Zsíros kenyér árulásától egy sikeres cég vezetéséig: Dékány Feri bácsi, a Kolbászkirály története

Dékány Ferenc, azaz Feri bácsi, ahogy a közelében mindenki tisztelettel szólítja - első fillérjeit gyermekként kolbászzsíros kenyér készítésével és értékesítésével szerezte, ekkor alakult ki a kolbász iránti szeretete, és indult el életútja a 'Kolbászkirály' címig. (x)

Feri bácsi fiatalon tanult bele a szakmába, mivel hentes családból származik: édesapját sokszor kísérte el disznóvágásokra, ahol elsajátította a kolbászkészítés fortélyait. Ekkor szembesült azzal, hogy nemcsak egy fajta kolbász létezik, hanem "ahány ház, annyi szokás és annyi kolbász". Ezt a szemléletet későbbi munkássága során is megőrizte: amellett, hogy a gyulai kolbász hírét világszerte igyekezett népszerűsíteni, mindenhol megfigyelte a helyi húskészítési hagyományokat is.

Dékány Ferenc (hátsó sor jobb szélen) a Gyulai Húskombinátban 35 éven keresztül tanulta a kolbászkészítés művészetét

Felfelé a ranglétrán

A Gyulai Húskombinátban inasként kezdte munkásságát, a vállalattól való távozása előtt termeléskereskedelmi igazgatóként tíz évig az ő felelőssége volt, hogy a világban piacot teremtsen a gyulai kolbásznak. Később a Csabahúsnál folytatta pályafutását, ahol az ő vezetésével az üzem több terméke is díjazásban részesült. Életpályája során közel 100 rangos elismerést nyert el, az elmúlt 10 évben, saját cégét vezetve, 33 termékét tüntették ki Magyar Termék Nagydíjjal. Mivel sokat tett a csabai és gyulai kolbász hazai és nemzetközi hírének öregbítéséért, valamint az ő nevéhez köthető, hogy e két termék felkerült az Európai Unió földrajzi oltalommal védett élelmiszerek listájára, ezért Kolbászkirály életműdíjat kapott.

Családi hagyományőrzés

Nyugdíjba vonulását követően továbbra is fontosnak tartotta, hogy a kolbász szeretét, a kolbászkészítés hagyományát átadja a következő generációknak. Mivel őt is a család vezette be a kolbászgyártás rejtelmeibe, ezért természetes volt számára, hogy ezt a tudást gyermekeinek adja át. Fiával közösen alapította meg saját cégét, a Deka Union Kft.-t 2009-ben.

"Édes fiam!Te leszel az utolsó, akit megtanítok arra, hogyan kell a húsból kolbászt csinálni."
Dékány Ferenc és fia, Dékány Attila
Kép forrása: Facebook

A cég 29-féle terméket gyárt, amelyek közül mindenki megtalálja a saját ízvilágának legmegfelelőbbet: a hagyományos csemege illetve csípős szárazkolbászoktól egészen a nyár nagy kedvencéig, a grillkolbászig.

Deka Union termékek

A kolbászokat ragasztott sertés vékonybélbe töltik, gyártásuk során adalékanyagot nem használnak, és természetes érleléssel, bükkfán füstöléssel készítik őket.

Mitől lesz gyulai a gyulai?

Feri bácsi ugyan nem árulta el nekünk az ő kolbászuk titkát - melyet a család már 80 éve őriz - , azt azonban megtudtuk, hogy a gyulai kolbász a csabaival ellentétben borsot tartalmaz, emellett pedig főleg csemege paprikával és őrölt köménnyel készül.

Kolbásztippek a királytól

A kolbászkóstolásnak és -vágásnak is megvan a helyes technikája: először mindig a csemege paprikával készült kolbászok kóstolásával kezdjünk, és haladjunk az egyre csípősebb kolbászok felé!

A kolbász helyes szeletelése, kóstoláshoz

Amennyiben a kolbászt főzéshez szeleteljük, vágjunk szélesebb karikákat. Kóstoló- vagy hidegtál készítéséhez azonban vékonyabban és ferdén szeleteljünk!

Tudj meg még többet a Deka Union termékeiről itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek