Karácsony Itáliában

Nézzünk délebbre, hogyan ünneplik a karácsonyt? Olaszországban például minden tartománynak saját szokásai és ételei vannak, amelyekre rendkívül büszkék az ott élők. (x)

Az adventi időszakban sok helyen a városok saját Betlehemet állítanak a karácsonyfával együtt már december 8-án. A karácsonyfa egyébként nem mindenhol divat, Velence környékén például nem díszítenek fenyőfát. A Betlehemet egészen karácsony estig építgetik, és pontban éjfélkor helyezik el a kis Jézust a jászolban. Az ajándékokat pedig Bobbo Natale hozza 25-én. Az ünnep fénypontja mégis minden szempontból az evés.

A karácsonyi menü

A karácsony a család ünnepe - mondják az olaszok. Ekkor jön össze az egész família, ilyenkor találkoznak a rég nem látott rokonok, beszélgetnek és jókat esznek. A család nőtagjai előre megbeszélik, hogy ki mit hoz, hogy ne a vendéglátónak kelljen gondoskodnia mindenről. December 24-én egész napos böjt van, ezért csak zöldségek és hal ételek kerülnek az asztalra, húst csak másnap fogyasztanak. A szárított hekk, rák és a füstölt lazac közkedvelt finomság, de vannak akiknek a kappan nélkülözhetetlen az ünnepi asztalról. Az biztos, hogy jó bor mindenhol van a poharakban, és valamilyen tésztaétel is szerepel a menüsoron.

A desszert

Karácsonykor az ünnepi desszert általában kétféle. Az egyik a struffoli, egy olajban sült kis tésztagolyó mézzel. A másik a karácsonyi kuglóf, hiszen nincsen olasz karácsony panettone nélkül. Ám az olasz háziasszonyok a karácsonyt nem süteménysütéssel töltik, ezért a panettonét mindig készen vásárolják. Az édesség eredetéről több legenda is kering. Az egyik egy szegény fiúról szól, aki beleszeretett a pék lányába. A szerelmes ifjú, hogy a lány közelében lehessen, inasnak állt a pékhez és ínycsiklandozó édes kenyereivel próbálta felkelteni a lány figyelmét. A kemény munkának végül meglett az eredménye. A pék hozzáadta lányát a pék inashoz, akinek kenyerei azóta is az ünnep nélkülözhetetlen része.

Ha saját karácsonyi asztalunkon is szeretnénk látni ebből az ízletes süteményből, vagy éppen ajándékba szeretnénk adni szeretteinknek, akár kollégáinknak, ezt könnyedén beszerezhetjük a Gusti Mediterraneo webáruházából! (x)

Tudj meg többet a Gusti Mediterraneo termékeiről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.