Kovászos kenyér recept

Kovászos kenyér
Kovászos kenyér
135 perc / előkészület: 90 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első kovászos kenyere! Tegnap kora estére készült el: nem is állt másból a vacsoránk, mint a még langyos kenyér, extra finom vaj, só és egy bögre tea.
A sütés napján egész nap a konyha közelében kell lennie az embernek: reggel 8 körül álltam neki, és délután 5 óra tájékában vettem ki az illatos cipót a sütőből. Nem kell megijedni, természetesen nem 9 órai munkát igényel a kenyér, csak figyelni kell rá, többször átdagasztani, hajtogatni és keleszteni...
Mindenesetre megéri a fáradságot, semmi kétség!

hozzávalók / 4 adag

1 cipóhoz

ajánlat

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt összekavarjuk a vízzel.  A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk kovászos keveréket: kézzel összedolgozzuk (ragacsos, lágy tésztát kapunk). Konyharuhával letakarjuk a tálat és pihentetjük a tésztát 10 percig.
  2. Egy evőkanálnyi olajat kenünk a tészta tetejére, majd olajozott munkafelületre kiborítjuk a tálból a tésztát és addig dagasztjuk, míg sima nem lesz. Visszatesszük a tálba és letakarva pihentetjük 10 percig.
  3. Megismételjük az előző fázist: olajozott felületen átdagasztjuk a tésztát, majd mehet vissza a tálba, letakarva, újabb 10 perc pihentetés következik.
  4. Ismét átdagasztjuk olajozott felületen, s utána fél órán át békén hagyjuk a tésztát.
  5. A pihentetési idő leteltével enyhén olajozott felületre tesszük a tésztát, és kb. 20 x 30 centiméteres téglalappá lapítjuk . Következik a hajtogatás: a hosszanti oldala egyharmadát felhajtjuk, majd a megmaradó harmadot ráhajtjuk. Keresztben is háromrétegűvé hajtjuk a tésztát, az előzőek szerint: a tészta egyharmadát felhajtjuk, majd visszahajtjuk rá a megmaradt harmadot. A hajtással lefelé a tálba helyezzük a tésztát, konyharuhával letakarjuk és egy órán át pihentetjük.
  6. 60 perc elteltével megismételjük az előző hajtogatást és még egy órát pihentetjük a tésztát.
  7. Majd ismét hajtogatunk, letakarunk, pihentetünk (60 percig).
  8. A harmadik pihentetési óra elteltével mélyebb bemetszést ejtünk a tészta felületén: ellenőrizzük, hogy mennyire levegős a tészta. Ha sok kis légbuborékot látunk, nekiállhatunk a tészta formázásához és az utolsó kelesztéshez. (Amennyiben még nem látszanak a kis buborékok, visszanyomogatjuk a bemetszést, a tésztát letakarjuk és további 30-60 percig pihentetjük.)
  9. Egy tiszta tálat kibélelünk rozsliszttel vastagon megszórt konyharuhával, és ebbe tesszük a munkafelületen előzetesen kerek cipóvá formált tésztát. Ráhajtjuk a konyharuhák csücskeit és kb. 2-3 óra alatt másfélszeresére-duplájára kelesztjük. (Könnyen megeshet, hogy még ennél is hosszabb kelesztési idő szükséges.)
  10. A megkelt cipót liszttel meghintett sütőlapra borítjuk, a felületén néhány bemetszést ejtünk, kevés vízzel permetezzük és mehet is 220 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőbe 20 percre.
  11. 20 perc után mérsékeljük a sütési hőt 190 fokra, majd további 15-20 percig sütjük a kenyeret, amíg szép, ropogós nem lesz (felemelve pedig könnyűnek kell érezni a cipót).
  12. Rácsra téve hagyjuk kicsit hűlni.
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 104 905
elküldve: 31
receptkönyvben: 575
elkészítve: 8/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nadir
nadir sze, 2016-02-03 17:05

Fantasztikus lett a kenyér! Köszönöm a receptet!

newsee78
newsee78 k, 2013-04-23 11:21

Kedves Petra,

Szeretnék kovászos kenyeret készíteni, de nem teljes egészében búzalisztből. Tudnál tanácsot adni, hogy a búzaliszthez milyen arányban keverjek teljes kiőrlésű lisztet vagy rozslisztet? Illetve, hogy ebben az esetben változik-e a dagasztás, kelesztés ideje?

