Kipróbáltuk az Oscar-díjas Élősködők című film ikonikus marhahúsos instant tésztáját

Az idei Oscar-díjátadó dél-koreai sztárja ráadásul bevezette a köztudatba a ram-dont - amit a Kultúrfelvágott legújabb részében most mi is kipróbáltunk!

Az elmúlt másfél-két évtizedben egyre többször hódította meg a nyugati világot egy-egy dél-koreai film: együtt hökkentünk meg az Oldboy számtalan fordulatán, szurkoltuk végig A szobalány történetét, ültünk fel a Snowpiercer járatára és a Busan-i expresszre. Idén aztán az Élősködők feltette az i-re a pontot azzal, hogy a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb film Oscar-díját is elvitte.

A ram-don receptjéért katt a képre!

A filmdráma sikere a témaválasztás és a megvalósítás tökéletes összhangjának köszönhető. A történet két pólusát a gazdag Park család és Kimék, a lecsúszott munkásfamília adja. Előbbi a szöuli felsőosztály eseménytelen luxuséletét éli, utóbbi egy aprócska szuterénben nyomorog napról napra, ahol még a vécén is alig tudnak egyenes háttal ülni. A sztori előrehaladtával természetesen a két család élete szépen összefonódik, ami nagyszerű alapot nyújt egy okosan végigvitt, de nem szájbarágott, társadalomkritikus parabolához.

Ez a szatirikus él az, ami a film igazi hangulatát garantálja, na meg a tökéletes vizuális kivitelezés. Az operatőri munka leleményes és izgalmas, a társadalmi ellentét pedig a narratíván túl filmnyelvi eszközökön keresztül is végig jelen van. Arra, hogy ezt mennyire szervesen építi bele az író-rendező Pong Dzsunho a történetbe, tökéletesen jó példa a film azóta már-már ikonikussá vált fogása, a marhahússal felpimpelt ram-don.

Koreai gyorskaja luxuskivitelben

Nagyjából az Élősködők játékidejének felénél kerül sor arra az ominózus jelenetre, amikor a gazdag Park asszony hazatelefonál a házvezetőnőnek, hogy dobjon össze a gyereknek egy kis instant tésztát vacsorára, a tetejére pedig tegyen egy kis hanwu marhahúst, ha már épp van a hűtőben. Na mármost, a hanwu marháról azt kell tudni, hogy az európai szarvasmarha dél-koreai luxusváltozata, aminek a tökéletes zsír-hús aránytól gyönyörű márványos mintázata és igen borsos ára van.

Ezzel szemben az instant tészta – akárcsak nálunk – filléres alapanyag, ami rendeltetését tekintve nem annyira a kulináris élvezetek, mint inkább a gyorsan-olcsót ligájában játszik. Szóval erre rárakni az aranyárban mért szín marhahúst nemcsak istenkáromlásnak tűnhet egy vaskalapos gourmet szemében, de felesleges rongyrázásnak nagyzolásnak is. A történet szintjén persze ez egy remek eszköz, amivel a rendező érzékelteti, Parkéknak olyan szinten nem számít a pénz, hogy fel sem tűnik nekik a luxusmarhás ram-don kettőssége.

Maga a ram-don szó egyébként teljes egészében a film angol fordítójának találmánya, mivel az eredeti elnevezés, a jjapaguri, magyarázat nélkül nehezen ültethető át más nyelvre. A filmben elkészített tésztaételhez ugyanis kétféle instant tészta, ramen és udon keverékét használja Kim mama – a ram-don pedig e két tészta nevének összevonásából született meg. Az eredeti elnevezés azonban nem a tészta típusából, hanem a használt márkákból ered: ez a Jjapaghetti és a Neoguri.

A film kedvelőjeként persze nekünk is ki kellett próbálnunk a legújabb dél-koreai szenzációt, így a minap össze is dobtam egy szép adag ram-dont. Hanwu marhát sajnos nem szereztem, valószínűleg nem is lennék elég hitelképes hozzá, de azért a bélszínnél nem illett lejjebb adni, ha már a Parkok ízélményére voltunk kíváncsiak. Viszont igencsak sírt volna a szívem, ha a drága húst csak a filmben látott módon lepirítottam volna, így összedobtam hozzá egy gyors pácot. Pont kaptam szép shiitakét is, így abból is került bele pár szem, a kétféle tésztához pedig a hozzá csomagolt zacsis fűszer mellett (azt is tegyük bele, nátrium-glutamát nélkül nem az igazi!) egy kevés kocshudzsangot, vagyis koreai chilipasztát is adtam.

Receptért katt a képre!

És hogy milyen lett a végeredmény? Bitang finom, háromszor ennyi is elfogyott volna itt a szerkesztőségben. Persze semmi értelme tízezres kilóárú marhahússal készíteni, arra viszont szuper példa, hogy némi továbbgondolással milyen remek ételeket lehet kihozni az olyan faék egyszerűségű alapanyagokból is, mint az instant tészta. De erről már korábban is írtunk.

Forrás: My Korean Kitchen ;South China Morning Post

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek