Karácsony Itáliában

Nézzünk délebbre, hogyan ünneplik a karácsonyt? Olaszországban például minden tartománynak saját szokásai és ételei vannak, amelyekre rendkívül büszkék az ott élők. (x)

Az adventi időszakban sok helyen a városok saját Betlehemet állítanak a karácsonyfával együtt már december 8-án. A karácsonyfa egyébként nem mindenhol divat, Velence környékén például nem díszítenek fenyőfát. A Betlehemet egészen karácsony estig építgetik, és pontban éjfélkor helyezik el a kis Jézust a jászolban. Az ajándékokat pedig Bobbo Natale hozza 25-én. Az ünnep fénypontja mégis minden szempontból az evés.

A karácsonyi menü

A karácsony a család ünnepe - mondják az olaszok. Ekkor jön össze az egész família, ilyenkor találkoznak a rég nem látott rokonok, beszélgetnek és jókat esznek. A család nőtagjai előre megbeszélik, hogy ki mit hoz, hogy ne a vendéglátónak kelljen gondoskodnia mindenről. December 24-én egész napos böjt van, ezért csak zöldségek és hal ételek kerülnek az asztalra, húst csak másnap fogyasztanak. A szárított hekk, rák és a füstölt lazac közkedvelt finomság, de vannak akiknek a kappan nélkülözhetetlen az ünnepi asztalról. Az biztos, hogy jó bor mindenhol van a poharakban, és valamilyen tésztaétel is szerepel a menüsoron.

A desszert

Karácsonykor az ünnepi desszert általában kétféle. Az egyik a struffoli, egy olajban sült kis tésztagolyó mézzel. A másik a karácsonyi kuglóf, hiszen nincsen olasz karácsony panettone nélkül. Ám az olasz háziasszonyok a karácsonyt nem süteménysütéssel töltik, ezért a panettonét mindig készen vásárolják. Az édesség eredetéről több legenda is kering. Az egyik egy szegény fiúról szól, aki beleszeretett a pék lányába. A szerelmes ifjú, hogy a lány közelében lehessen, inasnak állt a pékhez és ínycsiklandozó édes kenyereivel próbálta felkelteni a lány figyelmét. A kemény munkának végül meglett az eredménye. A pék hozzáadta lányát a pék inashoz, akinek kenyerei azóta is az ünnep nélkülözhetetlen része.

Ha saját karácsonyi asztalunkon is szeretnénk látni ebből az ízletes süteményből, vagy éppen ajándékba szeretnénk adni szeretteinknek, akár kollégáinknak, ezt könnyedén beszerezhetjük a Gusti Mediterraneo webáruházából! (x)

Tudj meg többet a Gusti Mediterraneo termékeiről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek