Így edd szálka nélkül a sült halat!

Itt a nyár - a Balaton-parti hekkezések ideje. Te hogyan filézed a sült halat, hogy egy csepp hús se maradjon a tányérodon, csak a szálka?

A magyarországi halfogyasztás a jelenlegi öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente 4-5-ször ennyi halat esznek. Talán a nyár az az évszak, amikor emelkedő tendenciát mutatunk, hiszen megnyitnak a vízparti halsütödék, és ekkorra szervezik a tengerparti utazásokat a családok is. Az alábbi videó abban segít neked, hogyan filézd tökéletesen a halat, hogy még a legapróbb falatokat is bekebelezhesd! Figyeld a két, halfilézés terén amatőr hölgyet, akiket egy akadékoskodó úriember próbál megvezetni, és végül a New York-i All’Onda étterem vezető szakácsa, Chris Jaeckle terel a jó útra.

  • Ízlés kérdése, de sokak szerint a halszeme egy igazi különlegesség, tehát, ha szereted a kihívásokat, kezdd ezzel.
  • Ne vágd le a hal fejét, vele együtt könnyebb lesz a feladvány.
  • Sőt, a hal farka is marad!
  • A villáddal végezz egy bemetszést a farok tövében, hogy a húst leválaszd róla.
  • Itt szúrd a villád a bőr alá,és akár egy fóliát a tortaszeletről, csavard le a hal bőrét a húsról. Ezt ismételd meg a másik oldalon is, ha marad egy kevés a gerincnél,azt is told le róla. De aki szereti, az semmi esetre se fossza meg magát tőle, hiszen a jól elkészített halnak isteni ropogós a bőre!
  • A kopoltyú feletti lapos csontot, vagyis a kopoltyúfedelet emeld ki, majd a fejtől is válaszd szét a húst. Most már mindkét oldalán szabad.
  • Ekkor a farok irányából nyúlj a késsel a hús és a csontok közé, és azok felé nyomva húzd végig a fej irányába. Ezt ismételd meg a gerinc felőli oldalon is, így egyben lefejtheted a húst a halszálkáról, ami ekkor már a fejjel egyben kiemelhető .
  • De állj! Itt még nincs vége. A hal feje ugyan fogyasztásra alkalmatlan, de egy részét, a legfinomabb és egyben legszaftosabb falatot, a halpofát ne hagyd ott, emeld ki és fogyaszd élvezettel.

Remélem, sikerült kedvet csinálnunk egy halszelethez, amelyet profi módon már te filézel ki!

Címlapról ajánljuk

További cikkek