Itt a X. Főzdefeszt!

Szeptember 4-6. közt kerül megrendezésre a 10. Főzdefeszt ismét a fesztivál történetének eddigi legjobb helyszínén, a városligeti Olof Palme sétányon! (x)

5 évvel ezelőtt a szervezők azért fogtak bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyék a jó magyar kézműves sört.

4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy az ügyük hivatalos megerősítést nyerjen: 2015. augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztivál legnagyobb szenzációja az, hogy körképet kapunk a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrand mutatkozik be a Főzdefeszten.

A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sörszortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.

De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak” lágerének bemutatójához készült rögtönzött hátborzongató cirkuszi mutatványnak.A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülünk, ráadásul most először külföldről is érkeznek kézműves sörfőzők, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!

Az ételkínálat is felfrissült, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standok állnak hadrendbe, valamint sőt a sörfőzők maguk is készülnek étellel!A júniusi tapasztalatok alapján a szervezők azt ígérik, hogy egyre okosabban használják majd a sétány tereit és a nagy forgalmú főutak mellett számos intim kis sörkertet terveznek létrehozni!

Vasárnap kora délután pedig kiosztják az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat!

A szervezők mindenkit szeretettel várnak, hiszen a jó sör még mindig demokratikus alapjog!

A Főzdefesztről még több info itt:

Főzdefeszt.hu

Facebook.com/Főzdefeszt

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek