Itt az idő - glutént a babának!

Kisbabás anyukák körében örök téma a hozzátáplálás, mikor, mit és mennyit adjunk a babának és mivel keverjük. Íme tippjeink a glutén bevezetésére!

A csecsemők számára a kizárólagos szoptatás a legmegfelelőbb táplálkozás 6 hónapos korig, ez ma már nem újdonság az anyáknak. Kizárólag szoptatott babáknál 6, vegyes vagy tápszerrel táplált babáknál már 4 hónapos kortól megkezdhetjük a hozzátáplálást - persze az anyatej és/vagy a tápszer mellett.

Az, hogy mivel kezdjük a hozzátáplálást, több minden függvénye függvénye (itthon általában alma, őszibarack leve, majd püré), de a jelenlegi ajánlások szerint a glutén-tartalmú ételeknek is az elsők között kell lenniük - hiszen a glutén bevezetését 4-7 hónapos kor között javasolják a szakemberek. Mi ennek az oka?

A kutatások során a glutén esetében megállapítottak egy ún. tolerancia ablakot 4-6 hónapos kor között, mivel az kutatási eredmények azt igazolták, hogy a 3. hónapnál korábban bevezetett glutén ötszörösére, míg a 7. hónap után 1,8-szorosára növelte a cöliákia kockázatát.

Azoknál a csecsemőknél, akik a 6. hónapban még kizárólag szopnak, a cöliákia megelőzéseként adunk glutént, a szoptatás folytatása (!) mellett. Glutént tartalmaz a búza, az árpa, a rozs, itthon a zab is, más gabonáktól való szennyezettsége miatt, és az ezekből készült termékek.

Hogyan vágjunk bele?

Már azt a - számomra kissé bizarr - javaslatot is hallottam a glutén bevezetésére, hogy az édesanyja szórjon lisztet a mellére, a baba pedig szoptatás közben lenyalogatja onnan. Én ezt speciel nem tartom annyira jó ötletnek, személy szerint inkább az alábbi megoldásokat javaslom:

  • 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők estén a hozzátáplálás során kínált főzelékeket sűríthetjük kevés búzaliszttel (ebben az esetben fontos, hogy a használt liszt glutént tartalmazzon – azaz ne rizsliszt legyen például). Fontos tudni, hogy nem a mennyiségre törekszünk, 1 csapott mokkáskanál liszt (benne a glutén) a célnak megfelelő adag.
  • A tápszerrel vagy tápszerrel és anyatejjel vegyesen táplált csecsemők esetén a szilárd ételek bevezetése korábbi időszakra eshet: ők már 4-6 hónapos koruk között megismerkednek az új ételekkel. Az ő esetükben is sűríthetjük a főzelékeket liszttel.
  • Jó megoldás lehet a búzadara: háromszoros mennyiségű vízzel főzzünk kását belőle , ezt keverhetjük hozzá gyümölcspüréhez, főzelékhez. Vásárolhatunk az üzletekben natúr gabonapelyheket, -pépeket is (ne az ízesített, édesített verziókat válasszuk), ezt egyszerűen csak hozzá kell adni a baba ételéhez.
  • Rágcsálnivalónak készítsünk saját magunk babakekszet például almával.

Amikor a gyermekünk már tud ülni az etetőszékben, kaphat vizes zsemléből is egy darabot, ügyesen el fogja tudni majszolni. A többi péksüteménnyel még várjunk, mert ezek a termékek a liszten kívül tojást, tejet, vajat, és más olyan összetevőket is tartalmazhatnak, aminek a bevezetése még túl korai a baba étrendjébe.

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek