Jane Austen kedvenc bundás kenyere

Már írtunk nektek a Vacsora Mr. Darcy-val című szakácskönyvről, sőt, a receptek közül is szemezgettünk párat. Most következzen az Austen család kedvence!     

Jane Austen bundás kenyere recept

Poor Knights – vagyis a szegény lovagok

Így szerepel a könyvben, teljes nevén azonban „poor Knights of Windsor”-ként hívják, ami annyit tesz: WIndsor szegény lovagjai. (A 14. században III. Edward uralkodása alatt így hívták az akkori katonai rendet.)

Valószínűleg akkoriban a következő receptben bemutatott technológia volt a legegyszerűbb módja, hogy a már száraz kenyérből újra valami ehető finomságot varázsoljanak. Hívják még „pain perdu-nek” (elveszett kenyérnek), „cream toast"-nak és "french toast"-nak, vagyis francia pirítósnak is. Utóbbi valójában nem is pirítós, hanem bundás kenyér, amely a középkori Angliában terjedt el, majd később az egész világon közdkedveltté vált - többféle változatban. Tradicionálisan ez az ételjobb híjjánsokszor magát a süteményt helyettesítette. A fő alapanyagok között értelemszerűen megtalálható a kenyér és atojás,de a fehérbor és a tej is.

A recept az Austen család leveleiből maradt ránk, ők pedig az 1723-as, John Nott-féle szakácskönyvből ismerhették, melyet francia receptek ihlettek.

Jane korában számtalan étel elkészítéséhez használtak alkoholt, egyrészt mert jól fertőtlenített, másrészt mert az akkori telek igen cudarak voltak - megfelelő fűtési technika helyett ez is megtette.

Ezt a tradicionális bundás kenyeret a 14. században borral, Nott könyvében rózsavízzel, Austenék receptjében viszont már brandyvel és rummal készítették - gondoltam, az utóbbit mindenképp kipróbálom. Ha tehetitek, ti se hagyjátok ki!

Jane Austen bundás kenyere recept

Rendkívül finom és gyors harapnivaló, amit egy kevés friss gyümölccsel vagy lekvárral is feldobhatunk!

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

A könyvről itt olvashattok bővebben!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek