Itt a Húsvét! Itt a Nyúl!

A „Ki mit iszik?” tipikusan magyar, „húsvéthétfői” társas- és szerepjáték, népszokás. A játékosok-szereplők: a Meglocsolt Nő és a Locsoló Férfiak (esetleg néha az Éppen Locsolásból Hazaérő Házigazda). A lényeg: minél többször megkínálni a vendégeket, gyerekeket, felnőtteket, ezzel-azzal. A férfiak kéretik magukat, majd, na jó, isznak egyet „illendőségből”...

Locsolók kértek?

Húsvéthétfő arra való, hogy feltámadjon bennünk, férfiakban a rendes ember és tiszteletünket tegyük a számunkra fontos, és sokszor vagy rég nem látott nőknél, kötelezően a rokonság tagjainál, néphagyománynak álcázva. Válasszunk hát egyéniségünkhöz illő locsolót, legyen az egy zománcos vödör, kölnisüveg, rózsavizes fiola, esetleg egy tűzoltóautó és induljunk, lehetőleg többgenerációs férfikommandóban, életben tartani e nagyszerű hagyományt a széthulló családok, közösségek idejének közepette! És ígérjük meg magunknak, de esküdjünk és mantrázzuk, hogy mértéket tartunk! Ez azonban nagyon nehéz lesz, mert ilyenkor vadásznak ránk a nők.

Bárhová megyek, te ott állsz az út végén...”

Akárhová látogassunk is, indul a tömési, leitatási hadjárat, bevetve minden olyan alantas asszonyi taktikát, amiben szerepet játszik annak elvtelen kiaknázása, hogy egyébként sem és ezen a napon ámpláne nem lehet egy nőnek ellentmondani, ha kínál, adni akar. „Na, ki vezet?”, „Te mit iszol, kisöreg?”, „Jaj, ne viccelj már, csak még ezt az egyet”- a férfiember húsvét hétfőn fokozott veszélynek van kitéve a túlevéstől, a szénsavas üdítőktől felpuffadáson át a kínzó poszt-szalonspicces fejfájásig már délután ötkor. Ezt elkerülendő, tartsuk be az alapvető italkorcsolyázási szabályokat, ha mégoly nehéz is ez, és mindig igyunk sok vizet és a lehető legkevesebb alkoholt, továbbá ne keverjük! A közhiedelemmel ellentétben nem mindig érvényesül a nők akarata, de legalábbis megúszhatjuk. A mit is?

Ahány ház, annyi pia.

Kóla, fanta, háziszörp, szalicil a tetején. Éva vermut, Cinzano, Martini magában. „Aranyom, megboldogult férjem dióbrandy-je, kóstold már meg!”, „Idén picit savanyább lett a borunk, még nem is forrt ki egészen, de fröccsbe’ meg lehet inni, egyél hozzá egy kockacukrot!”. Whisky, vodka, Unicum, konyak, legyünk mozgékonyak. Édes vörös, száraz vörös, édes pezsgő, nem kérsz még egy pálinkát? A gyereknek még egy kólát, egyél még egy sütikét! Hát már mentek is, igyatok már még egyet. Triple sec, bonbonmeggy, kávélikőr, sör, sör, sör. Kezit csókolom, mi már nem! Jó jó, jó, de csak még egyet, én sütöttem, én főztem...

Locsolkodás húsvétkor Hollókőn (forrás: Wikipedia)

Ezt a tojáslikőrt a nyuszi tojta, aranyom!”

Tegyünk egy kis kitérőt. Mi sem áll távolabb a macsó énképtől, mint az a gondolat, hogy stampedliből egy sárga, bizonytalan állagú izét gyűszűzgessen az ember. Ám az igazi férfi az, aki önmagát képes legyőzni és rettenthetetlen bátorsággal képes bevallani, hogy tévedett. Mert ami jó, az jó. A tojáslikőr tipikusan húsvéti ital és szerethetőségét inkább minőségében találjuk meg, vagy veszítjük el, mint mivoltában. Én –bevallom- szeretem, jól átmelegít, tényleg nem egyszerre kell bedobni, hanem kortyolgatva, ízlelgetve a legjobb. Varázskezű fiatalasszony ismerőseim közül sokan igen kiváló sajáttal bírnak. Persze bármikor ér kiváltani egy jó, akár szintén házi készítésű limoncellóval is.

Ahol jó lenni, ahol jó inni!

Én az összes nőt, aki tartja és támogatja a húsvéthétfői locsolás hagyományát, és várja még a locsolókat, legyen szó akár a legszűkebb családtagjairól is, arany keretbe foglalnám. Azok pedig egyenesen elbűvölnek, akiknél a szeretet mellett még az alábbiak is vannak, és ezzel talán nem én vagyok így egyedül:

Opcionális extra meglepetés, amitől el is olvadnék:

  • Campari, tokaji aszú, vagy kései szüretelésű bor, habzóbor, ürmös, Averna
  • Saját készítésű finom, jól sikerült és minél természetesebb alkoholféle: bor, sör, likőr stb. ez tapasztalatom szerint nagyon terjed. Igen, akár tojáslikőr is, ld. fent!

És persze megfelelő, meglepő, megtámogató, frappáns italkorcsolyák és gyümölcs.

Pazar pogácsákat itt találsz >>Italkorcsolya, kísérők is jöhetnek! >>

Most már tudják, hogyan vegyenek le a lábamról.

Jó sok locsolót minden kedves Nőnek!Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.