mennyi paktérium található sztem szörnyet halnál cikk-író..;)

Nagy Kriszta

...konzervspárga, almavaj, fagyasztott brokkoli, gyömbér, konzervparadicsom... mindennapi kajáim :)

KisGa

:) én több mint egy éve vidékre költöztem, és annak rendje és módja szerint idén bele is vágtam a kiskertbe, gyümölcsfáink is vannak. Gyerekkoromban rendszeresen ettem a nagyszüleim, szüleim kertjében termett gyümölcsöket és zöldségeket, amiken legyek és más kártev?k mászkáltak, éltek, szaporodtak :) Számomra ebben semmi visszataszító nincs. És azt sem gondolom, hogy a boltban kapható élelmiszereken/ben ezek lennének a legkárosabb és legvisszataszítóbb "adalékanyagok" :)

Csilla2111

Istenem. Megint sikerult egy amerikai cikket "bekopizini". Nem rosszindulat vezerel, inkabb epito kritikanak szanom, de egy magyar weboldalon nem lehetne magyar(vagy is) vonatkozasu cikkeket IRNI? Az USA elemiszer biztonsagi szabalyzata szerinti besorolas megis mennyire szamit a magyarorszagi boltokban vasarolo kozonseg szamara? Radasul a termekek egy resze ebben a cikkben olyan aru, ami Magyarorszagon nincs is forgalomban. Kerlek, irjatok eredeti cikkeket, izgalmas, onallo tartalommal.

Címlapról ajánljuk

További cikkek