Hogyan pucoljunk articsókát?

Az articsóka pucolása nem egyszerű feladat: a Konyhafőnök mai adásában ez volt az egyetlen lépés, amit Bernáth József megmutatott a játékosoknak. Ha kíváncsi vagy, segítünk!

Tény, hogy a magyar konyha nem használ túl gyakran articsókát. Legalábbis ma már nem. A XX. század első évtizedeiben íródott polgári szakácskönyvekben még rendszeresen belefutunk articsókás receptekbe. Biztosan nem tudjuk beszerezni minden sarki zöldségesnél, de azért nem lehetetlen. Ha kedvet kaptunk ennek a különleges zöldségnek az elkészítésére, nem bánjuk meg: elegáns és ízletes előétel, vagy különleges köret készülhet belőle. Egy gond van csak vele, a pucolás. Az articsókának a leveleit is meg lehet enni - elsőre kihívás, a kemény levelekből ugyanis csak a rostot lehet kiszopogatni - ez viszont nagyon finom némi vajas vagy majonézes mártással tálalva. Az articsóka legnemesebb, legfinomabb része azonban a szíve. Ha ezzel szeretnél dolgozni, így kell megtisztítanod az articsókát!

  • Vágjunk le az articsóka tetejéből kb. 2,5 centit. Ehhez jó éles kést használjunk!
  • Az articsókát a vágott felületére tesszük, megfogjuk a szárát, és óvatosan levágjuk a kemény leveleit.
  • Utána levágjuk a kemény középső részt, amit nem tudunk megenni.
  • Egy kanál vagy dinnyevájó segítségével távolítsuk el a középsőszőrős, ehetetlen részt.
  • Ha kész, egy kis kelyhet kapunk. Vágjuk le az articsóka szárának nagy részét, majd aprólékosan vágjuk le a maradék levelet is.
  • Addig faragjuk, amíg nem marad kemény levél vagy levélkezdemény az articsókán, csak a középső rész, az articsóka szíve.

Video: cookingguide

Nápolyi articsóka

Amikor sikerül szép, friss articsókához jutnom, mindig igyekszem olyan ízű ételeket készíteni belőle, amelyek régi - vagy nem túl régi :-D - emlékeket idéznek. Ez a recept is ilyen. ...

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Nápolyi articsóka

Legújabb receptek

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...