Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kezdődik az iskola! A pszichiáter tippjei a zökkenőmentes átmenetért

Véget ért a nyár, van, aki örömmel, van, aki szorongva gondol a tanévre. Hogyan segíthetjük gyermekeinket a zökkenőmentes átállásban? A pszichiáter tippjei!

Vannak, akik nagyon, vannak, akik kevésbé várták, de elkezdődött az iskola. Az iskolakezdés kihívásokkal teli idő gyermekeknek és a szülőknek egyaránt. A szülők célja, hogy megtalálják az egyensúlyt, amellyel segítő, törődő támogatóként állhatnak gyermekük mellett ebben az izgalmas időszakban.

10+1 tipp a szakembertől, hogy mindenkinek könnyebb legyen az átmenet

Dr. Lajtai László, a Rózsakert Medical Center gyermek-, ifjúsági- és felnőtt pszichiátere segítségével olyan tippeket és tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel segíteni szeretnénk a szülőknek, hogy megkönnyítsék gyermekük boldogulását az iskolakezdés időszakában – és azt követően is:

 1. Az egyik legfontosabb a gyermekek számára, hogy nyugodt, kedves, megértő és biztos hátteret nyújtó szülőket lásson, akik nem érzéketlenek az iskolakezdéssel járó izgalmakra, de nem is vonódnak be érzelmileg mindenbe, sokkal inkább kívülről nyújtanak támaszt.
 2. A „túlaggódás” a szülő részéről könnyen átragadhat a gyermekre is. Bízzunk gyermekünkben, hogy meg tudja oldani az adott szituációt. Csak akkor avatkozzunk be, ha gyermekünk kéri, vagy mindenképpen szükségét érezzük a segítségnyújtásnak.
 3. Fontos, hogy erősítsük a gyermekben, hogy semmi baj nincs azzal, ha eleinte izgul, ez teljesen természetes, a többi társa is pont így érez.
 4. Próbáljunk ügyelni az új dolgok mennyiségére: éppen elég lehet a gyermeknek az iskolakezdés kihívásaival megbirkózni. Ha lehet, ilyenkor több új dolgot ne vezessünk be, ne hozzunk nagy változást az életükbe, mint például költözés, lakásátalakítás vagy más, a mindennapi életre vonatkozó nagyobb horderejű változás.
 5. Hagyjuk, hogy gyermekünk a saját érdeklődési köre alapján válasszon iskolán kívüli foglalkozást. Ügyeljünk azonban az arányokra, nehogy túlvállalja magát, illetve érdemes képességeinek megfelelő sportfoglalkozást is választani.
 6. Igyekezzünk a napi rutint már az iskolakezdés előtt kialakítani és betartani, majd folytassuk azt követően is: a gyermek időben feküdjön le este aludni és aludjon legalább 9-10 órát, ennyi a szükséglet még ebben a korban. Ha kipihent a gyermek, jobban teljesít, jobb a kedve és terhelhetőbb. (Lefekvés előtt kerüljük a tévézést, telefonozást, egyéb elektronikai játék használatát.)
 7. A rutin részeként biztosítsuk a nyugodt reggelit, ne legyen a reggeli indulás hektikus rohanás, szánjunk időt az előttünk álló nap főbb pontjainak átbeszélésére is.
 8. Hagyjunk időt a gyermeknek az evésre, pihenésre, regenerálódásra. Az iskola sikeres elvégzéséhez az egyik legfontosabb dolog a motiváció, az érdeklődés fenntartása. Segítsünk neki ebben.
 9. Vannak gyermekek, akik igénylik, hogy a szülővel együtt átbeszéljék a feladatokat, bepakolják az iskolatáskát, átnézzék a házi feladatot. Ennek mértéke minden gyermek esetében más és más, legyünk partnerek ebben, előbb-utóbb önállóan fogják végezni ezeket a feladatokat. Fontos, hogy ne végezzük el helyettük a feladatokat, közös megoldásra törekedjünk.
 10. Minden nap szánjunk időt arra, hogy a gyerek mesélhessen az élményeiről! A kicsik persze ilyenkor elég szűkszavúak tudnak lenni, legyenek konkrét kérdéseink: ki mellett ül a padban? Mit ebédelt a menzán? Ha nem akar sokat mesélni, ne erőltessük. Bízzunk abban, hogy bizalmi családi légkörben a gyermek előbb-utóbb magától előjön azzal, amit meg szeretne osztani.
 11. Biztosítsunk számára szabadidőt, amikor azzal foglalkozhat, amivel szeretne. Kisiskolás korban a délutáni otthoni tanulás ne nagyon haladja meg a fél-egy órát, nagyobb iskolások esetén az egy-két órát. Ennél több csak kontraproduktív lehet. A tanulásra kényszerítés semmiképp sem legyen családi büntető eszköz. A tanulásra való motiválást a tanultakkal kapcsolatos érdekes, esetleg humoros spontán beszélgetéssel lehet leginkább hatékonyan elérni. Törekedjünk arra, hogy a gyermek „az életből” tanuljon, családi beszélgetések, találkozások, programok sokkal jobban megragadnak a gyermek fejében, mint a tankönyv sokszor száraz és életidegen szavai. A hétvége, szünetek arra valóak, hogy a gyermek kipihenje magát, ha ilyenkor hagyjuk pihenni, feltöltődni, regenerálódni, sokkal jobban teljesít majd utána.

Sok sikert, örömet kívánunk az iskolakezdéshez! Ez nem csak a gyermekeknek, de a szülőknek is egy nagy pillanat, élvezzétek!

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!