Jófogások használt sütő vásárláshoz

A karácsony sütő nélkül elképzelhetetlen. Milyen sütőt vásároljunk? Egyáltalán mi alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb terméket? Segítünk ebben! (x)

A sütők lehetnek elektromosak vagy gázüzeműek, önálló sütők vagy aláépíthető sütők. Multifunkciósak, gőzsütők, katalitikus vagy pirolitikus tisztítású sütők. Tehát külön vagy egyben is vásárolhatunk sütőt és főzőlapszettet.

Tudtad?

A sütők esetében kétféle öntisztító megoldáslétezik: katalitikus és pirolitikus. A katalitikus sütőket olyan belső panellel látták el, amelyet egy különleges, mikroszemcsés szerkezetű zománccal borítottak, ez nem engedi lerakódni a zsírgőzt, hanem könnyen eltávolítható, gáznemű anyaggá alakítja. A paneleket 2-3 évente ki kell cserélni. A pirolitikus sütők magát a hőerőt használják ki. Az öntisztító rendszer bekapcsolásakor a belső tér rövid időn belül eléri az 500° C hőmérsékletet, amelynek hatására a zsír és az egyéb szennyeződés szó szerint hamuvá változik. A tisztítási folyamat maximális biztonság mellett történik: az egyébként is hőszigetelt ajtó a hőmérsékleti csúcs elérésekor automatikusan lezáródik, és az öntisztító folyamat befejeztéig úgy marad. A folyamat végén elég egy nedves kendővel áttörölni a sütő belsejét. A műveletet körülbelül kéthavonta célszerű elvégezni.

Milyen márkát válasszunk?

Ma már minden márkának megvannak a különálló és résztermékei. Pénztárcánktól függ, hogy a megbízható, régen a piacon lévő német, szlovén márkát választjuk, vagy az olcsóbb újabb márkákat. Érdemes először az általunk preferált márka honlapján szétnézni, melyik típus tetszik, mi illik a konyhánkba, aztán ugyanezt a terméket használt verzióban megkeresni. Hiszen nagyon sok emberrel előfordul, hogy valamit megvásárol, de később mégsem használja azt, csak a garázsában, tárolóhelységében pihenteti egy darabig, aztán gyors elhatározásból felteszi eladásra a Jófogás oldalára, a mi legnagyobb szerencsénkre.

Különálló vagy egyedülálló termék?

Régi konyhánkba, korábbi különálló sütőnk helyére természetesen különálló terméket vásároljunk. Újépítésű konyhába viszont sokkal tetszetősebb egy beépített változat.

Gáz vagy villanyüzemű?

Ha már korábban kiépítésre került a gázvezeték, akkor felül gáz-, alul villanysütőt a legideálisabb vásárolni. Egy pörkölt vagy egy sült hús sokkal ízletesebben elkészíthető a gázrózsák segítségével, azonban ha sok gyermek barangolhat a tűzhely körül, akkor biztonságosabbnak tűnik felül a villanyplatni használata. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebb a tisztántartása.

Méret és energiaosztály

Általában egyenméretűek a különálló és az egyedülálló tűzhelyek. Ettől függetlenül találhatóak a piacon kisebb, például két főzőlapos vagy nagyobb, például öt főzőlapos termékek. Ez utóbbi akár vegyesüzemű változatban is. A konyhánk illetve konyhaszekrényünk alapján válasszuk ki az odaillő sütőt. Minél jobb minőségű terméket választunk, rendszerint az energiafelhasználás mértéke is ezzel egyenlő arányban csökken. Az energiaárakat is tekintetbe vehetjük az új sütőnk kiválasztásánál. Ha sokat fogjuk használni, akkor talán a gázüzemű készülék éri meg jobban. Normál felhasználásnál a funkcionalitásra helyezzük a hangsúlyt.

Ezeket olvastad már?

Funkciók

Minél több mindent tud a készülékünk, annál izgalmasabb ételeket készíthetünk segítségével. Az érintővezérlésű tűzhelyek használata ugyan nagyobb felkészülést, utánajárást igényel, de megéri a használati utasítás figyelmes elolvasását. A legújabb trend szerint a gőzsütőké a világ, de ha megkérdezzük a nagymamát, akkor erre biztosan más választ kapunk tőle. Tehát mindenki a saját elvárásainak megfelelőt keresse, abban biztosan nem csalódik majd. Jófogást kívánunk mindenkinek! (x)

További termékekért keresd a Jófogás oldalát!

Címlapról ajánljuk

További cikkek