10 étel és ital, amit muszáj megkóstolnod, ha Máltára mész nyaralni

Ha az idei szezonra már kiszemelted magadnak Málta apró, de rengeteg izgalmat nyújtó szigetét, mindenképpen olvass tovább, mert most következik a megkóstolandó ételek és italok bakancslistája. Mutatjuk, mit ne hagyj ki!

Ha már elkezdted tervezgetni a máltai nyaralást, biztosan olvashattál arról, hogy a kis szigeten több nemzet ízei, tradíciói és szokásai is találkoznak. És míg ez tényleg így van, sokkal fontosabb, hogy ebben a csomópontban egy olyan egyedi és utánozhatatlan kultúra jött létre, amit nehéz lenne másokhoz hasonlítgatni. Szerencsére nem is kell, Málta megáll a saját lábán, az oda látogatókat pedig tárt karokkal, napfénnyel, lenyűgöző városokkal, feledhetetlen programokkal és természetesen kihagyhatatlan gasztronómiai élményekkel várja. Most ez utóbbiakról lesz szó, következik 10 olyan étel és ital, amit muszáj megkóstolni egy máltai nyaraláson.

10 étel és ital, amit muszáj megkóstolnod, ha Máltára mész nyaralni

Máltai kenyér

Míg kenyeret (valamilyen formában) a világon szinte bárhol ehetünk, kiemelt figyelmet érdemel a máltai specialitás, a Ħobż tal-Malti. Az átlagosnál ropogósabb külső ruganyos belsőt rejt, így a vekniket érdemes minél frissebben fogyasztani.

A híres máltai kenyér

Szerencsére szinte minden városban megkóstolhatjuk, de amennyiben a legízletesebbre pályázunk, látogassunk el a pékek városának is nevezett Qormi településre.

Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre vagy vacsorára is, de street foodként is találkozhatunk vele: az extraszűz olívaolajjal, paradicsompürével és friss paradicsommal készített szendvics délben kifejezetten jóleshet, főleg, ha egész délelőtt a városban bóklásztunk.

Pastizzi

Ropogós, leveles, isteni

Ha már az utcai étkekről beszélünk, szót kell ejtenünk a pastizziről. Ez a leveles tésztából megformált, ricottával vagy borsópürével töltött sós finomság jelentette a máltaiak számára a „gyorskaját”, mielőtt a jól ismert, populáris étteremláncok megjelentek a szigeten. Persze szerencsére manapság is bőven akad belőle az utcákon.

Máltai halak

A tenger friss gyümölcsei

Szigetország lévén Máltán szinte bármikor lakmározhatunk a tenger frissen fogott kincseiből. A választék hatalmas, mégis vannak olyan különlegességek, amelyekre érdemes felfigyelni. A lampuki (delfinhal vagy mahi-mahi) például a máltai gasztronómia kiemelt szereplője, halászati szezonja során (augusztus-december) mindenképpen érdemes megkóstolni: sülve vagy pitébe zárva (Torta Tal-lampuki).

Nyúlhús

Egy igazán kiadós ebéd, nyúlhúsból

Érdekes módon mégsem a hal számít nemzeti éteknek Máltán, hanem a nyúlhús. A sziget lakosai közül sokan tartanak otthon nyulakat, persze a kedves tapsifülesek előbb-utóbb a konyhában végzik. Sütve, pörköltként vagy paradicsommártással és spagettivel készítik.

Kinnie

A pastizzi mellé egy üveg Kinnie dukál!

Ha valami igazán helyi italra vágyunk, bontsunk fel egy üveg jéghideg Kinnie-t. Ne riadjunk vissza enyhén kesernyés ízétől, ezt a mediterrán chinotto-narancs adja. Keverjünk belőle inkább egy jó koktélt: rummal vagy vodkával például igen kellemes.

Ċisk

A sörözés sem maradhat el: a helyben főzött, nagy népszerűségnek örvendő sör könnyed, egyszerű, enyhe ízű – egy forró napon másra nem is vágyhatnánk.

Máltai olajbogyó

Étkezések előtt találkozhatunk a kenyér mellett kínált olajbogyókkal (mindenképpen kapjunk be egy-két szemet előétel gyanánt), a belőlük préselt olívaolaj pedig megannyi tradicionális fogás zamatát és lelkét adja.

Egy máltai bősétál, ahol minden ínyencséget megtalálhatunk

Kapribogyó

A mediterrán térségben szintén sok helyen találkozhatunk a kapribogyóval. A máltai lankákon napozó fák ráadásul hatalmas méretű szemeket teremnek: máshol biztosan nem kóstolhatunk ilyet!

Ġbejniet

A híres máltai juhsajt

A sajtimádók is találnak majd a kedvükre való ínyencségeket, ugyanis Máltán nagy hagyománya van a sajtkészítésnek. Az enyhébb, friss verzióktól egészen az érlelt, erőteljes aromájú darabokig mindent megtalálhatunk – a kóstolást érdemes a Ġbejniet névre hallgató juhsajttal kezdeni.

Bigilla

Mártogatásra invitál a bigilla

Sajtokkal gyakran találkozhatunk az előételként felszolgált meze-tálakon, de nem kizárólag ezek gazdagítják a felhozatalt. Ropogós máltai kenyerünket mindenképpen mártsuk meg a lóbabból készült ízes krémben, azaz a bigillában.

Tudj meg többet Máltáról, a szigetország gasztronómiájáról, programjairól, látnivalóiról!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek