Hogyan pucoljunk articsókát?

Az articsóka pucolása nem egyszerű feladat: a Konyhafőnök mai adásában ez volt az egyetlen lépés, amit Bernáth József megmutatott a játékosoknak. Ha kíváncsi vagy, segítünk!

Tény, hogy a magyar konyha nem használ túl gyakran articsókát. Legalábbis ma már nem. A XX. század első évtizedeiben íródott polgári szakácskönyvekben még rendszeresen belefutunk articsókás receptekbe. Biztosan nem tudjuk beszerezni minden sarki zöldségesnél, de azért nem lehetetlen. Ha kedvet kaptunk ennek a különleges zöldségnek az elkészítésére, nem bánjuk meg: elegáns és ízletes előétel, vagy különleges köret készülhet belőle. Egy gond van csak vele, a pucolás. Az articsókának a leveleit is meg lehet enni - elsőre kihívás, a kemény levelekből ugyanis csak a rostot lehet kiszopogatni - ez viszont nagyon finom némi vajas vagy majonézes mártással tálalva. Az articsóka legnemesebb, legfinomabb része azonban a szíve. Ha ezzel szeretnél dolgozni, így kell megtisztítanod az articsókát!

  • Vágjunk le az articsóka tetejéből kb. 2,5 centit. Ehhez jó éles kést használjunk!
  • Az articsókát a vágott felületére tesszük, megfogjuk a szárát, és óvatosan levágjuk a kemény leveleit.
  • Utána levágjuk a kemény középső részt, amit nem tudunk megenni.
  • Egy kanál vagy dinnyevájó segítségével távolítsuk el a középsőszőrős, ehetetlen részt.
  • Ha kész, egy kis kelyhet kapunk. Vágjuk le az articsóka szárának nagy részét, majd aprólékosan vágjuk le a maradék levelet is.
  • Addig faragjuk, amíg nem marad kemény levél vagy levélkezdemény az articsókán, csak a középső rész, az articsóka szíve.

Video: cookingguide

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Nápolyi articsóka

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek