Kiderült, veszélyes-e a vízben található mikroműanyag

Új jelentést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ivóvizekben előforduló mikroműanyag-szennyezettségével kapcsolatban. A szervezet szerint még nincs mitől félni. 

Egyre többször lehet olvasni jelentéseket és különböző statisztikákat arról, mennyi mikroműanyag, vagyis 5mm-nél kisebb műanyagdarab található az ivóvizekben és saját szervezetünkben - írja a hvg.hu.

A legutóbbi felmérések alapján elmondható, hogy mikroműanyaggal életünk már szinte minden területén találkozhatunk, a sörben, a vízben, sőt, még az esőben és a sarki jégtáblák alatt is megtalálhatóak a parányi műanyagdarabok, ráadásul egy ember átlagosan 5 gramm mikroműanyagot, azaz mondhatni, egy bankkártyát fogyaszt el tudta nélkül egy hét alatt.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi felmérésében az ivóvizekben található mikroműanyagokról illetve annak az emberi szervezetre való hatásáról tett jelentést. A WHO bár óvatosan, de kijelentette, hogy az ivóvízben található műanyag egyelőre nem jelent veszélyt az emberi szervezetre nézve, ugyanis a műanyag leginkább csak áthalad a szervezetünkön, majd természetes úton távozik belőlünk.

A BBC-n megjelent jelentésről azonban még csak óvatosan mernek beszélni a kutatók, a mikroműanyag problémájával ugyanis csak pár éve kezdtek el foglalkozni, így az eddigi ismeretek és rendelkezésre álló adatok mennyisége sem elég még, még évek kellenek ahhoz, hogy biztosat lehessen állítani.

A WHO szerint az ivóvízben található mikroműanyagnál sokkal nagyobb problémát jelentenek a szennyezett vizek, ezekből ugyanis rengeteg ember iszik nap mint nap, ez pedig átlagosan évi egymillió halálesetért felelős.

EZ IS ÉRDEKES:

Ezeket olvastad már?

via hvg.hu

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...