A piaci pultok roskadoznak a csodásan zöldellő fürtös uborkáktól. Ne mondd, hogy nem gondoltál még a kovászolásra! Mielőtt belevágsz, fusd át a cikket!
A kovászosuborka-készítésről sokan úgy gondolják, hogy olyan nagymamás dolog, pedig ez abszolút nem igaz. Bárki belefoghat, tényleg nem ördöngösség, és nem is olyan őrült nagy meló - persze ha nem nyolcvan üveget akarunk egyszerre összeállítani. Azért így is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni!
Csak kitűnő küllemű uborkákat vásároljunk, amelyik fonnyadt vagy elszíneződött, abból nem lesz jóízű koviubi, sőt , még a társait is elrontja, így mehet az egész üveg a kukába. A kemény, élénk sötétzöld, fényes, közepes méretű szemek közül válogassunk. Az ideális kovászolni való uborka 12-14 cm, és a héja kissé szőrös.
Kovászos uborkát ne próbáljunk meg fél literes üvegekben készíteni, egyből menjünk rá az ötliteresre. Ha nincs otthon, vegyünk egyet. Ebbe körülbelül 2,5 kg uborka fér el – ami teljesen jól néz ki: három sor közepes uborkaméretnél.
A szálas kapor, fokhagyma, só és egész bors alap, de bővíthetjük még a sort tormával, mustármaggal, ecettel, babérlevéllel, koriandermaggal, csomborral. Aki a pikantériára megy, szerezzen be egy-két még éretlen szőlőfürtöt, szőlő- illetve meggyfalevelet pluszban! A fő, hogy a fűszerek ne csak az üveg aljára kerüljenek, tegyünk belőlük minden sor közé bőven.
Egyesek úgy tartják, hogy az ízek jobban átjárják az uborkát, ha a két végét levágják. Pedig az uborka héja tartalmazza a legtöbb ízanyagot és vitamint. Mások azért nem vágják le a csücsköket, mert attól félnek, úgy túl puha lesz a folyamat végére az uborka, punnyadtan meg ki akarja majd megenni. Itt most bátran kinyilatkoztathatom, mindkét fajtából ettem már túl puhát és roppanósat is, tehát nem itt dől el az uborka sorsa.
Ez lesz a másik legfontosabb dolog. Tudom, hogy mindenki próbál minél egészségesebben táplálkozni, rozsos, teljes kiőrlésű és magos pékárut vásárol, de ehhez a savanyúsághoz, ahogy a neve is előrevetíti: kovászos kenyeret kell vennünk. A piacon kérjük meg az eladót, ne legyen már olyan irigy, vágja fel nekünk a nagy, ötkilós kenyeret. Ez legyen jól sült, de nem égett – megkeserítheti az uborkát.
Miután a felforralt, lehűtött, ízesített vízzel feltöltjük az üveget, a kenyérszelet és egy lefordított tányér vagy fedő kerüljön a tetejére. Legyen mozgástere a megduzzadt kenyérnek. Tegyünk alá tálcát, így túlfűtött helyzetben van hová távoznia a víznek. Párolog is, ilyenkor töltsük utána. Innentől bízzuk a napra a feladatot: időjárástól függően 3-6 nap alatt készül el a savanyúságunk. Célszerű minden nap figyelni, forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a nap. A harmadik napon már akár meg is kóstolhatunk egyet, nehogy túlérjen. Ha már nem fehér a belseje, a sós lé teljesen átjárta, ekkor csak az ízre koncentráljunk, időben szűrjük le a levét. Mossuk át az uborkákat - ne maradjon rajta kenyérdarab – , tegyük vissza őket a kimosott üvegbe vagy kisebb zárható edénybe, és töltsük vissza rájuk a levet. Így mehet a hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb!Aki kenyér nélkül szeretné elkészíteni az uborkát, használjon burgonyát erre a célra. Így a savanyúság leve kevésbé lesz zavaros.
Más zöldségek
Az uborka mellé tehetünk más zöldségeket: cukkinit, káposztát, paprikát, sőt, burgonyát is, de ne feledjük, a savanyúság íze így változni fog, tehát ne a megszokott koviubiérzésre számítsunk!
A kovászos uborka leve nemcsak finom, hanem nagyon üdítő és egészséges is. Készíthetünk belőle kovászosuborka-levest, melyben össze kell turmixolni az uborkát és a levét. Főzelékben kitűnő savanyító, és mint zöldségalaplé is funkcionál. A kovászos uborka leve erjesztéssel érlelődik, ennek köszönhetően pozitív élettani hatásokkal bír.
Ahogy az uborka általában, úgy a kovászos uborka is nagyon egészséges. Nyáron a nagy melegben hatékonyan hűsíti és feltölti a szervezetet.Készítsétek el a saját savanyúságotokat!
Kerdeseim: 1. A kenyeret meg kell piritani elotte? Sok recept ezt irja, de nem tudom, van-e jelentosege. 2. Kozvetlenul a tuzo napra kell tenni? Itt rekkeno meleg van, felek, inkabb felforr, mint erjed. Koszi a valaszt!
