Mennyi a csipetnyi?

De nagyi, a te csipetnyid több, mint az enyém! – mutatta unokám főzés közben ujjai között a borsikafüvet. Most akkor mennyit tegyek bele?

Szerencsére a gyerekek, ha nem tudnak valamit, azonnal kérdeznek, és ez alól a főzőcskézés sem kivétel. Ott vagyunk velük, és segítünk – már amikor tudjuk a választ. Mert bizony sokszor előfordulhat, hogy még a kezdő felnőtt szakácskodók is elbizonytalanodnak, ha késhegynyi, esetleg csipetnyi vagy maréknyi hozzávalót ad meg egy recept. És ha nem is a világból, de akár a konyha közeléből is el lehet űzni egy-egy gyakorlatlan főzéssel próbálkozót, ha úgy szól a javallat: ízlés szerint. Pedig nem rossz mértékegységek ezek, de való igaz, kell némi gyakorlat a megfelelő ízesítés eltalálásához.

Nosalty Webshop - 5 darabos mérő szett

A legtöbb hozzávaló mennyiségével könnyű megküzdeni, ha van kéznél konyhai mérleg vagy mérőedény. Kicsit bonyolítja a dolgokat, ha például a külföldi recepteket fontban adják meg (vagy esetleg librában, ami a font latin neve), és még a font is más-más mennyiséget jelent a különböző országokban. A skála 0,33–0,56 kg között mozog, vagyis több mint 20 dkg lehet az eltérés. Egy angol font például 453,59237 gramm, azaz megközelítően 45 dkg. Hogy még jobban összezavarodjunk, több helyütt, mint például Svédországban is, űrmértéket használnak. Megadhatják deciliterben vagy akár ozban, vagyis unciában is a hozzávalók mennyiségét. (Egy angol oz átszámítva 28 g.)

Receptek Mari nagyitól - egy csipetnyi sóval

Belátható, hogy a csipetnyi egyáltalán nem az ördögtől való mértékegység, mert helye van a kupicában/kortyban (shot, azaz 4,5 cl), a pintben (a 4,7–5,6 dl) vagy a csészében (2,4–2,5 dl) megadottak között.

És akkor végül mennyi a csipetnyi? Ha egy evőkanálnyi cukor mondjuk 12 grammnyi, akkor egy csipet borsikafű megközelítőleg 5 mg, azaz félgrammnyi lehet. Természetesen felnőtt csipetnyiről van szó! Egyszerű nem?Mari nagyi

Még több mérőeszközt itt találsz

Címlap fotó: flickr.com - by knitting iris

Címlapról ajánljuk

További cikkek