10 étel és ital, amit muszáj megkóstolnod, ha Máltára mész nyaralni

Ha az idei szezonra már kiszemelted magadnak Málta apró, de rengeteg izgalmat nyújtó szigetét, mindenképpen olvass tovább, mert most következik a megkóstolandó ételek és italok bakancslistája. Mutatjuk, mit ne hagyj ki!

Ha már elkezdted tervezgetni a máltai nyaralást, biztosan olvashattál arról, hogy a kis szigeten több nemzet ízei, tradíciói és szokásai is találkoznak. És míg ez tényleg így van, sokkal fontosabb, hogy ebben a csomópontban egy olyan egyedi és utánozhatatlan kultúra jött létre, amit nehéz lenne másokhoz hasonlítgatni. Szerencsére nem is kell, Málta megáll a saját lábán, az oda látogatókat pedig tárt karokkal, napfénnyel, lenyűgöző városokkal, feledhetetlen programokkal és természetesen kihagyhatatlan gasztronómiai élményekkel várja. Most ez utóbbiakról lesz szó, következik 10 olyan étel és ital, amit muszáj megkóstolni egy máltai nyaraláson.

10 étel és ital, amit muszáj megkóstolnod, ha Máltára mész nyaralni

Máltai kenyér

Míg kenyeret (valamilyen formában) a világon szinte bárhol ehetünk, kiemelt figyelmet érdemel a máltai specialitás, a Ħobż tal-Malti. Az átlagosnál ropogósabb külső ruganyos belsőt rejt, így a vekniket érdemes minél frissebben fogyasztani.

A híres máltai kenyér

Szerencsére szinte minden városban megkóstolhatjuk, de amennyiben a legízletesebbre pályázunk, látogassunk el a pékek városának is nevezett Qormi településre.

Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre vagy vacsorára is, de street foodként is találkozhatunk vele: az extraszűz olívaolajjal, paradicsompürével és friss paradicsommal készített szendvics délben kifejezetten jóleshet, főleg, ha egész délelőtt a városban bóklásztunk.

Pastizzi

Ropogós, leveles, isteni

Ha már az utcai étkekről beszélünk, szót kell ejtenünk a pastizziről. Ez a leveles tésztából megformált, ricottával vagy borsópürével töltött sós finomság jelentette a máltaiak számára a „gyorskaját”, mielőtt a jól ismert, populáris étteremláncok megjelentek a szigeten. Persze szerencsére manapság is bőven akad belőle az utcákon.

Máltai halak

A tenger friss gyümölcsei

Szigetország lévén Máltán szinte bármikor lakmározhatunk a tenger frissen fogott kincseiből. A választék hatalmas, mégis vannak olyan különlegességek, amelyekre érdemes felfigyelni. A lampuki (delfinhal vagy mahi-mahi) például a máltai gasztronómia kiemelt szereplője, halászati szezonja során (augusztus-december) mindenképpen érdemes megkóstolni: sülve vagy pitébe zárva (Torta Tal-lampuki).

Nyúlhús

Egy igazán kiadós ebéd, nyúlhúsból

Érdekes módon mégsem a hal számít nemzeti éteknek Máltán, hanem a nyúlhús. A sziget lakosai közül sokan tartanak otthon nyulakat, persze a kedves tapsifülesek előbb-utóbb a konyhában végzik. Sütve, pörköltként vagy paradicsommártással és spagettivel készítik.

Kinnie

A pastizzi mellé egy üveg Kinnie dukál!

Ha valami igazán helyi italra vágyunk, bontsunk fel egy üveg jéghideg Kinnie-t. Ne riadjunk vissza enyhén kesernyés ízétől, ezt a mediterrán chinotto-narancs adja. Keverjünk belőle inkább egy jó koktélt: rummal vagy vodkával például igen kellemes.

Ċisk

A sörözés sem maradhat el: a helyben főzött, nagy népszerűségnek örvendő sör könnyed, egyszerű, enyhe ízű – egy forró napon másra nem is vágyhatnánk.

Máltai olajbogyó

Étkezések előtt találkozhatunk a kenyér mellett kínált olajbogyókkal (mindenképpen kapjunk be egy-két szemet előétel gyanánt), a belőlük préselt olívaolaj pedig megannyi tradicionális fogás zamatát és lelkét adja.

Egy máltai bősétál, ahol minden ínyencséget megtalálhatunk

Kapribogyó

A mediterrán térségben szintén sok helyen találkozhatunk a kapribogyóval. A máltai lankákon napozó fák ráadásul hatalmas méretű szemeket teremnek: máshol biztosan nem kóstolhatunk ilyet!

Ġbejniet

A híres máltai juhsajt

A sajtimádók is találnak majd a kedvükre való ínyencségeket, ugyanis Máltán nagy hagyománya van a sajtkészítésnek. Az enyhébb, friss verzióktól egészen az érlelt, erőteljes aromájú darabokig mindent megtalálhatunk – a kóstolást érdemes a Ġbejniet névre hallgató juhsajttal kezdeni.

Bigilla

Mártogatásra invitál a bigilla

Sajtokkal gyakran találkozhatunk az előételként felszolgált meze-tálakon, de nem kizárólag ezek gazdagítják a felhozatalt. Ropogós máltai kenyerünket mindenképpen mártsuk meg a lóbabból készült ízes krémben, azaz a bigillában.

Tudj meg többet Máltáról, a szigetország gasztronómiájáról, programjairól, látnivalóiról!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...