Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

De mi az a fehér valami, ami kifolyik sütésnél a lazacból?

Te tudod, mi az a fura fehér folyadék, ami a lazac sütésekor kicsapódik? Most kiderül!

A lazac nem a legolcsóbb mulatság, tudjuk jól. Ennek ellenére az egyik leggyakrabban felhasznált halféle nálunk, közkedveltségben talán csak a tonhalkonzerv meg a harcsa és tengeri halfilék előzik meg egy átlagos háztartásban. És irtó finom.

Na de akkor viszont, ha már ennyit áldoztunk rá, nem szeretnénk, hogy az a bizonyos furcsa állagú fehér folyadék kifolyjon belőle sütéskor, igaz? Meg amúgy is, mi az? Megehetjük?

Igen, úgy fest, nem ez a valami lesz, amibe bele fogunk halni.

Receptajánlónk:

A neve: albumin. Fehérje. Nem zsír.

Na de mi az az albumin?

A fehérjék egyik fontos osztályának az elnevezése. Szerves anyagokból (például tojás, vér) nyerik. Az albumin a szervezet legfontosabb kötő- és szállító fehérjéje. Az albumin a teljes fehérjemennyiség (összfehérje) 55-65 %-át teszi ki. A májban termelődik.

Tehát hő hatására a lazac sütésekor – körülbelül 140-150 fokon – az albumin nevezetű fehérje folyadéktartalma kicsapódik a hal felszínén, és kifehéredik. 

„Nem káros az egészségre” – mondta el az Alaszkai Egyetem tengeriétel-szakértője. 

A lazac különféle módokon való megsütése nem akadályozza a fehérjekicsapódást, de van egy-két módszer, amivel esetleg elkerülhető.

Az egyik trükk a hal besózása – áztassuk a halat sütés előtt kb. tíz percig bögrénként egy evőkanál sós oldatban.

Martha Stewart módszere pedig a hal alacsony hőmérsékleten való sütése – ő már akkor leveszi a tűzről, amikor a halhús közepe opálos, és hagyja, hogy a sütés ezután szinte magától befejeződjön.

...ezeket láttad?


via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!