Készíts tuti koviubit!

A piaci pultok roskadoznak a csodásan zöldellő fürtös uborkáktól. Ne mondd, hogy nem gondoltál még a kovászolásra! Mielőtt belevágsz, fusd át a cikket!

A kovászosuborka-készítésről sokan úgy gondolják, hogy olyan nagymamás dolog, pedig ez abszolút nem igaz. Bárki belefoghat, tényleg nem ördöngösség, és nem is olyan őrült nagy meló - persze ha nem nyolcvan üveget akarunk egyszerre összeállítani. Azért így is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni!

Apró uborka alapanyag

Az alapanyag

Csak kitűnő küllemű uborkákat vásároljunk, amelyik fonnyadt vagy elszíneződött, abból nem lesz jóízű koviubi, sőt , még a társait is elrontja, így mehet az egész üveg a kukába. A kemény, élénk sötétzöld, fényes, közepes méretű szemek közül válogassunk. Az ideális kovászolni való uborka 12-14 cm, és a héja kissé szőrös.

Ropogós kovászos uborka recept

Üveg

Kovászos uborkát ne próbáljunk meg fél literes üvegekben készíteni, egyből menjünk rá az ötliteresre. Ha nincs otthon, vegyünk egyet. Ebbe körülbelül 2,5 kg uborka fér el – ami teljesen jól néz ki: három sor közepes uborkaméretnél.

Kapor alapanyag

Fűszerek

A szálas kapor, fokhagyma, só és egész bors alap, de bővíthetjük még a sort tormával, mustármaggal, ecettel, babérlevéllel, koriandermaggal, csomborral. Aki a pikantériára megy, szerezzen be egy-két még éretlen szőlőfürtöt, szőlő- illetve meggyfalevelet pluszban! A fő, hogy a fűszerek ne csak az üveg aljára kerüljenek, tegyünk belőlük minden sor közé bőven.

Kovászos uborka Mártitól recept

Vágjuk, ne vágjuk?

Egyesek úgy tartják, hogy az ízek jobban átjárják az uborkát, ha a két végét levágják. Pedig az uborka héja tartalmazza a legtöbb ízanyagot és vitamint. Mások azért nem vágják le a csücsköket, mert attól félnek, úgy túl puha lesz a folyamat végére az uborka, punnyadtan meg ki akarja majd megenni. Itt most bátran kinyilatkoztathatom, mindkét fajtából ettem már túl puhát és roppanósat is, tehát nem itt dől el az uborka sorsa.

Kovászos kenyér recept

Kenyér

Ez lesz a másik legfontosabb dolog. Tudom, hogy mindenki próbál minél egészségesebben táplálkozni, rozsos, teljes kiőrlésű és magos pékárut vásárol, de ehhez a savanyúsághoz, ahogy a neve is előrevetíti: kovászos kenyeret kell vennünk. A piacon kérjük meg az eladót, ne legyen már olyan irigy, vágja fel nekünk a nagy, ötkilós kenyeret. Ez legyen jól sült, de nem égett – megkeserítheti az uborkát.

Kovászos uborka 4. -burgonyával érlelve recept

Érlelés

Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával recept

Miután a felforralt, lehűtött, ízesített vízzel feltöltjük az üveget, a kenyérszelet és egy lefordított tányér vagy fedő kerüljön a tetejére. Legyen mozgástere a megduzzadt kenyérnek. Tegyünk alá tálcát, így túlfűtött helyzetben van hová távoznia a víznek. Párolog is, ilyenkor töltsük utána. Innentől bízzuk a napra a feladatot: időjárástól függően 3-6 nap alatt készül el a savanyúságunk. Célszerű minden nap figyelni, forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a nap. A harmadik napon már akár meg is kóstolhatunk egyet, nehogy túlérjen. Ha már nem fehér a belseje, a sós lé teljesen átjárta, ekkor csak az ízre koncentráljunk, időben szűrjük le a levét. Mossuk át az uborkákat - ne maradjon rajta kenyérdarab – , tegyük vissza őket a kimosott üvegbe vagy kisebb zárható edénybe, és töltsük vissza rájuk a levet. Így mehet a hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb!Aki kenyér nélkül szeretné elkészíteni az uborkát, használjon burgonyát erre a célra. Így a savanyúság leve kevésbé lesz zavaros.

Más zöldségek

Az uborka mellé tehetünk más zöldségeket: cukkinit, káposztát, paprikát, sőt, burgonyát is, de ne feledjük, a savanyúság íze így változni fog, tehát ne a megszokott koviubiérzésre számítsunk!

Szódabikarbóna alapanyag

Szódabikarbóna

Nem a tartósítás, hanem az állag és a szín megőrzése miatt adhatunk hozzá egy kiskanál szódabikarbónát is. Hogy mi mindenre jó ez a csodaszer!

Kovászos uborka lé alapanyag

Koviubilé

A kovászos uborka leve nemcsak finom, hanem nagyon üdítő és egészséges is. Készíthetünk belőle kovászosuborka-levest, melyben össze kell turmixolni az uborkát és a levét. Főzelékben kitűnő savanyító, és mint zöldségalaplé is funkcionál. A kovászos uborka leve erjesztéssel érlelődik, ennek köszönhetően pozitív élettani hatásokkal bír.

Kovászos uborka Iluska konyhájából recept

Nyári élvezet!

Ahogy az uborka általában, úgy a kovászos uborka is nagyon egészséges. Nyáron a nagy melegben hatékonyan hűsíti és feltölti a szervezetet.Készítsétek el a saját savanyúságotokat!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek