Hogyan pucoljunk articsókát?

Az articsóka pucolása nem egyszerű feladat: a Konyhafőnök mai adásában ez volt az egyetlen lépés, amit Bernáth József megmutatott a játékosoknak. Ha kíváncsi vagy, segítünk!

Tény, hogy a magyar konyha nem használ túl gyakran articsókát. Legalábbis ma már nem. A XX. század első évtizedeiben íródott polgári szakácskönyvekben még rendszeresen belefutunk articsókás receptekbe. Biztosan nem tudjuk beszerezni minden sarki zöldségesnél, de azért nem lehetetlen. Ha kedvet kaptunk ennek a különleges zöldségnek az elkészítésére, nem bánjuk meg: elegáns és ízletes előétel, vagy különleges köret készülhet belőle. Egy gond van csak vele, a pucolás. Az articsókának a leveleit is meg lehet enni - elsőre kihívás, a kemény levelekből ugyanis csak a rostot lehet kiszopogatni - ez viszont nagyon finom némi vajas vagy majonézes mártással tálalva. Az articsóka legnemesebb, legfinomabb része azonban a szíve. Ha ezzel szeretnél dolgozni, így kell megtisztítanod az articsókát!

  • Vágjunk le az articsóka tetejéből kb. 2,5 centit. Ehhez jó éles kést használjunk!
  • Az articsókát a vágott felületére tesszük, megfogjuk a szárát, és óvatosan levágjuk a kemény leveleit.
  • Utána levágjuk a kemény középső részt, amit nem tudunk megenni.
  • Egy kanál vagy dinnyevájó segítségével távolítsuk el a középsőszőrős, ehetetlen részt.
  • Ha kész, egy kis kelyhet kapunk. Vágjuk le az articsóka szárának nagy részét, majd aprólékosan vágjuk le a maradék levelet is.
  • Addig faragjuk, amíg nem marad kemény levél vagy levélkezdemény az articsókán, csak a középső rész, az articsóka szíve.

Video: cookingguide

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Nápolyi articsóka

Címlapról ajánljuk

További cikkek