Nagyon köszönöm!

Kata

petra
Petra / petra k, 2013-04-23 11:31

Kedves Kata,
Van az oldalon jó néhány kipróbált, bevált kovászos kenyér recept, olyan is, amilyet keresel. Egyszerűbb és biztosabb, ha ezek alapján készíted:-), íme néhány link:
http://www.nosalty.hu/recept/vadkovaszos-dnk-kenyer-jenaiban-sutve
http://www.nosalty.hu/recept/vadkovaszos-tonkolylisztes-kenyer
http://www.nosalty.hu/recept/kovaszos-rozskenyer
http://www.nosalty.hu/recept/zoldfuszeres-rozsos-kovaszos-kenyer
http://www.nosalty.hu/recept/kovaszos-rozsos-kenyer
itt pedig tovább keresgélhetsz kedvedre: http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/kenyerek/kovaszos-kenyer
Jó kenyérsütést!
Üdv
Petra

pelvana
pelvana h, 2013-03-18 13:29

Kedves Petra!

Milyen a magas sikér tartalmú liszt? B55 annak számít, vagy más fajtát vegyek? köszönöm.

petra
Petra / petra h, 2013-03-18 13:43

Kedves Pelvana,
Érdemes kenyérlisztet venni a kenyérsütéshez, pl. BL80-asat, vagy pedig külön venni sikért, és abból adni a nem túl magas sikértartalmú lisztekhez.
Jó kenyérsütést!
Üdv
Petra

ketlin47@facebook.com
ketlin47@facebook.com v, 2012-09-30 21:33

Eddig géppel sütöttem a kenyeret de elromlott a gépem (szerencsére). Keresgéltem a főző oldalak

között és rátaláltam kedves Petra az ön receptjére. Azóta lassan sütödét nyithatnék. Már a szomszédok is velem akarnak süttetni ha családi bulit rendeznek. Nagyon köszönöm ezt az élményt igaz 45 éve mindennap főzök de ez igazi élmény számomra. Sajnos még nem tanultam meg hogy kell képet küldeni mert már a kenyér látványa is gyönyörű. Idős korom ellenére élvezem hogy új ízeket tehetek a család elé. Tényleg rövid időt vesz igénybe a készítés, közben az ebéd is elkészül.Csöpi

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina v, 2012-07-15 12:28

Én is elkészítettem. Gondoltam pörkölthöz biztos finom lesz. A kovásszal minden rendben volt. A kenyér viszont nekem is kemény lett, nem jött fel. Dobhattam ki. Sokára lesz mire megint megpróbálkozom a kovászos kenyérrel.

RSunny
RSunny v, 2012-01-29 20:17

2 hosszú napon 2 alkalommal végig csináltam a kelesztést. Nekem egyik alkalommal sem lett elég buborékos. Sütéskor sem jött fel, így ahogy a nagyanyáink lesújtó jelzőjével éljek: bodag lett.. Kemény, ehetetlen. Ki kellett dobni, pedig a második alkalommal zsemléket formáztam, és jénai tálkákba raktam. Alig tudtam hosszú áztatással kivarázsolni őket.
Néztem más kovászos kenyér recepteket is, de azokhoz tettek élesztőt is. Az nem kovászos kenyér! Legközelebb megpróbálom egy kis sűtőporral.

petra
Petra / petra sze, 2009-03-11 23:01

kedves T.M.R.,
Gratulálok életed első kovászos kenyeréhez! A Te verziód tényleg sokkal rövidebb-egyszerűbb, köszönjük, hogy megosztottad velünk!
További jó sütést!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2009-03-11 19:34

Életem elsö kovászos kenyerét szintén a napokban sütöttem, körbedicsekedtem vele azonnal a hálon ismeröseimnek. A fenti kenyér csodálatosan szép és gondolom jó is, kissé hosszú az eljárás. Én este kovászolok, a sütéshez felhasználandó liszt k.b egyharmadát bekeverem a hütöböl elövett kovásszal ( én csináltam) reggel a kovászból kiveszem a következö sütéshez valót, a többit bedagasztom . 1.5-2 órát kelesztem, utána kiszakítom kosárba, még egy kelesztés k.b 1 óra ( vagy kevesebb) és lehet sütni Ha korán kelö vagy délben már kész a frissen sült kenyér

407