Jane Austen kedvenc bundás kenyere

Már írtunk nektek a Vacsora Mr. Darcy-val című szakácskönyvről, sőt, a receptek közül is szemezgettünk párat. Most következzen az Austen család kedvence!     

Jane Austen bundás kenyere recept

Poor Knights – vagyis a szegény lovagok

Így szerepel a könyvben, teljes nevén azonban „poor Knights of Windsor”-ként hívják, ami annyit tesz: WIndsor szegény lovagjai. (A 14. században III. Edward uralkodása alatt így hívták az akkori katonai rendet.)

Valószínűleg akkoriban a következő receptben bemutatott technológia volt a legegyszerűbb módja, hogy a már száraz kenyérből újra valami ehető finomságot varázsoljanak. Hívják még „pain perdu-nek” (elveszett kenyérnek), „cream toast"-nak és "french toast"-nak, vagyis francia pirítósnak is. Utóbbi valójában nem is pirítós, hanem bundás kenyér, amely a középkori Angliában terjedt el, majd később az egész világon közdkedveltté vált - többféle változatban. Tradicionálisan ez az ételjobb híjjánsokszor magát a süteményt helyettesítette. A fő alapanyagok között értelemszerűen megtalálható a kenyér és atojás,de a fehérbor és a tej is.

A recept az Austen család leveleiből maradt ránk, ők pedig az 1723-as, John Nott-féle szakácskönyvből ismerhették, melyet francia receptek ihlettek.

Jane korában számtalan étel elkészítéséhez használtak alkoholt, egyrészt mert jól fertőtlenített, másrészt mert az akkori telek igen cudarak voltak - megfelelő fűtési technika helyett ez is megtette.

Ezt a tradicionális bundás kenyeret a 14. században borral, Nott könyvében rózsavízzel, Austenék receptjében viszont már brandyvel és rummal készítették - gondoltam, az utóbbit mindenképp kipróbálom. Ha tehetitek, ti se hagyjátok ki!

Jane Austen bundás kenyere recept

Rendkívül finom és gyors harapnivaló, amit egy kevés friss gyümölccsel vagy lekvárral is feldobhatunk!

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

A könyvről itt olvashattok bővebben!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty