Egy új kutatás bebizonyította, nem a sok evéstől hízunk el

A legújabb tanulmányokból kiderült, hogy egyáltalán nem az okozza az elhízást, ha sokat eszünk, sokkal inkább az, mit viszünk be a szervezetünkbe.

A The American Journal of Clinical Nutrition táplálkozástudományi szaklapban megjelent friss tanulmány szerint nem az a fő probléma, hogy mennyit eszünk, hanem főként az, hogy mit.

A nemrégiben publikált tanulmány 17 nemzetközi szerző közreműködésével készült. A kutatásban megkérdőjelezik az energiaegyensúly-modellt, amely szerint súlygyarapodás csak akkor következik be, ha az egyén több energiát visz be a szervezetébe, mint amennyit a nap folyamán elhasznál. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kalóriatöbblet plusz kilókban jelenik meg.

A kutatók szerint azonban ez a felvetés nem veszi figyelembe a súlygyarapodás mögött meghúzódó biológiai mechanizmusokat, ezért a hozzáértők az inzulinmodell mellett érvelnek, amely az elhízást metabolikus rendellenességként, azaz anyagcserezavarként magyarázza, nem pedig azzal, hogy mennyi ételt fogyasztunk.

Egy új kutatás bebizonyította, nem a sok evéstől hízunk el

A Harvard Egyetem orvosi karának professzora és a bostoni gyermekkórház endokrinológusa, David Ludwig szerint azért van egyre több elhízott ember a világon, mert a testünknek ez a hormonális válasza az élelmiszer-minőség változásaira. Megállapítása szerint tehát a magas glikémiás indexű élelmiszerek, azaz a gyorsan felszívódó szénhidrátok mértéktelen fogyasztása okozza az elhízást.

A glikémiás index megmutatja, hogy az egyes szénhidráttartalmú ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintet. A rangsorolás összehasonlítás alapján történik, melyben a táplálékokat általában a glükózzal vetik össze. A magas glikémiás index-szel rendelkező ételek megdobják a vércukorszintet, ami rövidesen leesik, így az ember hamar farkaséhes lesz. A magas glikémiás indexű ételek befolyásolják az anyagcserét, a cukrozott ételek hormonális változásokat okoznak, amelyek ugyanúgy megváltoztatják az anyagcserét.

David Ludwig szakértő szerint, ha feldolgozott szénhidrátokat fogyasztunk, a szervezet fokozott inzulinelválasztást okoz, és elnyomja a glukagon kiválasztását, azaz csökkenti a fehérjék, zsírok lebontását. Ennek következtében a zsírsejtek több kalóriát tárolnak, az agy pedig érzékeli, hogy a szervezet nem kap elegendő energiát, ami éhségérzethez vezet.

Az alacsony glikémiás indexű ételekkel biztosítani lehet a megfelelő vércukorszintet, hiszen ezek a fogások lassú felszívódásúak, aminek köszönhetően sokkal tovább tart a jóllakottság érzése is, azaz az inzulinmodell utat mutat a hatékonyabb, hosszú távú súlykezelési stratégiákhoz.

Tehát a súlygyarapodás nem feltétlenül attól függ, hogy mennyit eszünk, inkább az számít, milyenek azok az ételek, amelyeket beviszünk a szervezetünkbe, és hogy hogyan befolyásolják a hormonjainkat illetve az anyagcserénket.


Még több diétás cikk:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek