Ezért kerüld el a svédasztalos büfét, amikor alig van vendég a hotelben

Egy all inclusive nyaralás igazi kényeztetés lehet, de nem árt óvatosnak lenni a büféasztalnál.

Egy nyaralás során kevesen gondolnak arra, hogy a jól megpakolt svédasztal nemcsak ínycsiklandó, hanem akár veszélyes is lehet – különösen akkor, ha egyes fogásokat nem tárolnak megfelelően. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a svédasztalon a melegben álló, rosszul hűtött vagy nem frissen készült ételek táptalajai lehetnek különféle kórokozóknak, többek között az E. coli baktériumnak.

Svédasztalról válogatnak a vendégek
Ezért kerüld el a hotel büféjét a nyugodtabb időszakokban

Jessie Chambers utazási tanácsadó szerint sokkal gyakoribb probléma például egy langyos tésztás étel, mint a jégkocka, amit sokan automatikusan elkerülnek. A legtöbb üdülőhely ugyanis ma már szűrt vagy palackozott vízből készíti a jeget, amelynek fagyasztott állapota nem kedvez a baktériumok túlélésének.

Ezzel szemben egy hidegen kínált tésztasaláta, hosszabb ideje kitett rizs, vagy nem megfelelően hűtött felvágott könnyen okozhat kellemetlenségeket.

Az előre felvágott gyümölcsök és saláták is megtévesztők lehetnek

Hiába tűnnek frissnek a saláták vagy gyümölcsök, ha szennyezett vízben mosták őket, szintén fertőzésveszélyt hordozhatnak. A keményítőtartalmú ételek, mint a rizs és a főtt tészta, különösen kényesek, ha huzamosabb ideig szobahőmérsékleten maradnak. Ugyanez igaz a különféle szószokra és mártásokra is, amelyek könnyen megromolhatnak, ha nem tartják őket folyamatosan melegen. A desszertek közül a tejszínes, pudingos vagy mascarponés finomságok – például a tiramisu – is gyorsan romlásnak indulhatnak a melegben. A lágy sajtok és a különféle felvágottak pedig természetesen megfelelő hűtést igényelnek.

A legbiztonságosabb döntés, ha mindig a frissen készült ételeket választjuk, lehetőleg akkor, amikor a legtöbb vendég étkezik – hiszen ilyenkor gyorsabban cserélődik az étel a tálcákon.

A nyaralás így nemcsak pihentető, hanem egészségügyi szempontból is problémamentes maradhat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...