Timancs
Soha nem teszem napra az üveget! A koviubinak állandó, meleg h?mérsékletre van szüksége, nem pedig napra. Én mindig lakásban tartva készítem az én uborkáimat és 3 nap alatt ízes, ropogós finomság lesz bel?le. A kenyeret sem szoktam megpirítani, szerintem nincs jelent?sége. Viszont krumplival is próbáltam már, azzal is nagyon jól sikerült!
firstlady
Csatlakozom a véleményedhez! El?ször kényszerb?l érleltem a konyhaasztal sarkán az uborkámat, mert jött egy hideghullám, és féltem, megfázik az erkélyen. Finom, ropogós lett, jobb, mint ha hirtelen felforrt volna a t?z? napon. Kés? ?szig készíthet?, amíg csak uborka van a piacon. Fél életemben kenyérrel kovászoltam, ma is bánom, hogy annyit vacakoltam vele. :D Pár éve olvastam el?ször a krumplis receptet, azóta az a nyer?. Ízre ugyanaz, csak gusztább, tisztább a leve. Megsúgom: ha véletlenül nincs itthon krumpli, egy púpozott ev?kanál liszt is megteszi! (Csak itt veszend?be megy kb. egy ujjnyi lé.) Ízre, állagra ugyanaz mind a három recept szerint készített. Tanulság: a kovászos uborka sokkal egyszer?bben elkészíthet? finomság, mint amekkora faxnit csapnak körülötte egyesek, bárki nyugodtan nekiállhat. Nem kell horror áron, készen venni. Száras kaprot érdemes tartani a mélyh?t?ben, mert ahhoz nem mindig lehet hozzájutni, ezen kívül só, fokhagyma, szemes bors kerül bele, az mindenhol akad. Meg (bármilyen) id?járás is. :D
Boribon
Koszi szepen mindenkinek! Az jo hir, hogy nem kell kitenni a haz ele, attol egy kicsit tartottam....
Lenyűgöző hármas vár ma mindenkire, aki az alábbi menüt készíti ebédre: szilvakrémlevessel indítunk, majd érkezik egy hummuszos csirke, végül pedig egy őszibarackos sütemény zárja a sort.
Kutatók szerint nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot azok, akik rendszeresen szundítanak délután, ráadásul a magas vérnyomás kockázatát is növelheti a napközbeni pihenés.
Burekimádók, figyelem, kisütöttük nektek a csavart pite legjavát! Hogy ne kelljen felkutatni a legjobb verziót a környéken, inkább készítsd el otthon a saját ízlésed szerint. Ha igazán-igazán jót akarsz falatozni, még a réteslapot is te nyújtod majd hozzá.
Étkezésében mindössze egyetlen egy hozzávalótól kellett elbúcsúznia, hogy teljesen átalakuljon. Ez a lány a cukor kiiktatásának köszönheti, hogy lefogyott.
Kutatók szerint nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot azok, akik rendszeresen szundítanak délután, ráadásul a magas vérnyomás kockázatát is növelheti a napközbeni pihenés.
Nyelvtannácik, gyűljetek - lehet végre kötekedni, helyesbíteni, javítani. Összeszedtük a magyarok által leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajaneveket!
Hozzászólások (2)
Kerdeseim: 1. A kenyeret meg kell piritani elotte? Sok recept ezt irja, de nem tudom, van-e jelentosege. 2. Kozvetlenul a tuzo napra kell tenni? Itt rekkeno meleg van, felek, inkabb felforr, mint erjed. Koszi a valaszt!
Soha nem teszem napra az üveget! A koviubinak állandó, meleg h?mérsékletre van szüksége, nem pedig napra. Én mindig lakásban tartva készítem az én uborkáimat és 3 nap alatt ízes, ropogós finomság lesz bel?le. A kenyeret sem szoktam megpirítani, szerintem nincs jelent?sége. Viszont krumplival is próbáltam már, azzal is nagyon jól sikerült!
Csatlakozom a véleményedhez! El?ször kényszerb?l érleltem a konyhaasztal sarkán az uborkámat, mert jött egy hideghullám, és féltem, megfázik az erkélyen. Finom, ropogós lett, jobb, mint ha hirtelen felforrt volna a t?z? napon. Kés? ?szig készíthet?, amíg csak uborka van a piacon. Fél életemben kenyérrel kovászoltam, ma is bánom, hogy annyit vacakoltam vele. :D Pár éve olvastam el?ször a krumplis receptet, azóta az a nyer?. Ízre ugyanaz, csak gusztább, tisztább a leve. Megsúgom: ha véletlenül nincs itthon krumpli, egy púpozott ev?kanál liszt is megteszi! (Csak itt veszend?be megy kb. egy ujjnyi lé.) Ízre, állagra ugyanaz mind a három recept szerint készített. Tanulság: a kovászos uborka sokkal egyszer?bben elkészíthet? finomság, mint amekkora faxnit csapnak körülötte egyesek, bárki nyugodtan nekiállhat. Nem kell horror áron, készen venni. Száras kaprot érdemes tartani a mélyh?t?ben, mert ahhoz nem mindig lehet hozzájutni, ezen kívül só, fokhagyma, szemes bors kerül bele, az mindenhol akad. Meg (bármilyen) id?járás is. :D
Koszi szepen mindenkinek! Az jo hir, hogy nem kell kitenni a haz ele, attol egy kicsit tartottam....