Jótékony titkok a zöldborsóról

Zöldborsót egész évben ehetsz, a fagyasztott beltartalmi értéke szinte azonos a frissen szedettével, de vajon tudod-e, miért érdemes a fogyasztása? Olvass tovább! (x)

A közismert, gyakori fogyasztású zöldborsó – vagy más néven a cukorborsó – a zöldségek „szürke eminenciása”. Nagyon sokat tudunk róla, de nagyok sok jótékony titkot is rejt magában. Magas B és K-vitamin illetve folsav tartalmának például nagyon fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, a csontritkulás megelőzésében, különösen változókorú hölgyek esetén.

A K-vitamin elengedhetetlen továbbá a véralvadási folyamatok normális működéséhez is. A borsó B-vitaminjai a tudományos adatok alapján segítik a bőr egészségének megtartását. Alacsony zsírtartalma hozzájárul a normális testsúly megőrzéséhez, míg magas és jó biohasznosulású vastartalma csökkenti a vérszegénység rizikóját. Rostjellegű összetevői segítik az emésztést, serkentik a bélmozgást, a salakanyagok kiürülését.

A zöldborsó rendszeres fogyasztása esetén polifenoljai közül a kumesztrol csökkentheti a gyomorrák kialakulásának rizikóját. Antioxidáns jellegű összetevői igen előnyösek lehetnek a gyulladásos folyamatok kontrollálásában (pl. ízületi gyulladás), illetve a 2. típusú cukorbetegség rizikójának csökkentésében. A zöldborsó rost/fehérje tartalma – és ezek optimális aránya – fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, csökkentheti az éhomi vércukorszintet azáltal, hogy segíti szabályozni az emésztés során a keményítő cukorrá történő lebontását. A zöldborsó alacsony glikémiás táplálkozás esetén is fogyasztható.

A zöldborsó magas kolin és B-vitamin tartalma – a homocisztein nevű aminosav képződésének szabályozásán keresztül – segíti a szív egészséges működését. Antioxidáns összetevői hozzájárulhatnak az oxidatív stressz eredetű neurodegeneratív kórképek (pl. Alzheimer-kór) rizikójának csökkentéséhez.Ráadásul a zöldborsó egyik nagy előnye, hogy megfelelő körültekintéssel történő feldolgozás esetén „friss” és „gyorsfagyasztott” formája beltartalmi érték szempontjából gyakorlatilag egyenértékű, így az esetenként rövid szezonális időszaktól függetlenül is mindig hozzáférhető és könnyen elkészíthető. (x)Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a zöldborsóról, illetve a fagyasztott zöldségek előnyeiről, látogasd meg a FEVITA honlapját!Prof. Dr. Dinya Zoltán

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!