Karácsony Itáliában

Nézzünk délebbre, hogyan ünneplik a karácsonyt? Olaszországban például minden tartománynak saját szokásai és ételei vannak, amelyekre rendkívül büszkék az ott élők. (x)

Az adventi időszakban sok helyen a városok saját Betlehemet állítanak a karácsonyfával együtt már december 8-án. A karácsonyfa egyébként nem mindenhol divat, Velence környékén például nem díszítenek fenyőfát. A Betlehemet egészen karácsony estig építgetik, és pontban éjfélkor helyezik el a kis Jézust a jászolban. Az ajándékokat pedig Bobbo Natale hozza 25-én. Az ünnep fénypontja mégis minden szempontból az evés.

A karácsonyi menü

A karácsony a család ünnepe - mondják az olaszok. Ekkor jön össze az egész família, ilyenkor találkoznak a rég nem látott rokonok, beszélgetnek és jókat esznek. A család nőtagjai előre megbeszélik, hogy ki mit hoz, hogy ne a vendéglátónak kelljen gondoskodnia mindenről. December 24-én egész napos böjt van, ezért csak zöldségek és hal ételek kerülnek az asztalra, húst csak másnap fogyasztanak. A szárított hekk, rák és a füstölt lazac közkedvelt finomság, de vannak akiknek a kappan nélkülözhetetlen az ünnepi asztalról. Az biztos, hogy jó bor mindenhol van a poharakban, és valamilyen tésztaétel is szerepel a menüsoron.

A desszert

Karácsonykor az ünnepi desszert általában kétféle. Az egyik a struffoli, egy olajban sült kis tésztagolyó mézzel. A másik a karácsonyi kuglóf, hiszen nincsen olasz karácsony panettone nélkül. Ám az olasz háziasszonyok a karácsonyt nem süteménysütéssel töltik, ezért a panettonét mindig készen vásárolják. Az édesség eredetéről több legenda is kering. Az egyik egy szegény fiúról szól, aki beleszeretett a pék lányába. A szerelmes ifjú, hogy a lány közelében lehessen, inasnak állt a pékhez és ínycsiklandozó édes kenyereivel próbálta felkelteni a lány figyelmét. A kemény munkának végül meglett az eredménye. A pék hozzáadta lányát a pék inashoz, akinek kenyerei azóta is az ünnep nélkülözhetetlen része.

Ha saját karácsonyi asztalunkon is szeretnénk látni ebből az ízletes süteményből, vagy éppen ajándékba szeretnénk adni szeretteinknek, akár kollégáinknak, ezt könnyedén beszerezhetjük a Gusti Mediterraneo webáruházából! (x)

Tudj meg többet a Gusti Mediterraneo termékeiről itt!

Hozzászólások (3)

libaláb

Babbo Natale, nem Bobbo.

zsu80

Tavaly kinnragadtam karacsonyra eszakon, egy puglia-i eredetu csaladnal vacsoraztam. A menu: polip salata (fott krumplival, petrezselyemmel, egesz jo) 2. feketekagylo morzsaval leszorva es tepsiben megsutve (ezt nem szeretem de hosiesen megettem) 3. linguine teszta homarral (elore megegyeztunk hogy feldarabolva lesz talalva mert nekem egeszben a latvanya ijeszto) 4. valami sult tengeri hal. Panettone mellett van meg pandoro ami sima piskota csillag formaju igy felszeletelve es elforgatva karacsonyfa formaja lesz, ho imitaciokent meg porcukorral szorjak meg :) Iden a hazai toltott kaposztat valasztom

Zsuzsamama56

Én szívesen megkóstoltam volna,ha valaki így vendégül látna.Nem szabadna ennyire finnyásnak lenni,hiszen számunkra azok az ételek mennyei számban mennének.Idehaza a homárt meg sem tudnám venni,illetve sajnálnák kiadni érte annyi pénz.Tanuljuk megbecsülni az ételt,mert sokan bizony nélkülöznek,éheznek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek