Egy nyaralás során kevesen gondolnak arra, hogy a jól megpakolt svédasztal nemcsak ínycsiklandó, hanem akár veszélyes is lehet – különösen akkor, ha egyes fogásokat nem tárolnak megfelelően. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a svédasztalon a melegben álló, rosszul hűtött vagy nem frissen készült ételek táptalajai lehetnek különféle kórokozóknak, többek között az E. coli baktériumnak.
Jessie Chambers utazási tanácsadó szerint sokkal gyakoribb probléma például egy langyos tésztás étel, mint a jégkocka, amit sokan automatikusan elkerülnek. A legtöbb üdülőhely ugyanis ma már szűrt vagy palackozott vízből készíti a jeget, amelynek fagyasztott állapota nem kedvez a baktériumok túlélésének.
Ezzel szemben egy hidegen kínált tésztasaláta, hosszabb ideje kitett rizs, vagy nem megfelelően hűtött felvágott könnyen okozhat kellemetlenségeket.
Az előre felvágott gyümölcsök és saláták is megtévesztők lehetnek
Hiába tűnnek frissnek a saláták vagy gyümölcsök, ha szennyezett vízben mosták őket, szintén fertőzésveszélyt hordozhatnak. A keményítőtartalmú ételek, mint a rizs és a főtt tészta, különösen kényesek, ha huzamosabb ideig szobahőmérsékleten maradnak. Ugyanez igaz a különféle szószokra és mártásokra is, amelyek könnyen megromolhatnak, ha nem tartják őket folyamatosan melegen. A desszertek közül a tejszínes, pudingos vagy mascarponés finomságok – például a tiramisu – is gyorsan romlásnak indulhatnak a melegben. A lágy sajtok és a különféle felvágottak pedig természetesen megfelelő hűtést igényelnek.
A legbiztonságosabb döntés, ha mindig a frissen készült ételeket választjuk, lehetőleg akkor, amikor a legtöbb vendég étkezik – hiszen ilyenkor gyorsabban cserélődik az étel a tálcákon.
A nyaralás így nemcsak pihentető, hanem egészségügyi szempontból is problémamentes maradhat.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: