Durva, de a lazac igazából nem rózsaszín

A lazac egyik legjellegzetesebb vonása – többek közt emiatt is olyan közkedvelt és vonzó halfajta világszerte – nem más, mint halvány pasztellrózsaszínes húsa. De tudtad, hogy az egész kamu, mert valójában a legtöbb helyen mesterségesen színezik?

Nem túl tolakodó halíz jellemzi a lazacot, na meg csodásan puha, halovány rózsaszín halhús. Vagy mégse? Sajnos azt a kiábrándító tényt kell közölnünk, hogy a lazac tulajdonképpen fehéresszürke, jellegzetes szép színét pedig festékanyagoktól kapja – írja az Egy.hu

A tenyésztő egészen specifikus árnyalatot is választhat egy színskáláról

Színskálán rendelheted meg az árnyalatot

Kifinomult módszerekkel és különféle high-tech műszerekkel konkrétan meg lehet határozni a kívánt lazacszínt.

A tenyésztő egészen specifikus árnyalatot is választhat egy színskáláról, hogy ennek megfelelően rendelje meg a színezőanyaggal kevert haltápot.

Az óhajtott szín attól függ, mire nagyobb a kereslet.

De miért színeznek?

Egyszerűen imitálják a természetben, vadon megtalálható, nem tenyésztett lazacokat, melyek húsa az elfogyasztott apró rákocskától válik rózsaszínűvé. Minél északabbra élnek a lazacok, annál mélyebb rózsaszín az árnyalatuk.

A tenyésztett lazacok ezzel szemben haltápon élnek, nemigen láttak friss rákokat, így marad a mesterséges színezék.

Veszélyes színezőanyag

A legproblémásabb festékanyag a kantaxantin (E161g), aminek használata mind az Egyesült Államokban, mind az Unióban engedélyezett. Eleinte ártalmatlannak hitték, most azonban látászavarokkal, szembetegségekkel is összekötötték, ezért az élelmiszerekben történő alkalmazhatóságának mennyiségét csökkentették. 

Édesvízi receptajánló:

Átverés

A legtöbb tenyésztett lazacnál használt színanyag jelenleg nem más, mint a Carophyll néven ismert szintetikus színező, amelyet megtévesztésből úgy terveztek, mintha egy természetes lazacszínezék lenne, valójában azonban a korábban bemutatott mesterséges kantaxantinról van szó, ami látásproblémákat okozhat. 

A festékanyagok mellett a haltáp minősége a tenyésztés másik problémája, hiszen akad benne kukorica, más halak, szója, szárnyasok feldolgozásából származó maradék zsírok, tollak és növekedési hormonok keverékei. 

Válasszuk inkább az édesvízi halakat!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...